Fördelar och nackdelar med ett kreditkort

Kreditkort är något som de flesta av oss är bekanta med, men det är inte ett kort som vi alla innehar. Har du funderat på att kanske införskaffa dig ett kreditkort, men inte riktigt fått kläm på hur det fungerar? Kanske har du hört någon av de otroligt många skräckhistorier som finns tätt sammankopplade till kreditkort och därför blivit tveksam på detta?

På sajten SparaCash.se som drivs av Marcus Lindblad, så kan du jämföra och hitta det bästa kreditkortet för dig. På Sparacash.se hittar du även ett flertal guider om hur du investerar i aktier och fonder. Det här med kreditkort är ett mycket omtalat ämne, och det är väl debatterat, och det ska inte bara förknippas med negativitet och skräck.

Det finns såväl fördelar som nackdelar med ett kreditkort som är värda att nämna och här kommer du att få ta del av båda sidor av myntet, eller kortet om så önskas. Du kan undvika din alldeles egna skräckhistoria och upplevelse med ett kreditkort om du är väl informerad och påläst kring hur det fungerar, hur det bäst används och i vilka lägen.

Ett kreditkorts funktion

Till en början ska vi reda ut vad ett kreditkort är och hur det fungerar innan vi snart ger oss i kast med att presentera dessa fördelar och nackdelar. Ur namnet kan vi utläsa dess innebörd där det i det stora hela handlar om att vi handlar på kredit. Kredit mer förklarat är att handla på faktura. För det är just detta som ett kreditkort är. Det ger oss en möjlighet att handla, och att senarelägga betalningen på en faktura som skickas ut till oss. Hur är detta möjligt då i sin tur att handla på faktura? Banken tar på sig din betalning och ligger ute med dessa pengar åt dig och därefter betalar du åter tillbaka summan till banken när en faktura skickats ut till dig, vanligtvis en gång i månaden.

Kreditkortets fördelar

Kreditkortets fördelar

Nu är det dags att fördjupa oss i fördelarna med kreditkort, för det finns ett par som är värda att nämna och upplysa om. Först och främst är detta ett otroligt smidigt sätt att alltid se till att man har tillgång till pengar, men se till att vara försiktig så detta inte nyttjas allt för mycket. Detta gör att du, om du finner dig i en situation där du akut behöver ha tillgång till pengar har detta.

Utöver detta har det blivit populärt att använda sig av ett kreditkort vid köp av resor, men också när själva resan tar plats. Kreditkorten idag har oftast en tillhörande reseförsäkring. Detta gör att du automatiskt får en försäkring när du bokar en resa om kreditkortet används, men även om bagaget skulle bli försenat, om du skulle behöva uppsöka vård eller annat när du befinner dig utomlands. Rabatter, förmåner samt en chans till att kunna delbetala om ett större inköp har skett som du inte riktigt räknat med. Kreditkorten har oftast någon form av cashback-funktion, där du får poäng när du handlar med kortet. Poängen kan sedan växlas in mot resor, rabatter eller i vissa fall reda pengar. Hos SparaCash får du hjälp att hitta det bästa kreditkortet med cashback. Detta är några av de främsta fördelarna att tala om och som kan vara till grund i ditt övervägande av ett kreditkort.

Kreditkortets nackdelar

Kreditkortets nackdelar

Nu har vi rett ut fördelarna med ett kreditkort, men finns det några nackdelar då? Det finns det nog med det mesta, och så även med kreditkort. Den främsta nackdelen som man ska ta med sig när man använder sig av ett kreditkort är att det oftast kommer med en högre ränta samt avgift om du väljer att delbetala ditt köp, det kan bli ett mycket dyrare köp än vad du tänkt dig men det går att lösa om du väljer att betala av direkt när fakturan kommer hem. Det är också viktigt att poängtera att det vid en ansökan av ett nytt kreditkort tas en kreditupplysning Det är också vanligt att det finns påminnelseavgift om du missar att betala fakturan när denna dimper ner i brevlådan, och denna är i regel hög.

Ytterligare en nackdel som det har debatterats om hejvilt de senaste åren är att kreditkort gör det enklare för allt fler att handla över sina tillgångar. Med andra ord att man handlar för pengar som man inte har. Detta har skapat stora problem, och det är viktigt att tänka efter noga innan varje köp om man har råd med detta, eller om man ska avvakta till nästa lön.