Ska man välja handgräsklippare eller motorgräsklippare?

Det finns väldigt många alternativ på gräsklippare idag. De vanligaste är dock motorgräsklippare och vanliga handgräsklippare. Vilken gräsklippare som passar bäst för dig beror på vad du har för behov, hur mycket gräs du behöver klippa, hur ofta, och hur mycket pengar du vill lägga på den. Du kan enkelt jämföra olika gräsklippare från olika företag för att få en bättre uppfattning om de olika alternativen på gräsklippare.

Handgräsklippare

Handgräsklippare är den vanligaste typen av gräsklippare, det finns många fördelar med en denna gräsklippare. För det första så är den väldigt säker att hantera, du behöver inte vara superstark för att använda, den kommer även i olika storlekar för att anpassa olika typer av människor. Den passar perfekt för mindre ytor men kan såklart användas för större ytor med. Det är vanligt att använda handgräsklippare vid sommarstugor eller på ställen där man inte är så ofta.

En annan fördel är att den är smidigare än en traditionell gräsklippare, tack vare dess konstruktion kan du komma åt ställen och ytor som är svåra att nå. En handgräsklippare är även väldigt snäll mot miljön då den inte skapar några utsläpp från bensin. I många fall blir gräset också klippt mycket finare med en handgräsklippare än en motorgräsklippare. Handgräsklipparen är skonsam mot gräset och ger ett fint resultat. Vill du inte spendera flera tusentals kronor på en gräsklippare så är faktiskt handgräsklipparen det mest ekonomiska alternativet. Eftersom den inte har någon motor eller andra avancerade egenskaper så är den inte dyr, det finns såklart vissa märken på handgräsklippare som är lite dyrare än andra på grund av ny teknik eller andra kvaliteter. Priset på en handgräsklippare ligger oftast runt 500-1000 kronor.

handgräsklippare

För den som gillar att ta hand om sin trädgård och pyssla med växter så kan det vara roligt att få klippa gräsmattan lite då och då. Med en handgräsklippare kan du alltid räkna med att den fungerar, du kan förvara den på ett bra ställe där den inte är i vägen eller syns eftersom den är relativt liten. Du slipper oroa dig för att den ska gå sönder eller inte starta, du behöver inte heller fylla på med bensin eller utföra olika servicearbeten på den. Den enda nackdelen är att det kan vara fysiskt krävande om du måste klippa stora ytor, det kan även ta lång tid beroende på vem det är som klipper.

Motorgräsklippare

Detta är den andra vanligaste typen av gräsklippare, i de flesta svenska hem med gård eller tomt så finns det en motorgräsklippare. Även denna typ av gräsklippare kommer i olika storlekar och med olika egenskaper. Det finns enklare modeller som inte är så stora men det finns också åkergräsklippare där man kan sitta på gräsklipparen och köra den över ytan som ska klippas. En sådan gräsklippare är perfekt för väldigt stora ytor som tar lång tid att klippa. Du kan hitta en gräsklippare i olika prisklasser, standarden brukar ligga på 2000-10.000 kronor. För en åkergräsklippare kan priset bli lite högre.

motorgräsklippare

Fördelarna med en motorgräsklippare är att de har mycket kraft och kan klippa en gräsmatta snabbt och effektivt. Så länge du har bensin så är de väldigt uthålliga och pålitliga. Det finns även motorgräsklippare som inte ger ifrån sig så mycket ljud.

Nackdelarna är att det krävs bensin som behövs fyllas på då och då, den är även ganska högljudd och kan bli ohälsosam av alla avgaser som bildas, både för den som använder gräsklipparen men också för omgivningen. Den kan även vara svår att styra och hantera vid vissa ytor. Förutom det så kan den behöva underhåll lite då och då vilket också kan bli kostsamt i längden.