Fördelar och nackdelar med timmätning

Även om timmätning har blivit mer populärt den senaste tiden så är många fortfarande skeptiska. Denna typ av elavtal är verkligen inte för alla, men för den som har en hög förbrukning och är beredd på att anpassa sig efter det aktuella elpriset så kan det vara en stor fördel.

Olika typer av elavtal

Det finns två olika elavtal: Fast och rörligt. Därtill finns det varianter av dessa, och timmätning är den vanligaste varianten. Detta är ett rörligt avtal, men istället för att man betalar ett snittpris för månaden så betalar man för varje timme. Man betalar helt enkelt det som elen kostar just den timme som man använder den.

Fördelar med timmätning

El timme för timme kan låta krångligt, och detta återkommer vi till. Används det på rätt sätt så kan det dock vara väldigt fördelaktigt. Genom att anpassa dig efter elpriset så kan du sänka din elkostnad en hel del.

Detta innebär alltså att du inte behöver förbruka mindre el, utan enbart se till att använda elen när den är som billigast. Vill du spara så mycket pengar som möjligt så kan du förstås även minska din elanvändning, och spara ännu mer med timmätning.

Nackdelar med timmätning

För att timmätning ska bli lönsamt så måste du anpassa dig efter elpriserna, och förbruka elen när den är som billigast. Om du förbrukar el under fel tider så kan timmätningen istället innebära att elkostnaden ökar.

Du behöver även vara beredd på att lägga ned tid på att hålla koll på aktuella elpriser, så att du vet när det är läge att förbruka el. Detta kräver alltså både tid och flexibilitet, annars kommer det snarare att bli en nackdel.

För vem passar timpris?

Timpris är endast ett bra val om man är beredd att anpassa sin elanvändning och hålla koll på elpriserna. Därtill är det förstås främst lönsamt för den som har en högre elförbrukning, till exempel den som bor i hus. Bor man i en mindre hyresrätt där både varmvatten och värme ingår, och där elförbrukningen är låg, så gör timpriset inte lika stor nytta.