Hem » Husdjur » Katt » Kattgodis
 

Kattgodis

Katter kan inte äta det som vi äter som godis. Choklad, till exempel, är giftigt för katter och kan till och med vara dödligt farligt. Eftersom katter och människor inte äter och tål samma saker är det bäst att undvika att ge katten av din mat, för säkerhets skull. Katten äter kattmat, och det finns också kattgodis när du vill ge den något extra.

Bäst Kattgodis
Snabbmeny:
Toppval Kattgodis Vanliga frågor


Ett välkommet tillskott till den vanliga kattmaten

Kattgodis är ett välkommet tillskott till den vanliga kattmaten. Du kan ge godiset som belöning om katten gjort något bra, som sysselsättning eller som ett kosttillskott. För trots att det heter kattgodis innehåller godbitarna ofta en massa nyttigheter. Ett nyttigt kattgodis hjälper din katt till en sund aptit och ett bättre välmående. Dessutom kan kattgodiset användas för att knyta band mellan dig och katten.

Hjälper till att knyta katten närmare dig

En katt är ett rovdjur, och din katt räknar nog med att du också är ett rovdjur. Eftersom katten bara delar med sig av sitt byte till nära familjemedlemmar förstår den hur viktig den är för dig när du delar med dig av ditt ”byte” till katten. Om du ger katten en godbit när du kommer hem från jobbet, eller vid något annat speciellt tillfälle under dagen, hjälper det till att knyta katten närmare dig. Men det gäller förstås att välja ett kattgodis som är nyttigt, och inte ge för mycket av det goda.

Olika kategorier av kattgodis

Olika kategorier av kattgodis

Det finns olika kategorier av kattgodis, och en grupp är naturligt godis, som exempelvis rent kött, eller ren fisk, som finns i både torr och fuktig version. Detta godis fungerar bra både som belöning och som tillskott till den dagliga kosten. Att ge en godisbit då och då kan också fungera som sysselsättning åt katten då den behöver stimuleras. Det finns också kattgodis som består av frystorkat kött eller fisk, och som älskas av de flesta katter.

 

Toppval Kattgodis 2022

Vi har valt dessa Kattgodis som våra Toppval.
Smakliga och krispiga kattgodisar av bra kvalite. Perfekta belöningsgodisar när du vill ge din katt något extra gott.


 

Ger katten nyttiga näringsämnen

Dessa godistyper innehåller kött och fisk och ger katten nyttiga näringsämnen. Det finns också kattgodis som är bra för kattens tänder. Med små godisbitar som sköter den dagliga rengöringen av kattens tänder slipper katten få tandproblem som exempelvis tandsten. Godisbitarna har en speciell yta som hjälper till att motverka plack och håller på så sätt tänderna rena. Det finns också kattgodis i form av tuggpinnar som låter katten arbeta med tänderna, vilket också bidrar till en bättre tandhälsa.

Ger katten nyttiga näringsämnen

Godis till kattungen

Det finns också speciellt kattgodis för den lilla kattungen, som kanske inte är redo för den stora kattens godis än.

Godis till kattungen

Godis till katter är oftast alltså betydligt hälsosammare än det godis vi själva stoppar i oss. Men för den skull ska du inte ge katten alltför mycket godis, utan låta bitarna vara ett komplement till den vanliga kattmaten. Det är viktigt att se till att katten inte blir överviktig eller at den får sämre matvanor på grund av godiset.

Sortiment av godis till katter

Kattgodis finns där du kan köpa kattmat. Ofta är utbudet ganska begränsat i den enskilda butiken, så om du vill ha en överblick över hela sortimentet av kattgodis rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här kan du hitta allt din katt behöver, både då det gäller kattgodis och vanlig kattmat.
 

Frågor och svar kring Kattgodis

✅ Är det en bra idé att ge sin katt godis?

Ja, det finns många fördelar med att ge katten godis då och då, under förutsättning att du köper kattgodis avsett för just katter. Att ge din katt en godbit då och då kan hjälpa till att bygga upp er relation. Kattgodis av god kvalitet innehåller också en hel del näringsämnen, så även ur den synvinkeln är det positivt att mata det lilla djuret med godis då och då. Här hittar du våra Toppval av Kattgodisar.


✅ Vad ska man tänka på vid val av kattgodis?

Välj en typ av godis som är näringsrikt och som kan förse katten med nyttiga mineraler och vitaminer. Precis som med produkter för människor finns det vissa sorter som är nyttiga och andra sorter som främst innehåller onyttiga ämnen och tomma kalorier. Se även till att välja en sort med smak som du vet att din katt tycker om. Det kan till exempel vara kyckling eller tonfisk, men det finns gott om smaker att välja på. Det kan också vara värt att fundera över om du vill ha en så naturlig godissort som möjligt. Det finns nämligen helt naturligt kattgodis, helt utan tillsatser för den som tycker att det är viktigt att undvika främmande ämnen.


✅ Hur ska kattgodis förvaras?

De flesta sorter ska förvaras där det är torrt och svalt, eller torrt och i rumstemperatur. Vanligtvis behöver inte kattgodis förvaras i kylskåp, även om det kan finnas undantag som bör förvaras i kylskåp efter att förpackningen öppnats. De allra flesta godissorter går exempelvis att förvara i ett skafferi.


✅ Finns det risk att katten blir tjock av att äta kattgodis?

Ja, den risken finns absolut. Det gäller att du är noga med att inte ge katten alltför mycket godis. Det går bra att dela bitarna i flera delar, så att du kan ge din katt små godbitar vid fler tillfällen, utan att den totalt sett får i sig mer godis. Om katten rör på sig kan den äta mer godis utan att riskera att bli tjock jämfört med om det är en innekatt som mest sitter stilla.


✅ Är det bäst att satsa på mjuka eller hårda godbitar till katten?

Det beror på vad godiset främst ska användas till. För den som försöker träna katten kan det vara mer praktiskt att hålla i hårda godbitar. Katter brukar å andra sidan tycka mycket om de mjuka, krämiga varianterna. Det finns för- och nackdelar med alla typer av godis, så det bästa är att fundera över när, var och hur katten kommer att få sina belöningar och välja godis med en konsistens som passar.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Kattgodis Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: