Kattgodis TEST: Det bästa kattgodiset och mellanmålen för katter (bäst i test)

Katter kan inte äta det som vi äter som godis. Choklad, till exempel, är giftigt för katter och kan till och med vara dödligt farligt. Eftersom katter och människor inte äter och tål samma saker är det bäst att undvika att ge katten av din mat, för säkerhets skull. Katten äter kattmat, och det finns också kattgodis när du vill ge den något extra.

Bäst Kattgodis

Snabbmeny:
Toppval Kattgodis Vanliga frågor


Ett välkommet tillskott till den vanliga kattmaten

Kattgodis är ett välkommet tillskott till den vanliga kattmaten. Du kan ge godiset som belöning om katten gjort något bra, som sysselsättning eller som ett kosttillskott. För trots att det heter kattgodis innehåller godbitarna ofta en massa nyttigheter. Ett nyttigt kattgodis hjälper din katt till en sund aptit och ett bättre välmående. Dessutom kan kattgodiset användas för att knyta band mellan dig och katten.

Hjälper till att knyta katten närmare dig

En katt är ett rovdjur, och din katt räknar nog med att du också är ett rovdjur. Eftersom katten bara delar med sig av sitt byte till nära familjemedlemmar förstår den hur viktig den är för dig när du delar med dig av ditt ”byte” till katten. Om du ger katten en godbit när du kommer hem från jobbet, eller vid något annat speciellt tillfälle under dagen, hjälper det till att knyta katten närmare dig. Men det gäller förstås att välja ett kattgodis som är nyttigt, och inte ge för mycket av det goda.

Olika kategorier av kattgodis

Olika kategorier av kattgodis

Det finns olika kategorier av kattgodis, och en grupp är naturligt godis, som exempelvis rent kött, eller ren fisk, som finns i både torr och fuktig version. Detta godis fungerar bra både som belöning och som tillskott till den dagliga kosten. Att ge en godisbit då och då kan också fungera som sysselsättning åt katten då den behöver stimuleras. Det finns också kattgodis som består av frystorkat kött eller fisk, och som älskas av de flesta katter.

Toppval Kattgodis 2023

Vi har valt dessa Kattgodis som våra Toppval.
Smakliga och krispiga kattgodisar av bra kvalite. Perfekta belöningsgodisar när du vill ge din katt något extra gott.

1. Kattgodis Minibitar Fisk trio 75g

Att ha kattgodis hemma är alltid en god idé, men hur ska du gå till väga för att välja sort? Det finns förstås flera faktorer att ta hänsyn till men om du vill ha ett tips på en typ av kattgodis som brukar uppskattas av de fyrbenta, är detta ett utmärkt sådant. De här knapriga bitarna brukar falla katterna i smaken tack vare smakkombinationen av räkor, lax och öring. Att de dessutom är berikade med vitaminerna E, A och D3 gör naturligtvis det hela ännu bättre, eftersom det innebär att kattgodiset även är nyttigt och bidrar med något positivt till kattens hälsa.

Vad som också är viktigt att känna till för dig som kattägare är att de här godbitarna inte innehåller något tillsatt socker. Det är även viktigt att tänka på att dessa inte på något sätt är avsedda att ersätta kattmaten. De ska användas som komplement till en sund kost och naturligtvis ska de inte ges i för stor mängd.

Kolla priset

2. Kattgodis Premio carpaccio

När det gäller din katts kost är det förstås viktigt att du väljer en näringsrik och bra kattmat. I tillägg till fodret kan du också ge din katt små godbitar då och då, men även när du väljer kattgodis är det viktigt att välja med omsorg. Det här godiset kommer sannolikt bli mycket uppskattat av din fyrbente vän. Smakerna är anka och fisk, vilket brukar vara två populära inslag hos katter. Köttinnehållet är 65% medan fiskinnehållet är 20%.

Den här förpackningen rymmer 20 gram godis och det kan förstås tyckas vara lite. Faktum är dock att det räcker tämligen länge om du delar ut bitarna med omsorg. Det är inte meningen att du ska mata din katt med dessa godbitar frekvent, utan tanken är att du ska ge en liten bit då och då. Om godiset blir något din katt ser som en extra bonus kommer det också uppskattas mer än om det ges allt för ofta.

Kolla priset

3. Kattgodis Four Friends Turkey

Att välja kattgodis är inte alltid så lätt, men om du är ute efter en godissort som håller hög kvalitet är denna produkt från Four Friends lämplig. Den har gott om fördelar varav en är att den inte innehåller några spannmål. Vissa katter är känsliga för just spannmål och det tillför heller inget positivt. Därför är ett spannmålsfritt kattgodis en god idé, och här har du alltså ett sådant. Att produkten dessutom har ett högt köttinnehåll är ytterligare en positiv faktor.

Vad innehåller då detta kattgodis? Kalkonkött utgör majoriteten av innehållet, närmare bestämt 61%. Utöver detta innehåller godiset även 12 % kalkonlever samt ärtprotein, betmassa och potatisstärkelse. Dessutom finns det vitaminer i godbitarna vilket naturligtvis också är mycket positivt. Den här behåller innehåller 100 gram och även burken är praktisk eftersom det är lätt att stänga den när du plockat ut en godbit. På så sätt håller sig godiset fräscht längre.

Kolla priset

Ger katten nyttiga näringsämnen

Dessa godistyper innehåller kött och fisk och ger katten nyttiga näringsämnen. Det finns också kattgodis som är bra för kattens tänder. Med små godisbitar som sköter den dagliga rengöringen av kattens tänder slipper katten få tandproblem som exempelvis tandsten. Godisbitarna har en speciell yta som hjälper till att motverka plack och håller på så sätt tänderna rena. Det finns också kattgodis i form av tuggpinnar som låter katten arbeta med tänderna, vilket också bidrar till en bättre tandhälsa.

Ger katten nyttiga näringsämnen

Godis till kattungen

Det finns också speciellt kattgodis för den lilla kattungen, som kanske inte är redo för den stora kattens godis än.

Godis till kattungen

Godis till katter är oftast alltså betydligt hälsosammare än det godis vi själva stoppar i oss. Men för den skull ska du inte ge katten alltför mycket godis, utan låta bitarna vara ett komplement till den vanliga kattmaten. Det är viktigt att se till att katten inte blir överviktig eller at den får sämre matvanor på grund av godiset.

Sortiment av godis till katter

Kattgodis finns där du kan köpa kattmat. Ofta är utbudet ganska begränsat i den enskilda butiken, så om du vill ha en överblick över hela sortimentet av kattgodis rekommenderar vi att du tittar här på nätet. Här kan du hitta allt din katt behöver, både då det gäller kattgodis och vanlig kattmat.

Frågor och svar kring Kattgodis

✅ Är det en bra idé att ge sin katt godis?

Ja, det finns många fördelar med att ge katten godis då och då, under förutsättning att du köper kattgodis avsett för just katter. Att ge din katt en godbit då och då kan hjälpa till att bygga upp er relation. Kattgodis av god kvalitet innehåller också en hel del näringsämnen, så även ur den synvinkeln är det positivt att mata det lilla djuret med godis då och då. Här hittar du våra Toppval av Kattgodisar.

✅ Vad ska man tänka på vid val av kattgodis?

Välj en typ av godis som är näringsrikt och som kan förse katten med nyttiga mineraler och vitaminer. Precis som med produkter för människor finns det vissa sorter som är nyttiga och andra sorter som främst innehåller onyttiga ämnen och tomma kalorier. Se även till att välja en sort med smak som du vet att din katt tycker om. Det kan till exempel vara kyckling eller tonfisk, men det finns gott om smaker att välja på. Det kan också vara värt att fundera över om du vill ha en så naturlig godissort som möjligt. Det finns nämligen helt naturligt kattgodis, helt utan tillsatser för den som tycker att det är viktigt att undvika främmande ämnen.

✅ Hur ska kattgodis förvaras?

De flesta sorter ska förvaras där det är torrt och svalt, eller torrt och i rumstemperatur. Vanligtvis behöver inte kattgodis förvaras i kylskåp, även om det kan finnas undantag som bör förvaras i kylskåp efter att förpackningen öppnats. De allra flesta godissorter går exempelvis att förvara i ett skafferi.

✅ Finns det risk att katten blir tjock av att äta kattgodis?

Ja, den risken finns absolut. Det gäller att du är noga med att inte ge katten alltför mycket godis. Det går bra att dela bitarna i flera delar, så att du kan ge din katt små godbitar vid fler tillfällen, utan att den totalt sett får i sig mer godis. Om katten rör på sig kan den äta mer godis utan att riskera att bli tjock jämfört med om det är en innekatt som mest sitter stilla.

✅ Är det bäst att satsa på mjuka eller hårda godbitar till katten?

Det beror på vad godiset främst ska användas till. För den som försöker träna katten kan det vara mer praktiskt att hålla i hårda godbitar. Katter brukar å andra sidan tycka mycket om de mjuka, krämiga varianterna. Det finns för- och nackdelar med alla typer av godis, så det bästa är att fundera över när, var och hur katten kommer att få sina belöningar och välja godis med en konsistens som passar.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kattgodis Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin