Vattenfontän TEST: 3 bästa Vattenfontänerna för katter (bäst i test)

Har du sett att det finns vattenfontäner särskilt avsedda för katter? Funderar du över om de är till någon nytta, eller om det är en av de produkter som marknadsförs enbart för att branschen ska ha ytterligare en produkt att tjäna pengar på? Det är en naturlig fundering, och med tanke på hur många till synes onödiga produkter som säljs i vissa branscher är det inte konstigt om du är en smula misstänksam. När det gäller vattenfontäner finns det dock ingenting att vara osäker på. Vattenfontänen fyller nämligen verkligen en funktion och den är definitivt inte en sådan produkt som bara säljs för att locka godtrogna köpare. Tvärtom. Vattenfontäner för med sig många fördelar, och för många kattägare kan det vara det enda sättet att få katten att dricka tillräckliga mängder vatten på daglig basis.
>
Bäst Vattenfontän

⭐ Toppval Vattenfontäner ⭐ Vanliga frågor


Fördelar med vattenfontäner

Hur vet du på förhand om din katt är en av de katter som gillar vattenfontäner? Det kan förstås vara svårt att veta säkert, men ett tämligen säkert kort är om du har en katt som tycker om att dricka direkt ur vattenkranen. Då uppskattar han eller hon med största sannolikhet att få dricka rinnande vatten istället för stillastående vatten ur en skål. Då kan vattenfontänen vara en smart lösning. Att få katter att dricka tillräckliga mängder vatten är inte alltid så lätt. Den här typen av produkt kan hjälpa till att förenkla den processen. En annan fördel med vattenfontäner är att vattnet håller sig fräscht i dem, eftersom det inte förblir stillastående. Detta är naturligtvis väldigt positivt. I och med att vattnet hålls syresatt tycker också många katter att det smakar bättre, vilket också bidrar till att det kan vara lättare att få i katten tillräckliga mängder vätska med en sådan i hemmet, jämfört med om vattnet bara serveras i en vanlig skål.

Tar liten plats

När du först läser om vattenfontäner till katter kanske du ställer dig lite tveksam till att köpa en på grund av utrymmesbrist. En fontän låter onekligen ganska stor. När det kommer till vattenfontäner för katter behöver du dock inte låta utrymmesskäl stoppa dig. De här fontänerna är nämligen inga vanliga stora fontäner. De behöver inte vara mycket större än en vanlig vattenskål. Även i den minsta lägenhet kan du med andra ord få plats med en sådan. De finns dessutom i olika modeller och stilar. Det gör att du även utseendemässigt kan få något som pryder sin plats i ditt hem betydligt bättre än en vanlig vattenskål. Varför inte satsa på något som kan ge ett lyft både estetiskt och funktionsmässigt? Nu när du vet att storleken inte är något hinder är det fritt fram att börja leta efter den rätta fontänen till din katt.

Fördelar med vattenfontäner

Att hitta en vattenfontän

Du kanske inte har sett så många fontäner för katter i verkliga livet, och därför kanske du är osäker på huruvida det är enkelt eller svårt att faktiskt hitta en. Svaret är att det är väldigt enkelt. I de välsorterade butiker som säljer produkter för djur kan du hitta vattenfontäner. Du kan dessutom hitta ett flertal, vilket gör att du kan välja en som är väl anpassad för de behov du har. Du kan hitta en som passar storleksmässigt, materialmässigt och naturligtvis stilmässigt. Du har dessutom möjlighet att påverka priset eftersom du kan jämföra priserna i olika butiker och på så sätt hitta den webbutik som erbjuder det förmånligaste priset.

Självklart går det även att hitta fontäner i vanliga butiker. Där är dock utbudet ofta mer begränsat eftersom lagret är mindre, samt att priserna ofta är högre, eftersom hyra för butikslokaler och personal i dessa måste bekostas på något sätt. Att välja att göra dina inköp i en webbutik är därför det bästa sättet att säkerställa att du får ett så bra pris som möjligt, samtidigt som det också ger dig tillgång till ett så brett och stort utbud som möjligt.

Toppval Vattenfontäner 2024

Vi har valt dessa Vattenfontäner som våra Toppval.
Dessa fontäner bidrar till att din katt dricker tillräckligt med vatten under dagen.

1. Vattenfontän Pixi Grön 2,5L

Att ha en vattenfontän hemma när du har katt är generellt en god idé. Det finns förstås en lång rad varianter som du kan välja på men du kommer med stor sannolikhet tycka att just den här vattenfontänen är fin. Den skiljer sig verkligen från den stora massan när det kommer till utseendet. Denna modell har både tassar och morrhår och kommer i en härlig grön nyans.

Rent funktionsmässigt ser den här vattenfontänen till att kattens vatten rör på sig vilket gör att det håller sig friskt och fräscht. Det brukar också locka katten mer till att dricka av vattnet. Om du har en katt som är lite kräsen och inte dricker tillräckligt kan därför en vattenfontän som denna vara att föredra framför en vanlig vattenskål med stillastående vatten. En mycket stor fördel är att den här vattenfontänen är utrustad med ett trippelfilter. Syftet med detta är att vattnet ska rengöras så att det hela tiden är fräscht.

Kolla priset

2. Duo Stream vattenfontän, 1 l, vit/blå

Denna vattenfontän är en bra produkt att köpa om du vill se till att din katt får i sig tillräckligt med vatten där hemma. Den är utrustad med kolfilter och fördelen med detta är att vattnet hela tiden hålls rent och fräscht. Många katter tvekar inför att dricka ur vanliga vattenskålar av den enkla anledningen att vattnet i dessa står stilla hela dagarna. Om du har en katt som hör till denna kategori kan det mycket väl vara så att denna vattenfontän ökar viljan att dricka. Det finns väldigt många katter som lockas mer av vatten som rör på sig och därför är det ofta en bra lösning att införskaffa en liten fontän avsedd för just katter.

Naturligtvis är det inte bara om du har en katt som dricker för lite som det kan vara klokt att införskaffa den här fina vattenfontänen. Den är fördelaktig för alla djur eftersom vattnet blir renare än i en vanlig skål.

Kolla priset

3. Cat It vattenfontän 2l

Om du har haft katt ett tag kanske du känner till varumärket Cat It. Det är ett välkänt märke med produkter av hög kvalitet. Denna vattenfontän är naturligtvis inget undantag. Den är mycket populär bland kattägare men naturligtvis också bland kattägarnas husdjur. Den är utrustad med ett filter med aktivt kol där såväl skräp som katthår tas upp. Tack vare filtret kan du som ägare känna dig säker på att din katt alltid har tillgång till rent vatten.

Vattenfontänen är lätt för dig som ägare att rengöra. Det är viktigt att komma ihåg att även motorn behöver rengöras varje vecka för att den ska hålla sig i gott skick länge. Då och då blir det också nödvändigt att kalka av både själva fontänen och dess motor. Detta behöver inte göras enligt något specifikt schema, utan det gör du när det behövs. Det här är en tystgående fontän som har plats för 2 liter vatten.

Kolla priset

Sondera terrängen

Det kan förstås vara svårt att veta vilken fontän du ska välja om du ställs inför många olika alternativ. Du behöver därför sondera terrängen. Ta en titt på vad som finns att välja på. Titta på hur de olika alternativen ser ut och vilket material de är tillverkade av. Ta även en titt på storlekarna. Hur mycket rymmer de olika produkterna, och hur mycket vill du att den fontän du köper ska rymma. Det finns modeller som rymmer 2 liter, alternativ som rymmer 3,8 liter, andra som rymmer 1,5 liter. Detta är några exempel, men det förekommer även andra storlekar. Volymen påverkar naturligtvis storleken, vilket kan vara värt att tänka på. Om du till exempel vill ha en så liten vattenfontän som möjligt kan det vara en god idé att välja en med liten volym. Om du däremot har behov av en fontän som är tillräckligt stor för att flera katter ska kunna hämta sitt vatten från den, bör du förmodligen överväga en vattenfontän med rikligt tilltagen volym.

Så mycket kostar fontänen

Så mycket kostar fontänen

Du kanske är intresserad av att få veta hur mycket en vattenfontän avsedd för en katt kan tänkas kosta. Åter igen kan det vara så att ordet fontän skapar en del villfarelser. Precis som att ordet lätt kan få produkten att låta stor, kan det även få produkten att låta dyr. Precis som med storleken är dock detta helt felaktigt. Vattenfontäner må vara lite dyrare än en vanlig klassisk vattenskål, men speciellt dyra är de inte. Du kan hitta dem från cirka 250 kronor och uppåt.

Ofta är de minsta varianterna också de billigaste. Visst finns det dyrare modeller också. Större fontäner som rymmer 5 liter eller där omkring kan ofta kosta mellan 600 och 900 kronor, med viss marginal både uppåt och nedåt. Naturligtvis kan priset påverkas av ett flertal saker, så som material, butik och tillverkare, samt naturligtvis volym. När du väl har kommit fram till vilken volym och storlek som skulle passa, kan det vara en god idé att jämföra olika produkter av just den storleken. På så sätt kan du få en bra överblick över vilka olika materialval som finns tillgängliga. Det gör också att du lättare kan se vilka material som får priserna att stiga, och vilka som är billigast. På så sätt kan du så småningom, efter att ha jämfört alternativen, fatta ett beslut om vilken vattenfontän du finner mest tilltalande och passande med tanke på storlek, material, design och budget.

Tillbehör till fontänerna

Det kanske allra bästa med vattenfontäner är att du inte kommer behöver byta ut dem i första taget, eftersom det finns gott om tillbehör att köpa både i fysiska butiker och på webben. Priset på tillbehören brukar vara mycket överkomligt, vilket gör att du inte på något sätt riskerar att bli ruinerad även om delar skulle behöva bytas ut. Det går utmärkt att köpa ersättningspump, slang-set, ersättningsfilter och andra tillbehör som kan tänkas behövas för att hålla fontänen i toppskick. Det gör att fontänen blir en god investering eftersom du kommer kunna använda den i flera års tid och din katt kommer kunna dricka fräscht och gott vatten när helst den vill. Det är viktigt att komma ihåg att kattens törstreflexer inte är speciellt välutvecklade. Därför är det viktigt att du gör vad du kan för att se till att den får i sig vatten regelbundet under dagens lopp.

Frågor och svar kring Vattenfontäner

✅ Får man med alla tillbehör som behövs vid köp av en vattenfontän till katt, eller behöver man köpa dem alla separat?

Det kan förstås variera. Det beror på varifrån du väljer att köpa fontänen, samt vilken produkt du satsar på. Många produkter kommer i hela set, vilket innebär att du får själva fontänen, filter, ibland även några ersättningsfilter, pump och slang-set. Det gör naturligtvis det hela enklare om du köper ett färdigt set. Framför allt gör det att du snabbare kan ta hem fontänen och låta din katt testa den. Kanske blir det en ny favorit.

✅ Är det verkligen någon idé att köpa en fontän till katten?

Ja, det är vanligtvis en bra idé. Även om det naturligtvis inte finns någon garanti för att just din katt kommer att föredra en vattenfontän framför den traditionella vattenskålen. Däremot går det att säga att väldigt många katter före din har valt fontänen när de haft möjlighet. Rinnande vatten lockar många katter, kanske även din. Dessutom ger fontänen friskare och fräschare vatten som smakar bättre än stillastående vatten. På det stora hela finns det med andra ord många argument för att låta installera en liten fontän till din katt där hemma.

✅ Finns det vattenfontäner i rostfritt stål?

Ja, det finns gott om sådana. De är väldigt populära eftersom de är stilrena och passar in alldeles utmärkt i många av dagens modernt inredda hem. Om du är ute efter något som både förser ditt husdjur med friskt vatten hela dagen lång, samtidigt som den blir en fin del av inredningen, är en vattenfontän helt i rostfritt stål definitivt ett mycket bra val. De finns i olika storlekar och är lätta att hitta både på webben och i fysiska butiker.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vattenfontäner Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin