Kattgräs TEST: Det bästa Kattgräset mot hårbollar (bäst i test)

Visste du att katter tycker om gräs? Visste du i så fall att det inte bara är något de äter för att de tycker att det är gott? Faktum är att de behöver tugga i sig gräs för att må bra. Nu undrar du kanske varför, och kanske tycker du att det låter en smula konstigt. Det är dock inte speciellt märkligt. Gräset hjälper till att rensa djurets mage. Risken är annars att det bildas hårbollar i magen, eftersom katten slickar sin päls för att hålla sig ren, och då får i sig hårstrån på löpande band. En utekatt kan lätt hitta gräs ute, åtminstone under en del av året. För en innekatt är det svårare. Som tur är kan du hjälpa till, genom att se till att det finns kattgräs hemma.

Bäst Kattgräs

⭐ Toppval Kattgräs ⭐ Vanliga frågor


Odla eget kattgräs hemma

Att odla eget kattgräs hemma kanske låter komplicerat, men det behöver det inte alls vara. Faktum är att det här är ett projekt som de allra flesta kan lyckas med, oavsett om du anser dig sakna allt vad gröna fingrar heter. Du behöver heller inte tänka speciellt mycket på vilken utrustning som krävs. Det finns nämligen färdiga set att köpa. Du får med såväl gräsfrön som skål och vermikulit som med fördel kan användas att odla i. Det enda du behöver hantera själv är med andra ord att så fröna, vilket i princip inte går att misslyckas med så länge du följer instruktionerna. Om du vill göra det ännu enklare för dig så finns det även kattgräs som inte behöver sås i jord. Fröna kan placeras på en tallrik, ett fat eller annat plant underlag. Så länge du ser till att fröna hålls fuktiga kommer de att klara sig bra.

Då börjar gräset växa

Exakt hur lång tid det tar för fröna att börja gro, och gräset att börja växa kan förstås variera. Många sorter börjar dock växa väldigt snabbt, och det kan finnas synligt gräs redan efter några dagar. Det är förstås tacksamt, eftersom du då får ett snabbt kvitto på att det du gör faktiskt fungerar. På så sätt slipper du undra om du behöver hitta alternativa produkter. Du kan istället se fram emot att inom kort kunna förse din katt med fiberrikt gräs för en friskare mage.

Odla eget kattgräs hemma

Rimligt pris

Kattgräs säljs ofta till mycket rimliga priser. Det kan förstås förekomma vissa prisskillnader, men det är inte så konstigt, eftersom det skiljer en del mellan de olika produkterna. Vissa produkter består enbart av en liten fröpåse, medan andra produkter i själva verket är ett helt produktkit. Det kan av naturliga skäl vara så att seten är dyrare än att köpa en enskild påse med gräsfrön. Det betyder dock inte att den lilla påsen med frön behöver vara ett sämre alternativ. Du kanske redan har ett bra underlag att så fröna på, och du kanske har jord eller vermikulit hemma redan.

Då är det förstås onödigt att köpa ett helt set med skålar och annat material. Då räcker det gott med en liten fröpåse. På samma sätt behöver du förstås inte köpa ett helt kit om du har bestämt dig för någon av de frösorter som kan växa helt utan jord eller vermikulit. Titta gärna på olika grästyper, se efter vilka produkter som finns att välja på och försök sätta dig in i vad prisskillnaderna beror på. Utgå inte från att de dyraste produkterna behöver vara de bästa, men låt heller inte det låga priset locka dig att per automatik välja det billigaste alternativet. Välj med klokhet och omsorg.

Toppval Kattgräs 2024

Vi har valt dessa Kattgräs som våra Toppval.
Kattgräs som passar bra för både kattungar och lite äldre katter. Kattgräset underlätter matsmältningen för din katt. Förebygger uppkomsten av hårbollar.

1. Kattgräs med keramikskål

Har du funderat på att börja odla eget kattgräs där hemma? Det är definitivt en god idé och med den här keramikkrukan har du de rätta förutsättningarna. När du beställer denna produkt får du både krukan och 50 gram kattgräsfrön. Det gör att du så fort du får hem paketet kan påbörja din odling så att du snabbt kan ha egenodlat kattgräs.

Om du inte har erfarenhet av kattgräs sedan tidigare kan det förstås vara bra att nämna varför detta är bra att ha. Det är av nytta för kattens mage och bidrar till att hålla den i bra balans. Gräset ser helt enkelt till att hålla i gång matsmältningen och genom att äta kattgräs kan det undvikas att din katts päls kommer upp som pälsbollar, vilket annars är förhållandevis vanligt. Du kan naturligtvis köpa påsar med frön utan tillhörande skål, men det här är ett utmärkt kit att satsa på om du vill komma i gång snabbt.

Kolla priset

2. Mjukt kattgräs, vitaminberikat, odlingskit

Du vet säkert redan att kattgräs är bra för din katt. Ibland kan katten behöva lite hjälp på traven för att hålla magen i ett balanserat skick. Vissa katter har exempelvis problem med att päls samlas och skapar pälsbollar som kommer upp. Där kan kattgräs vara till hjälp och naturligtvis kan du odla detta själv. Det är enkelt och allt startar självklart med frön. Den här produkten ger dig allt du behöver för att komma i gång med odlingen.

När du köper just denna produkt får du dels en odlingsbehållare som själva odlingen kan ske i, dels frön som du kan så i behållaren så att du snart kan ha eget kattgräs hemma. Det finns flera fördelar med just denna typ av kattgräs. Dels är det extra mjukt, dels är det berikat med vitaminer. Det gör denna produkt extra väl lämpad för kattungar men även för äldre katter som är lite känsligare.

Kolla priset

3. CatIt Senses Grass Garden

Om du vill hjälpa din katt att hålla magen i gott skick kan det vara en riktigt god idé att börja odla kattgräs. Det kan du naturligtvis göra på olika sätt, men den här produkten ger dig verkligen en kickstart. Här får du nämligen inte bara frön att så där du vill, du får betydligt mer än så. Fröna får du naturligtvis också, och även ett substrat att ha dem i. Vad som gör det här kitet till något alldeles extra är att du även får med en matta. Mitt på denna är tanken att du placerar gräsbehållaren och när katten då står på mattan för att äta kommer den att få tryckpunktsmassage, då detta är en akupressurmatta.

Om du verkligen vill bidra till att din katt mår så bra det bara går och har en välbalanserad mage är det här produkten för dig. Här får du lite mer än med vanliga kattgräsprodukter och du har verkligen möjlighet att göra skillnad för kattens hälsa.

Kolla priset

Bra att tänka på

Med tanke på vad som tidigare har beskrivits verkar det ju vara en ganska okomplicerad process att så kattgräs och få det att växa. Finns det då något man behöver tänka på för att lyckas med detta eller för att få ut mervärde? Ja, det finns förstås några enkla saker som kan vara bra att ha i åtanke. Det kan till exempel vara bra att så relativt stora mänger kattgräs, i en stor låda eller liknande. Det finns nämligen många katter som förutom att äta gräset, även tycker mycket om att strosa runt i det och rulla sig i det. Inget fel i detta, tvärtom är det något som du definitivt kan uppmuntra. För att detta ska bli möjligt säger det sig självt att du behöver odla på en större yta än enbart en tallrik eller yta med likvärdig storlek.

Det kan därför vara värt att tänka till innan du bestämmer dig för var du ska göra din plantering. Försök få ut så mycket som möjligt av ditt hemodlade kattgräs. Naturligtvis behöver du också undersöka vad de frön du har valt kräver. Behöver de jord för att växa? Klarar de sig helt utan både vermikulit och jord? Ska de hållas fuktiga, och handlar det i så fall om stora mängder vatten eller enbart lite fukt från en sprayflaska? Detta är viktiga aspekter och något du behöver veta från början om du vill se önskat resultat.

Så långt räcker en fröpåse

Så långt räcker en fröpåse

Det är förstås väldigt intressant att veta hur länge en fröpåse räcker. Hur snabbt behöver du plantera en ny sådd, för att ständigt kunna förse din katt med det nödvändiga och nyttiga kattgräset? Det här är en lite klurig fråga. Det kan nämligen finnas skillnader mellan olika produkter. Dessutom beror det förstås på hur många frön en påse innehåller. Vissa tillverkare menar att 100 gram frön räcker till cirka tre skördar, vilket kan räcka varierande länge, beroende på hur stora mängder katten äter. Katter är ju individer, vilket gör att du inte kan utgå från att alla är lika i mängden de behöver få i sig. De är ju också olika stora, vilket naturligtvis påverkar. Det kan också finnas skillnader mellan olika fabrikat. Det bästa du kan göra är att läsa på påsen eller produktförpackningen, för att se om det finns några närmare angivelser gällande hur länge produkten bör räcka. Detta gör det också enklare för dig att avgöra vilken produkt som är mest prisvärd.

Vilka katter behöver kattgräs

En mycket relevant och intressant fråga är vilka katter som behöver och har nytta av kattgräs. Först och främst ska vi börja med att säga att det råder lite delade meningar kring detta. Vissa veterinärer menar att det definitivt är bra om katten har tillgång till gräs, men att det inte finns något forskningsstöd för varför gräs ska vara helt avgörande för att katter ska kunna må bra. Andra källor menar att det är helt nödvändigt för katter att kunna äta gräs, även om det naturligtvis inte behöver vara just hemodlat kattgräs. Allra viktigast är det förstås för renodlade innekatter att förses med kattgräs. Anledningen till detta är naturligtvis att de inte kan leta rätt på gräs att äta på egen hand. De tvättar sig ofta i samma mån som katter som vistas ute, och många av dem är dessutom långhåriga, vilket leder till ännu större risk för ansamling av hårbollar.

Att förse dem med kattgräs är därför en god idé. Om du däremot har en utekatt har den större möjligheter att själv hitta tillräckliga mängder gräs. Det är dock viktigt att komma ihåg att det främst är under senare delen av våren, sommaren och början på hösten som detta är möjligt. Under den kallare delen av året är det svårt även för utekatter att hitta färskt gräs, och då är det bra om den kan komplettera med kattgräs som du odlar hemma. En fördel med detta gräs framför det gräs katten kan hitta ute är dessutom att du har god kontroll över vad katten äter, och du vet då att den inte får i sig några ohälsosamma saker i samband med att den äter gräs. Kort sagt kan alltså de allra flesta katter då och då ha nytta och glädje av att du sår gräs hemma i lägenheten eller huset. Du kanske behöver göra det året runt om du har valt att ha en innekatt, medan det kan räcka med att göra det på vintertid om du har en katt som vistas ute. Det här är dock något som tål att funderas på, eftersom det som tidigare nämnts finns fördelar med att ha kontroll över gräset den äter även under sommaren.

Frågor och svar kring Kattgräs

✅ Det finns ju både gräsplantor och gräsfrön att köpa. Vilka för- och nackdelar finns med de olika sorterna?

Vissa föredrar att köpa plantor på grund av att gräset då redan har börjat växa, och du vet att du verkligen kommer få en skörd. Det tar kanske något mindre tid än att så frön. Nackdelen är att det blir betydligt dyrare om du hela tiden ska köpa plantor. Fördelen med frön är att det blir betydligt billigare och att det är lättare att hitta i butikerna eftersom det finns en rad olika sorter på marknaden.

✅ Vilka fördelar finns med att katten äter kattgräs?

Först och främst vill vi betona att det egentligen inte behöver vara just kattgräs. Vanligt gräs går också bra. Nyttan med gräs är att det hjälper katten att få igång matsmältningen och rensa strupe och tarm från hårbollar och onyttiga saker som den råkat få i sig. Gräs innehåller dessutom folsyra, vilket är något som katten behöver av flera anledningar.

✅ Hur mycket kostar en påse med frön?

Det finns olika fröpåsar, och också påsar i olika storlekar, vilket gör att priset kan variera. Det vanliga är att en påse på 100 gram kostar någonstans mellan 20 och 50 kronor. Det blir förstås dyrare om du köper ett helt produktset.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kattgräs Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin