Klösträd för stora katter TEST: 3 bästa stabila träd för den välväxta katten (bäst i test)

Vissa kattraser är större än andra. Några sådana exempel är ragdoll, maine coon samt norsk skogskatt. Om du äger en katt av någon av dessa raser behöver du tänka igenom valet av klösträd ordentligt. Du behöver ha ett träd som är tillräckligt solitt för att det ska kunna användas av en katt som lägger större tyngd bakom hoppen.

Bäst Klösträd för stora katter

⭐ Toppval klösträd för stora katter


Så väljer du klösträd till din stora katt

Om du är ägare av en stor katt bör du ha storleken i åtanke när du väljer kattprodukter. Det gäller såväl vid val av kattbädd som när du ska välja klösmöbel. Vi ska nu gå igenom lite närmare vad du bör tänka på när du ska köpa nytt klösträd till din relativt stora katt. Det behöver inte alls vara krångligt, men det gäller att du är lite mer omsorgsfull i dina val.

Fäst i taket

Du behöver vara medveten om att en stor katt lägger större tyngd på trädet när det hoppar. Det gäller förstås oavsett om det hoppar från en avsats till en annan på trädet eller om den hoppar från golvet eller annan möbel över till trädet. För att kunna vara säker på att inte klösträdet kommer att välta kan det därför vara smart att välja en modell som kan fästas i taket. För att detta ska vara möjligt behöver du förstås välja ett av de högre träden som säljs i butikerna.

Så väljer du klösträd till din stora katt

Tung bottenplatta

Nästa faktor att ta en titt på är bottenplattan. Den bör vara rejäl och tung. Då står den stadigt på golvet, vilket förstås är ännu viktigare om det är en tung katt som kommer att klättra i möbeln. Det gäller att du väljer en robust och solid klösmöbel som inte ger vika för trycket när katten tar ett skutt och landar på någon av avsatserna. Dels vill du naturligtvis inte riskera att katten skadar sig om trädet faller, dels vill du förmodligen inte att trädet ska ramla ned över hemmets möbler och prydnadssaker.

Toppval Klösträd för stora katter 2024

Vi har valt ut dessa träd som passar för de större katterna.

1. Klöspelare Opal Ultra

Det är lätt att utgå från att alla klösträd passar alla katter men så är faktiskt inte fallet. Stora katter behöver extra stabila klösträd som är anpassade för den tyngd och kraft de kommer med. Den här klöspelaren är ett utmärkt sådant exempel. Det finns flera positiva egenskaper att lyfta fram när den här klöspelaren ska beskrivas. Den har en mycket stabil bottenplatta som gör att pelaren står stadigt. Måtten på plattan är 58 x 58 cm och den är behaglig och mjuk att stå på för katten. Pelaren är sisalklädd och håller bra även när katten klöser och klättrar regelbundet.

Pelaren är 80 cm hög vilket innebär att även en stor katt verkligen får möjlighet att sträcka ut sig i sin fulla längd. Detta är något som verkligen brukar uppskattas av katter och naturligtvis behöver även större katter få den här chansen. Det här klösträdet är grått och passar in bra i de flesta hem tack vare sin stilrena och enkla design.

Kolla priset

2. Klösmöbel Arma

Som ägare till en relativt stor katt är du troligtvis mån om att hitta ett klösträd eller en annan typ av klösmöbel som är lämplig även för lite större katter. Den här fina modellen passar till såväl stora som små katter och den kommer att pryda hemmet på ett fint sätt. Denna fina klösmöbel består av tre våningar och här kan katten både klösa, klättra och leka. Möbeln kommer med sisalklädda klösytor men också med plyschklädda ytor där katten kan sitta eller ligga och iaktta familjen, omgivningarna och vad som händer runt omkring trädet. Här finns också en bädd som kan tas av och tvättas för hand vid behov.

En leksak som sitter fast i ett elastiskt snöre följer med klösträdet och denna ger katten ännu fler chanser till lek och nöje. Här finns dessutom en koja där katten kan krypa in om han eller hon vill få vara ifred en stund. Där finns mjuka ytor för avkoppling och vila.

Kolla priset

3. Klösmöbel Toni XL

Om du har en eller två stora katter som vill ha ett fint och roligt klösträd som håller för deras tyngd, är det här definitivt en produkt du bör spana in. Det här är ett klösträd med klösrep av hållbar sisal, en rejäl pelare som katterna kan klösa på utan att den tar skada, samt en kattsäng där en eller två katter kan koppla av och vila.

Det här är kort och gott en mycket fin klösmöbel som är konstruerad för att hålla för två katter men också för att passa stora katter. Naturligtvis finns det inget som hindrar att du köper den även om dina katter råkar vara små eller normalstora. Det viktiga att komma ihåg är att trädet är tillräckligt stabilt för att hålla oavsett kattens eller katternas vikt. Du kan dessutom öka stabiliteten ytterligare genom att placera möbeln intill en vägg om du skulle vilja. Värt att nämna är att dynan i kattsängen kan tas bort och tvättas så att möbeln kan förbli fin och fräsch länge.

Kolla priset

Tillräckligt stora bäddar

Katter som till exempel ragdoll och maine coon tar större plats än en liten katt, det säger sig självt. Naturligtvis vill även dessa katter kunna krypa in i kojorna eller lägga sig i de medföljande bäddarna eller hängmattorna för att vila en stund i lugn och ro. När du ska köpa ett klösträd till större katter bör du därför försäkra dig om att bäddarna är tillräckligt stora och rymliga för att din katt ska kunna få plats där utan problem. Det kommer inte innebära några problem att hitta en sådan möbel, men du kan behöva lägga lite mer tid på att läsa produktspecifikationerna.

Klösträd som är tillräckligt stora och rymliga för att din katt ska kunna få plats

Detta på grund av att du behöver kontrollera måtten och läsa huruvida den specifika produkten är lämplig främst för större eller mindre katter. Du kan med andra ord inte bara gå in i närmaste butik som säljer kattartiklar och köpa första bästa klösträd. Du behöver helt enkelt vara en noggrann och medveten konsument och ta en titt på flera olika produkter innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

Läs även: Vägghängt klösträd och Klösträd i takhöjd.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin