Klösträd för stora katter

Vissa kattraser är större än andra. Några sådana exempel är ragdoll, maine coon samt norsk skogskatt. Om du äger en katt av någon av dessa raser behöver du tänka igenom valet av klösträd ordentligt. Du behöver ha ett träd som är tillräckligt solitt för att det ska kunna användas av en katt som lägger större tyngd bakom hoppen.

Bäst Klösträd för stora katter
Snabbmeny:
Toppval klösträd för stora katter


Så väljer du klösträd till din stora katt

Om du är ägare av en stor katt bör du ha storleken i åtanke när du väljer kattprodukter. Det gäller såväl vid val av kattbädd som när du ska välja klösmöbel. Vi ska nu gå igenom lite närmare vad du bör tänka på när du ska köpa nytt klösträd till din relativt stora katt. Det behöver inte alls vara krångligt, men det gäller att du är lite mer omsorgsfull i dina val.

Fäst i taket

Du behöver vara medveten om att en stor katt lägger större tyngd på trädet när det hoppar. Det gäller förstås oavsett om det hoppar från en avsats till en annan på trädet eller om den hoppar från golvet eller annan möbel över till trädet. För att kunna vara säker på att inte klösträdet kommer att välta kan det därför vara smart att välja en modell som kan fästas i taket. För att detta ska vara möjligt behöver du förstås välja ett av de högre träden som säljs i butikerna.

Så väljer du klösträd till din stora katt

Tung bottenplatta

Nästa faktor att ta en titt på är bottenplattan. Den bör vara rejäl och tung. Då står den stadigt på golvet, vilket förstås är ännu viktigare om det är en tung katt som kommer att klättra i möbeln. Det gäller att du väljer en robust och solid klösmöbel som inte ger vika för trycket när katten tar ett skutt och landar på någon av avsatserna. Dels vill du naturligtvis inte riskera att katten skadar sig om trädet faller, dels vill du förmodligen inte att trädet ska ramla ned över hemmets möbler och prydnadssaker.

 

Tillräckligt stora bäddar

Katter som till exempel ragdoll och maine coon tar större plats än en liten katt, det säger sig självt. Naturligtvis vill även dessa katter kunna krypa in i kojorna eller lägga sig i de medföljande bäddarna eller hängmattorna för att vila en stund i lugn och ro. När du ska köpa ett klösträd till större katter bör du därför försäkra dig om att bäddarna är tillräckligt stora och rymliga för att din katt ska kunna få plats där utan problem. Det kommer inte innebära några problem att hitta en sådan möbel, men du kan behöva lägga lite mer tid på att läsa produktspecifikationerna.

Klösträd som är tillräckligt stora och rymliga för att din katt ska kunna få plats

Detta på grund av att du behöver kontrollera måtten och läsa huruvida den specifika produkten är lämplig främst för större eller mindre katter. Du kan med andra ord inte bara gå in i närmaste butik som säljer kattartiklar och köpa första bästa klösträd. Du behöver helt enkelt vara en noggrann och medveten konsument och ta en titt på flera olika produkter innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

Läs även: Vägghängt klösträd och Klösträd i takhöjd.