Kattmatskål

Att skaffa katt är inte bara att hämta hem en söt liten kattunge. Man måste givetvis förbereda sig och skaffa hem allt katten behöver så att man kan ge den en bra start på livet i sitt nya hem. Ja, även om man haft katt i många år behöver man då och då förnya arsenalen av tillbehör för kattens vardag. Kattlådan är obligatorisk och kanske det första man skaffar, eftersom de flesta kattungar faktiskt klarar av att gå på lådan redan vid tolv veckors ålder då de vanligtvis kan lämna mamma.

Bäst Kattmatskål
Snabbmeny:
Toppval Kattmatskålar Vanliga frågor


Viktigast för katten

Kattlåda, kattmat och kattmatskål är det allra viktigaste att ha. Katter har ju ungefär samma grundbehov som vi människor. Mat, någonstans att äta och en toalett är väl i stort sett vad vi behöver för att överleva.

Att tänka på vid köp av kattmatskål

Hur ska man tänka när man ska köpa en kattmatsskål? Ja, först och främst bör man tänka på att skålen ska vara låg och ganska bred. En katt gillar ju inte att slå sina känsliga morrhår, vilket den kommer att göra om man väljer en djupare och smalare skål. I en låg och vid skål kommer katten lätt åt maten utan att stöta emot och utan att irriteras. Som vattenskål bör du inte välja en skål av plats, eftersom stillastående vatten kan ta smak av plasten. Välj hellre en skål av keramik eller metall till vattnet. En skål av keramik är dessutom tyngre och svårare att välta. Många katter gillar att leka med vattnet i skålen, och då är det en stor fördel om skålen står stadigt.

Att tänka på vid köp av kattmatskål

Olika varianter

Det finns många olika variationer av matskålar för katter. Exempelvis kan du välja en skål som är av plast på utsidan och som har en löstagbar metallskål inuti. Med denna skål blir det lätt att göra rent och fylla på eftersom du bara måste ta med dig innerskålen. Om katten är med på resan är denna skål extra praktisk eftersom du kan dela på skålarna och få både en matskål och en vattenskål i ett. Den yttre skålen är dessutom försedd med anti-halkskydd under så att den står extra stadigt på alla underlag. En matbar är en annan praktisk lösning, där man får både matskål och vattenskål i ett och samma ställ.

 

Toppval Kattmatskålar 2022

Vi har valt dessa Kattmatskålar som våra Toppval.
Funktionell matskålar designade utifrån kattens behov. De passar bra både för torrfoder och våtfoder.


 

Skålar för innekatter

Det finns också en del speciallösningar av matskålar. Det finns, till exempel, matskålar som är speciellt utformade för att aktivera katten. Dessa skålar är extra lämpliga för innekatter, steriliserade eller överviktiga katter eftersom skålen förhindrar hetsätning och därmed ger katten ett bättre välmående.

Skålar för innekatter

Kattmatskålar finner du förstås i djuraffärerna, och om du inte har någon sådan i närheten kan du hitta enklare skålar på stormarknader och i varuhus. Men, om du vill kunna välja ur ett större sortiment rekommenderar vi att du köper din matskål här på nätet. Här finns det största utbudet och du kan hitta alla typer av matskålar som finns för katter. Dessutom hittar man också oftast de bästa priserna online, så att du kan få en riktigt bra kattmatskål till ett fördelaktigt pris.

en riktigt bra kattmatskål
 

Frågor och svar kring Kattmatskålar

✅ Vem behöver en kattmatskål?

En kattmatskål är egentligen något som varje kattägare bör ha. Vissa väljer att ge katten mat på vanliga fat och skålar men det är av flera anledningar bättre att köpa egna skålar till katten. För det första är det naturligtvis mer hygieniskt att katten har sina egna skålar, även om tallrikarna och faten diskas. Dessutom har ofta kattmatskålar andra funktioner som inte vanliga fat har. De kan till exempel vara försedda med gummikanter som gör att de inte välter eller halkar runt. Det går också att köpa dubbelskålar där en skål för vatten sitter ihop med en skål avsedd för kattmat. Här hittar du våra Toppval av Kattmatskålar.


✅ Går det att diska kattmatskålar i diskmaskinen?

Vissa skålar går att diska i maskin, medan andra måste handdiskas. Att kunna diska dem i maskin kan onekligen vara både praktiskt och tidsbesparande så överväg gärna detta när du ska välja bland alternativen i butikerna.


✅ Är kattmatskålar dyra?

Nej, det här är absolut inte en produkt som man behöver avstå från att köpa på grund av priset. De allra flesta skålar som finns att köpa har mycket rimliga priser. Det går att hitta gott om skålar som kostar mellan 50 och 150 kronor. Det finns till och med möjlighet att hitta ännu billigare skålar för den som vill pressa ned kostnaden i största möjligaste mån. Naturligtvis finns det även varianter som kostar mer, men då brukar det röra sig om skålar med någon typ av specialfunktion som motiverar priset.


✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa matskål till katten?

Det är inte speciellt komplicerat att köpa en matskål till sin katt. Majoriteten av skålarna uppfyller sitt syfte. Det som kan vara värt att fundera över är om man vill att skålen ska ha halkskydd. Det kan onekligen vara praktiskt så att skålen slipper halka runt när katten äter. Design och material kan naturligtvis också vara intressant att titta på. Även om katten förmodligen blir nöjd och belåten oavsett hur skålen ser ut, så kanske ägaren vill att den ska smälta in fint bland övriga inredningsdetaljer. Det finns skålar i plast och rostfritt skål, vilket kanske är de vanligaste alternativen, men det finns även andra varianter, exempelvis gjutjärn.


✅ Kan man ge både vatten och mat i likadana skålar, eller bör man leta efter andra typer av skålar till vattnet?

Det går att använda likadana skålar, och det finns till och med dubbelskålar för den som vill göra det enkelt för sig. Den som vill kan även köpa en vattenfontän som katten kan dricka sitt vatten från, medan maten ges ur en vanlig kattmatskål.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Kattmatskål Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: