Kattmat TEST: Bästa kattmaten för katter (bäst i test)

Har du en katt eller planerar du att skaffa en? Då behöver du lära dig mer om kattmat. Nu kanske du undrar varför du inte bara kan gå till den lokala livsmedelsbutiken och plocka något från hyllorna som ser aptitligt ut. Det skulle du förstås kunna göra, och så har kattägare också gjort i många år. Problemet är bara att alla fodersorter inte håller hög kvalitet. Det finns stora skillnader, inte bara när det kommer till smak, utan även när det kommer till näringshalt. Att ta reda på mer om kattmat, och se till att välja någon av de fodersorter som håller hög kvalitet är därför att rekommendera.

Bäst Kattmat

Snabbmeny:
Toppval Kattmat Vanliga frågor


Vad bör katten äta?

Det som är intressant att ta reda på är naturligtvis vad en katt faktiskt bör äta. Vad är det som är hälsosamt och nyttigt, och vad bör man som kattägare försöka undvika att ge sitt husdjur? Är det torrfoder som är bäst, eller är det blötfoder eller kanske färskfoder som är att rekommendera? Det är precis de sakerna vi ska titta närmare på i den här artikeln, så att du sedan känner dig bättre förberedd inför nästa foderinköp.

Proteinet är viktigt

Något som du absolut inte bör glömma är att proteinet är viktigt för katter. Om vi ska titta på vad katter äter i naturen så är det tydligt att det är just proteiner som är den främsta källan till näring, och detta är något du bör hålla dig till även när du bestämmer över kattens kost. Det är däremot inte önskvärt att det foder katten ska äta innehåller för stora mängder kolhydrater. De foder som innehåller stor del kolhydrater brukar heller inte uppskattas speciellt mycket av katterna själva. Det är naturligtvis också viktigt att katten får i sig de vitaminer och mineraler som den behöver för att kunna utvecklas och må bra. Balansen av vitaminer och mineraler är också viktig, och där kan det skilja mycket mellan olika fodersorter.

Vad bör katten äta

Fett en viktig näringskälla

Något annat som bra kattmat behöver innehålla är fett. Här är det dock viktigt att betona att det inte ska vara vilket fett som helst, utan det fett som är hälsosamt och gynnsamt för katter. En hög fetthalt i ett foder är med andra ord inte något som bör få dig att backa. Tvärtom är det bra om ett foder har höga halter av fett och protein, och låga halter av kolhydrater. Så bör fördelningen se ut för att kattmaten ska vara lämplig som helfoder för din katt.

Mindre fodermängd

Det kan vara bra att känna till att många foderleverantörer hävdar att deras kattmat innehåller alla nödvändiga näringsämnen. Så kan också vara fallet, men det behöver inte betyda att alla dessa matsorter är likvärdiga. Något som du kommer kunna se om du börjar studera innehållsförteckningen på olika typer av foder noggrant är att du med vissa sorter kan ge mindre mängd foder och ändå uppfylla dagsbehovet av näringsämnen, medan du av andra sorter får ge väldigt mycket mat för att nå samma näringshalt. Detta kan vara väl värt att notera. Det gör förstås också att ett foder som är till synes dyrare än andra sorter, inte alls behöver vara det dyraste i långa loppet. Detta då påsen räcker längre än om du köper en billigare sort av vilken det krävs mer för att förse katten med det den behöver.

Toppval Kattmat 2023

Vi har valt dessa Kattfoder som vårt Toppval.
Högkvalitativa kattfoder som uppskattas av tamkatter.

1. Kattfoder FourFriends Sterilized GF 2kg

Den här förpackningen innehåller 2 kg spannfoder avsedd för katter. Fodret är avsett för katter som är kastrerade, så om du har en sådan hemma kan det här vara den mest lämpliga kattmaten. Denna innehåller 54% torkat kött, och de proteinkällor som finns här är anka, kyckling samt kalkon.

Kastrerade katter kan ibland drabbas av urinvägsproblem, något som det har tagits hänsyn till vid framtagandet av detta foder. För att minska risken för den typen av problem har det tillsatts både havtorn och aloe vera. Dessutom är magnesiumnivån lägre än i de flesta fodersorter. Syftet med detta är alltså att bidra till friskare urinvägar, vilket är mycket positivt. Det här är ett kvalitativt kattfoder som uppskattas av mängder av katter i vårt avlånga land. Även deras ägare, det vill säga de egentliga kunderna brukar ge denna kattmat goda omdömen. För dig med en eller flera kastrerade katter kan detta mycket väl bli det naturliga valet av torrfoder framöver.

Kolla priset

2. Tundra med kyckling 200 g

Det här är en kattmat som har alla förutsättningar att bli mycket populär hos din katt. Som du säkert känner till finns det både torrfoder och våtfoder för katter, och just detta är av typen våtfoder. Något du säkert tittar efter när du ska välja mat till din katt är köttinnehållet. Där finns det mycket positivt att säga om denna produkt. Den innehåller mellan 62 och 70 % kött och organ. Det här är en fodersort som är helt fri från spannmål, vilket betyder mycket. Fettnivåerna i denna kattmat är väl balanserade och kolhydratnivån är låg. Det är med andra ord ett näringsrikt och välkomponerat foder.

Smaken på detta foder är kyckling och det är också detta som är den huvudsakliga proteinkällan. Det är en kattmat som är lämplig för alla katter. Det spelar ingen roll om det är en kattunge eller en äldre katt, alla kan äta detta foder och få näring av det.

Kolla priset

3. Applaws adult chicken & salmon 2 kg

Om du är på jakt efter ett riktigt bra kattfoder som är fritt från såväl konserveringsmedel och konstgjorda färgämnen som spannmål, kan den här maten från Applaws sannolikt vara det du söker efter. Det här är helt enkelt ett naturligt foder som tagits fram för att vara så likt kattens naturliga föda som möjligt. Om du vill att din katt ska slippa onödiga tillsatser som faktiskt inte gör någon nytta, är det här ett utmärkt val.

Vad är det då för innehåll i detta torrfoder? De huvudsakliga delarna är kyckling och lax, vilket utgör proteinkällan i den här maten. Det finns dock även andra ingredienser i maten, närmare bestämt laxolja, ägg, potatis och kycklingolja. Naturligtvis hittar du i detta foder även annat nyttigt innehåll så som exempelvis yucca, rosmarin och citrus. Förpackningen innehåller 2 kg, vilket innebär att det räcker relativt länge om det bara ska ges till en ensam katt.

Kolla priset

Torrfoder, färskfoder eller blötfoder?

En fråga som ofta dyker upp när det diskuteras kattmat är vilken typ som är bäst. Är det torrfoder, blötfoder eller kanske färskfoder? Till viss del är det svårt att svara på det här, eftersom det finns så många variationer inom de olika kategorierna. En typ av blötfoder kan till exempel vara mycket bra, medan en annan är högst bristfällig. På samma sätt kan vissa typer av torrfoder innehålla lite spannmål och gott om goda näringsämnen, medan ett annat foder inte gör det. Som kattägare på jakt efter bra kattmat till din katt bör du därför vara försiktig med att tro att en viss typ av kattmat är överlägset de andra, eftersom det viktiga är att hitta just den kattmat som du vill ha, inte en hel kategori kattmat som är bättre än alla andra.

Du behöver med andra ord vara er detaljorienterad än så. Om vi ändå ska ta en titt på de olika grupperna av kattmat för att utröna vilka de största skillnaderna är, och vilka fördelar och nackdelar som finns, så förekommer förstås en del intressanta fakta. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte behöver begränsa dig till enbart en sort. Det går utmärkt att ge både en liten skål torrfoder och en skål färskfoder eller blötfoder. Det du måste tänka på när det gäller torrfoder, är att oavsett hur näringsrik den sort du väljer är, kommer din katt behöva dricka betydligt mer vatten om den enbart äter torrfoder. Med de andra typerna av kattmat får den nämligen i sig vätska naturligt genom maten, vilket den inte får när den äter torrfoder.

Med tanke på detta finns det många veterinärer och försäkringsbolag som rekommenderar blötfoder framför torrfoder. Med detta sagt finns det naturligtvis torrfoder som innehåller gott om mineraler, vitaminer och andra näringsämnen, men att ge enbart torrfoder är det inte så många kunniga i branschen som rekommenderar längre. Det är också viktigt att komma ihåg om du trots allt vill ge torrfoder, att du behöver leta efter en sort som inte innehåller stora mängder spannmål. Spannmål gör nämligen att det finns en ökad risk att fodret innehåller mögelgifter, något som kan visa sig vara mycket skadligt för katten.

Torrfoder, färskfoder eller blötfoder?

Blötfoder och färskfoder

Allt blötfoder och färskfoder är naturligtvis inte av högsta kvalitet. Däremot är den här typen av kattmat fördelaktig på det sättet att den hjälper katten att få i sig den vätska den behöver. Fördelen är större än vad många kanske anar. Det är nämligen så att katter i de flesta fall är ganska dåliga på att dricka tillräckliga mängder vatten. Att de får i sig en stor del av den dagliga vätskedosen via maten är därför mycket bra. Förutom fördelen med vätskan, är en annan fördel att många färskfoder och blötfoder innehåller en hög kötthalt, något som är väldigt bra. Naturligtvis kan detta variera från en kattmat till en annan, och du behöver därför läsa igenom näringsförteckningen på förpackningen. I regel är det dock enklare att hitta bra mat med hög halt av kött när du letar bland färskfoder och blötfoder. Väljer ju färskfoder finns det flera sorter där man helt uteslutit spannmål och andra biprodukter. Där innehåller maten enbart olika typer av kött.

Om man ska nämna en nackdel med blötfoder och färskfoder så är det att det möjligen kan bli mer svinn än av torrfoder. Du ska nämligen inte låta maten stå framme i flera timmar, eftersom den då kan bli dålig. Torrfoder däremot, kan stå framme länge utan att det påverkas. Å andra sidan brukar många katter finna både blötfoder och färskfoder mer tilltalande, och det brukar därför vara större åtgång på den typen av kattmat, vilket trots allt leder till att det inte blir något mer svinn.

Inte lika

Det är viktigt att komma ihåg att blötfoder, eller våtfoder som det också kallas, inte är samma sak som färskfoder. Det finns flera skillnader. När det gäller blötfoder behöver du komma ihåg att det, precis som torrfoder, kan innehålla såväl spannmål som konserveringsmedel. Du behöver hålla utkik ordentligt när du läser innehållsförteckningen, för att se till att den kattmat du väljer verkligen är rik på proteiner och främst innehåller animaliska produkter. Färskfoder å andra sidan levereras ofta i fryst form, och är vanligtvis fritt från spannmål och biprodukter. Många tillverkare av färskfoder för katter utgår från att katten är ett djur som är avsett att äta animaliska produkter, och man har därför valt att avstå helt från spannmål och vegetabiliska produkter.

Blötfoder och färskfoder

Pris på kattmat

När du strosar runt bland hyllorna där kattmaten står kommer du kanske bli häpen över vilka stora skillnader det faktiskt finns mellan olika fodersorter. En påse torrfoder som innehåller flera kilo kattmat kanske kostar under 100 kronor, medan en dos färskfoder som bara räcker några dagar kan kosta runt 20 kronor. Månadskostnaden för mat till katten kan bli väldigt varierande, beroende på vilken typ av mat du väljer. Det är viktigt att komma ihåg att priset faktiskt säger en del om kvaliteten. Det finns inget som säger att du måste välja den allra dyraste sorten, men det är heller inte speciellt troligt att du får speciellt hög kvalitet om du köper den allra billigaste sorten. Vår rekommendation är att du läser innehållsförteckningen och låter innehållet styra snarare än priset. Tittar du på en årsförbrukning kan det skilja flera tusen kronor mellan det billigaste fodret på marknaden och det dyraste. Du behöver förstås hitta en nivå som känns rimlig för dig, både avseende näringsinnehållet och kostnaden.

Frågor och svar kring Kattmat

✅ Hur vet jag att den kattmat min katt äter är bra för katten?

Det finns flera sätt att se om en katt mår bra av sitt foder. Dels ska du naturligtvis se efter om den är fin i hullet, dels bör du titta så att pälsen är blank och fin. Det är tyvärr ett vanligt problem att många katter är överviktiga idag. Om du tvingas konstatera att även din katt är det, kan det bero på fodret, men det kan också bero på att du ger för stora fodermängder. Om din katts päls är matt och tufsig bör du överväga att göra ett byte av fodersort. Den mat du har valt innehåller kanske inte alla näringsämnen som ditt djur behöver.

✅ Varför är vissa kattmatstyper dyrare än andra?

Det kan finnas flera anledningar. En vanlig anledning till ett högre pris är en hög mängd animaliska produkter. Riktigt billiga sorter innehåller ofta stora mängder spannmål, vilket är billigare att använda, men inte särskilt hälsosamt.

✅ Finns det några fördelar med torrfoder framför blötfoder?

Ja, det gör det faktiskt. Det pratas mycket om de fördelar som blötfoder och färskfoder har, men torrfoder har faktiskt också fördelar. Tuggmotståndet som torrfodret ger är bra för kattens tänder och tandkött. Det främjar med andra ord en bättre tandhälsa. Dessutom är den här typen av kattmat lättare att förvara än blötfoder och färskfoder.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kattmat Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin