Bästa Katthuset → 3 Katthus & Kattkojor (bäst i test)

Visste du att det finns katthus både för innekatter och utekatter? Det gör det, och de kan fylla flera olika funktioner. Det ställs naturligtvis andra krav på ett hus som ska användas utomhus än ett som ska användas för inomhusbruk. Ett katthus som ska användas utomhus behöver vara isolerat. Det behöver däremot inte det som bara ska användas inne vara. Det är en av de skillnader som förekommer, men det kan naturligtvis finnas flera, något vi ska titta närmare på.

Bäst Katthus


⭐ De 3 bästa Katthusen 2024

Vi har valt dessa Kattkojor som våra Toppval.
Låt din katt kan mysa inuti sitt lilla katthus med möjlighet att ligga och vila och spana från sin takterass. Kan även fungera som matplats för din utekatt där mat- och vattenskål är skyddade för väder och vind.

⭐ Bäst i test: Katthus Lodge Ontario

Katthus kan, som du säkert vet, se ut på många olika sätt. Vissa är väldigt enkla i sitt utförande medan andra är mer påkostade. Den här modellen tillhör tveklöst den senare kategorin. Det här är ett katthus som är avsett för utomhusbruk. Du kan ha det ute i trädgården, på en balkong eller en altan. Det består av två våningar och om du har två katter kan de båda använda detta samtidigt eftersom det finns utrymme både uppe och nere.

Katthus Lodge Ontario

Väggarna är målade med skyddande färg och taket är isolerat och anpassat för att stå emot regn och vind på ett bra sätt. Huset är försett med en slagdörr, så att katten kan krypa undan om det blåser rejält eller regnar. När du får hem huset behöver det monteras, något som dock är väldigt enkelt. Naturligtvis följer det med en monteringsanvisning så att du ser hur du ska gå tillväga för att sätta ihop husets delar.

Knapp för att se priset på Lodge Ontario.


2. Katthus Tyrol

Det här fina katthuset har konstruerats för att kunna användas ute. Du kan ha det i trädgården men om du vill hålla det lite mer skyddat går det naturligtvis även bra att placera det på verandan. Bitumentaket står emot väder och vind och vid kattens ingång sitter lameller som ser till att ge så mycket skydd som möjligt mot kyla och vind. Om katten vill krypa in och vila en stund går det utmärkt att göra det inne i huset, men det finns även goda möjligheter för nyfikna katter att sitta på husets balkong och hålla utkik.

Katthus Tyrol

Det går utmärkt att använda det här katthuset på sommaren eftersom det ger skugga när solen är som starkast. Något som är positivt är att det går precis lika bra att använda det under vintern eftersom det är uppbyggt av dubbla väggar med frigolitisolering. Kylan hålls med andra ord ute på ett förhållandevis bra sätt.

Knapp för att se priset på hus Tyrol.


3. ECO Katthus Eli

Vill du köpa ett katthus som är tillverkat i återvunnet material och på så sätt dra ditt strå till stacken i miljöfrågan? Då är detta hus ett lämpligt alternativ. Det består av 40% trä och 60% plast och är både underhållsfritt och vattentätt. Huset är UV-tåligt men är även konstruerat för att stå emot hårda väderförhållanden på ett bra sätt. Det här är med andra ord ett klimatsmart produktval, samtidigt som du får ett katthus som har goda förutsättningar att hålla i många år.

ECO Katthus Eli

Taket på detta katthus går att lyfta av, vilket gör att det blir enkelt för dig att rengöra där inne vid behov. Vid ingången sitter en svängdörr med lameller, vilket gör att kyliga vindar och nederbörd stängs ute. På detta sätt har katten alltid en möjlighet att söka skydd när det är kallt, blött eller när solens strålar är allt för starka. Det finns ett litet fönster på ena kortsidan av huset, vilket gör att det kommer in lite ljus till katten när han eller hon vistas där inne.

Knapp för att se priset på ECO Eli.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Katthus för utomhusbruk
Många blir intresserade av att skaffa katthus på grund av att de har en utekatt som sällan vill komma in. Då vill de se till att katten ändå har någonstans att krypa in för att vila och få värme. Naturligtvis ska det vara möjligt för katten att komma in i bostaden också när den vill, men det finns också många katter som trivs bäst när de får vara ute och strosa som de vill.

Oavsett om din katt har för vana att komma in någon gång per dygn eller om det händer att den stannar ute på natten så kan det vara trevligt för den att ha ett eget litet krypin som den kan ta sin tillflykt till när som helst. Det kan vara för att komma undan från andra katter i kvarteret, men det kan även vara för att få värme en stund om det är kallt ute, eller helt enkelt för att kunna vila ostört någon timme. Det finns gott om anledningar.

Viktigt med isolering
Om katthuset ska användas utomhus är det förstås viktigt att det verkligen blir en plats där katten kan få värme och där det är behagligt för den att vistas. De här husen kan se ut på många olika sätt. Vissa är byggda på marken som ett vanligt hus men i miniatyr. Andra är byggda på ett högre stativ med en tillhörande stege som katten kan använda för att ta sig upp till huset. Fördelen med den typen av kattkoja är att det ger de uppenbara fördelarna i form av en undanskymd plats att krypa undan på, värme och bekvämlighet.

Samtidigt som katter brukar tycka om att kunna titta ut över omgivningarna från en högre höjd. Med ett hus byggt på höjden ger du med andra ord ditt husdjur en rad fördelar som det mest troligt kommer uppskatta mycket. För att det ska bli bra är det dock viktigt att du tänker på isoleringen. Det gäller oavsett vilken typ av katthus du väljer. Taket ska vara isolerande liksom golvet. Dessutom kan det krävas dubbla väggar.

Naturligtvis är det viktigt att huset är vädertåligt, så att det inte förstörs av vind, regn eller snö. Detta borde naturligtvis vara en självklarhet när huset ska stå ute, men när du väljer att köpa ett färdigt katthus kanske det inte alltid framgår tydligt vilka som är för utomhusbruk och vilka som är för inomhusbruk. Då kan isolering och material vara bra saker att titta på. Det skiljer ut de modeller som är avsedda att placeras utomhus.

Katthus för utomhusbruk

Värmeplattor tillgängliga
Till vissa katthus som ska placeras utomhus går det att köpa värmeplattor. Dessa läggs in för att ge ökad värme. Det är framför allt till väldigt stor nytta på vintern och under de senare delarna av hösten då utomhustemperaturerna är låga. Det är viktigt att komma ihåg att värmeplattor finns att köpa som tillval, men de ingår i regel aldrig när du köper ett katthus. Om du har sett ett hus där det helt eller delvis är värmeplattorna som lockar, måste du med andra ord komma ihåg att beställa dessa som tillägg.

När är katthuset bra att ha?
När behövs då ett katthus och gör det verkligen någon större nytta? Kan inte katten lika gärna söka sig in genom kattluckan om vädret blir något av en prövning? Både ja och nej. Visst kan katten gå in och det är naturligtvis mycket viktigt att det finns en kattlucka som alltid är öppen. Däremot betyder det inte att det inte finns någon mening med att även ha ett katthus. Det ena behöver inte utesluta det andra. Det är bra att ge ditt husdjur flera valmöjligheter och en kattkoja kan vara ett alldeles utmärkt ställe när det kommer en regnskur eller när det börjar blåsa rejält.

Många katter tycker dessutom om att ha sina egna kojor att söka sig till en stund, för att få lugn och ro, för att vila eller helt enkelt bara springa undan från andra katter. Ett hus i trädgården eller på verandan kan vara en bra tillflyktsort och viloplats oavsett om du har en katt som bara är ute några timmar om dagen, eller om du har en katt som är ute nästan hela tiden. Vissa katter använder det flera gånger varje dag, andra bara någon gång då och då. Så länge det kommer till användning är det bra att det finns.

Katthus för inomhusbruk
Det är inte bara utekatter som kan ha glädje av ett litet hus. Det kan även innekatter. Då placeras förstås huset inomhus och det ställs inte samma funktionsmässiga krav på ett hus som ska stå inne i bostaden. Här behövs ingen isolering och inga värmeplattor. Här är det andra saker som är viktiga. Här är huvudsaken att du väljer en modell som din katt kommer att vilja spendera tid i, något som känns trivsamt. Materialvalet är naturligtvis viktigt och värt att lägga tid på att fundera över. Det finns flera bra alternativ, det finns inte bara ett val som är det rätta här.

Du bör också ta en titt på huruvida det finns något mjukt att ligga på i katthuset eftersom detta är en viktig aspekt. Vidare är förstås placeringen en viktig faktor. Se till att hitta en plats för huset där katten trivs. Placeringen kan vara viktigare än många anar. Detta gäller för övrigt inte bara huset, utan även placering av kattlåda och mat- och vattenskålar.

Katthus för inomhusbruk

Se över alternativen
Om du vill köpa ett katthus till din katt behöver du börja med att ta en titt på vilka valmöjligheter du har. Det finns många fina varianter, så du har en del beslut att fatta. Fundera över vad det är du är ute efter. Vill du ha ett litet hus eller ett större? Ska det vara en mjuk liten koja, eller en modell som ser ut som ett riktigt miniatyrhus, med ett hårdare skal och ett mjukt inre? Ska det finnas flera ingångar, eller ska det vara tillräckligt stort för att ha flera små kojor? Det finns gott om alternativ, vilket gör att du kan hitta något som passar både när det kommer till material, storlek och design. Det kan nämligen finnas många som tycker att design är en viktig aspekt att ta hänsyn till. För många är inredning viktigt, och då är det naturligt att man vill ha ett hus som utseendemässigt passar bra ihop med hemmets övriga inredning. Tycker även du det? Du kommer garanterat kunna hitta något som passar bra in i din bostad oavsett om du vill ha något färgglatt eller något mer diskret.

Att bygga ett eget hus för utomhusbruk
Om du inte hittar något katthus som faller dig i smaken kanske du behöver tänka i andra banor. Istället för att köpa något av de färdiga alternativen kan du satsa på att bygga ett eget. Det kanske låter komplicerat, men det behöver det inte vara. Det finns flera ritningar att hitta på nätet. Särskilt mycket material brukar inte krävas, och om du har tålamod och är beredd att lägga ned en del tid på huset och projektet kan det här vara en bra idé. Om du har erfarenhet av byggprojekt kanske du till och med kan skapa ritningen själv, och bygga huset precis som du själv vill ha det. Då kan du få något helt unikt. Om inte finns det naturligtvis, som tidigare nämnts, flera ritningar att finna som är enkla att följa och som ger fina hus för din katt.

Frågor och svar kring Katthus

✅ Hur mycket kostar det att köpa ett katthus?

Det beror på om du är ute efter ett katthus för inomhusbruk eller utomhusbruk. De hus som ska användas inomhus är vanligtvis betydligt billigare. Anledningen till detta är att de inte behöver vara byggda av lika gediget material. De behöver heller inte vara isolerade. Ett hus för inomhusbruk kan du köpa för ett par hundralappar. Utomhusvarianterna kostar däremot betydligt mer. De enklare varianterna går att hitta från cirka 500 kronor och uppåt. De mer påkostade, isolerade alternativen kostar vanligtvis mellan 1 000 och 2 000 kronor även om priset kan variera rejält beroende på typ av material, isolering, storlek och design.

✅ Kan ett katthus för utomhusbruk stå ute i alla väder?

Ja, det bör det kunna göra. Själva tanken med ett katthus är att det ska kunna fungera som ett skydd mot väder och vind.

✅ Varför behövs ett katthus om katten kan gå in när den vill?

Det finns flera skäl. Dels skyddar huset mot regn, kyla och vind, dels ger det katten en möjlighet att kunna krypa undan och vila, osedd av omgivningen. Samtidigt får den en möjlighet att se annat som sker utanför huset. Det ger en trygghet.

Källor:

En glad kattägare.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin