Klösmöbel

Funderar du på vilken typ av klösmöbel du ska köpa till din katt? Det är bra. Just det faktum att du sitter och funderar över detta tyder på att du är en omtänksam kattägare som vill att din katt ska ha det bästa. Problemet är förmodligen att du helt enkelt inte vet vilket av alla alternativ som är bäst, och vilket som passar bäst i just ditt hem. Därför ska vi titta närmare på olika typer av klösmöbler, så att du kan se vad som skiljer dem åt, vad du bör tänka på, och vad som kan tänkas vara det bästa valet i ditt fall.

Bäst Klösmöbel
Snabbmeny:
Toppval Klösmöbler Vanliga frågor


Enkla klösbrädor

Det klart enklaste, och för det mesta också billigaste, alternativet är klösbrädor. Det är högst tveksamt om dessa överhuvudtaget kan kallas klösmöbler, eftersom det snarare handlar om just en bräda, men eftersom de ändå används till ungefär samma syfte tar vi med dem här. För den som bor trångt, och inte har möjlighet att ha någon möbel, kan en klösbräda vara en lösning för att ändå tillgodose kattens klösbehov. Genom att placera den högt kan du ändå se till att katten dels får utlopp för sitt behov av att klösa, dels att den kan stretcha kroppen ordentligt, vilket den gör genom klösandet. Det finns egentligen två tydliga fördelar med klösbrädor som förtjänar att lyftas fram. För det första får de plats även i den mest trånga lägenhet, för det andra är de så billiga att de kan bekostas av de allra flesta utan att tynga ekonomin alltför mycket. En klösbräda går att hitta från cirka 90 kronor och upp till 200 - 300 kronor. Vissa klösbrädor fästs på väggen, på önskad höjd. Andra klösbrädor placeras istället liggande på golvet. Det finns olika varianter.

Klöspelare för mindre bostäder eller för användning av utekatter

Ett alternativ som finns när du ska välja klösmöbel, är att satsa på en klöspelare. Den kan bidra med fler funktioner än vad en klösbräda kan, samtidigt som den tar mindre plats än en större klösmöbel. Klöspelarna kan se lite olika ut. Vissa är högre, andra lägre. Vissa har ett rep med en boll eller liknande hängande i den, vilket ger katten en god möjlighet till uppskattade lek. Många pelare är täckta med sisalmaterial, vilket passar utmärkt för katternas klösande. Det ger dem goda förutsättningar att hålla klorna i fint skick. Klöspelarna är ofta något dyrare än klösbrädorna, men är för det mesta billigare än de större klösmöblerna. De flesta klöspelare kostar mellan 200 och 600 kronor, även om det självklart finns några exemplar som är billigare, precis som att det finns några varianter som kostar lite mer.

Enkla klösbrädor

Goda skäl att välja en pelare

Att man väljer att köpa just en klöspelare istället för en större möbel kan ha flera orsaker. De stora möblerna tar relativt stor plats. Det gör däremot inte ett klösträd. Det är smalt, och det är egentligen bara basen som är lite bredare och tar upp viss golvyta. Det rör sig dock om högst begränsad yta, vilket gör att ett sådant får plats i de allra flesta bostäder. Det kan också vara lämpligt att välja en pelare om du har en utekatt som för det mesta är ute och då kan leka av sig men som då och då vistas inomhus och då behöver någonting att få utlopp för sitt klösbehov på. Det kan kännas lite väl överdrivet att satsa på en stor klösmöbel om den sällan används.

Större klösmöbler

Naturligtvis finns det mängder av större klösmöbler för de som vill ha sådana. Dessa brukar uppskattas mycket av de kattägare som har en innekatt. Dessa har naturligtvis också ett behov av att kunna sträcka på sig ordentligt, stretcha, leka, hoppa, klösa och få utlopp för sin energi. I tillägg till detta behöver de kunna få krypa undan i lugn och ro och vila. Allt detta kan en bra klösmöbel bistå med. De kan se ut på många olika sätt. Vissa har många avsatser och även många små hus där katten kan gömma sig, krypa undan och vila en stund utan att behöva riskera att bli störd av någon. Materialet kan också variera. Vissa har delar av sisal, vilket är ypperligt när katten ska kunna klösa och klättra. Andra delar i samma möbel kan vara i plysch exempelvis. Det är ett mjukt och behagligt material att ligga på, något som är perfekt, inte minst för avsatserna och husen. I vissa klösmöbler finns också en hängmatta eller gunga som katten kan ligga och vila i, något som också brukar vara mycket uppskattat.

 

Toppval Klösmöbler 2022

Vi har valt dessa Klösmöbler som våra Toppval.
Fina i hemmet och bra kvalite! Dessa klösmöbler ger många klösmöjligheter för din katt.


 

Vägghängda och golvstående alternativ

När du börjar titta runt bland de klösmöbler som finns i butikerna kommer du upptäcka att det finns väldigt många olika modeller. Vissa sorter är vägghända, det vill säga att de inte tar upp någon golvyta eftersom de monteras på väggen. Andra varianter står på golvet, med en bred golvbas som gör att den står stadigt. Vilken modell du bör välja beror på ett flertal saker, bland annat hur stora golvytor du har att avvara, men också vilket material dina innerväggar består av. Det går inte att säga att den ena sorten är att föredra före den andra. Det beror helt på ditt hem och dina preferenser. De allra största och mest avancerade alternativen hittar du dock bland de modeller som står på golvet. där kan det finnas många olika avsatser på olika nivåer. Det är också vanligare att det finns flera små hus på olika höjder när det gäller de modeller som står på golvet.

Vägghängda klösmöbler

Mycket varierande priser

Priserna på klösmöbler varierar mycket. Det är heller inte konstigt, med tanke på vilka stora skillnader det finns mellan olika produkter. Vill du ha något litet och enkelt till din katt kan du hitta något för runt 100 kronor eller strax över. Vill du däremot ha ett mer påkostat alternativ så finns det gott om sådana. De mest påkostade alternativen hittar du i prisklassen över 1 000 kronor. Där finns fina klätterträd med stora klösytor. Där finns också ett flertal avsatser där katten kan sitta och spana.

Där finns också flera små hus där katterna brukar trivas alldeles utmärkt, eftersom de kan krypa undan i avskildhet och vila, eller bara ligga och spana utan att någon kan se dem. De allra mest påkostade modellerna kostar över 2 000 kronor. Det kan naturligtvis tyckas som en stor summa, men ett klösträd eller en annan klösmöbel håller vanligtvis i flera år. Det innebär att det är en god investering, som kommer att ge din katt stor glädje under lång tid. I synnerhet om du har en innekatt är det viktigt att du ser till att ditt husdjur kan få utlopp för all sin energi, eftersom den inte har någon möjlighet att springa av sig, klättra och leka utomhus. Ett stort klösträd med många olika funktioner kan hjälpa dig att lösa det snabbt och smidigt. Även om det innebär en högre kostnad vid inköpstillfället kan det vara värt varje öre.

Att köpa en klösmöbel

Viktigt att tänka på

Att köpa en klösmöbel är en god idé, det finns det inga tvivel om. Däremot finns det några saker som det är viktigt att komma ihåg. Kom till exempel ihåg att undersöka stabiliteten innan du väljer en möbel. Ska den monteras på väggen behöver du naturligtvis tänka på säkerheten. Se till att skruvarna och övrigt monteringsmaterial är solida, och att väggen är hållbar. Detta är av största vikt. Fundera också över placeringen av trädet. Se till att katten kan röra sig fritt när den ska hoppa upp i möbeln och att det inte finns några känsliga föremål strax intill trädet. Fundera också över vilket material du vill ha. Sisal är ett populärt alternativ för de klösdelar som finns på pelaren, trädet eller vilken möbel du än väljer. Vad gäller övriga delar kan du titta på olika alternativ och se vilket du gillar bäst.
 

Frågor och svar kring Klösmöbler

✅ Kan flera katter dela på en klösmöbel?

Ja, det går bra att låta flera katter använda samma möbel, förutsatt att den är tillräckligt stor, och att det finns flera hus, så att alla katter kan hitta sitt eget krypin. Naturligtvis fungerar detta bara under förutsättning att katterna kommer överens.


✅ Var hittar jag en bra klösmöbel?

Det finns många bra klösmöbler och de säljs i de butiker som säljer djurrelaterade produkter. De bästa priserna och det största utbudet hittar du på nätet i olika webbutiker. Om du är osäker på vilka webbutiker som är seriösa och bra kan du låta dig bli vägledd av andra kunders omdömen. Sådana finner du lätt online.


✅ Är de hänghyllor som kan fästas på klösmöbler säkra?

Ja, det är de vanligtvis. Om du köper klösmöbler och tillbehör från seriösa butiker, och monterar dem enligt instruktionerna kommer det att gå bra, och alla produkter kommer då att kunna användas utan att det innebär några säkerhetsproblem. De allra flesta klösmöbler är helt säkra att använda.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Klösmöbler Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare: