Kattsand TEST: Den bästa kattsanden och kattströet (bäst i test)

Är du lycklig ägare till en katt eller kommer du att bli det inom kort? Då har du verkligen tur. Även om det ofta pratas om att hunden är människans bästa vän, så finns det många som anser att en katt är en precis lika god vän. Precis som till en hund krävs dock en del utrustning och tillbehör. Du vet säkert redan att du behöver en kattlåda. Den vill du garanterat inte avvara eftersom den ger dig möjlighet att påverka var katten ska göra sina behov när den inte är utomhus. För att lådan ska fylla sin funktion räcker det dock inte med att du bara placerar ut den någonstans i bostaden. Du behöver även fylla den med kattsand eller strö. Det kan tyckas enkelt, och det är det egentligen också, men vi rekommenderar ändå att du väljer sand med omsorg. Det finns nämligen många sorter att välja mellan och alla håller inte lika hög kvalitet.

Bäst Kattsand

Snabbmeny:
Toppval Kattsand 2023 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Bra att tänka på

Det första du behöver veta när du ska köpa kattsand är att det finns ett flertal olika sorter att välja på. Naturligtvis finns det vissa sorter som fått högre betyg i tester, men det är också viktigt att komma ihåg att även kattens egna preferenser spelar roll. Alla katter gillar inte samma sand, och hellre än att försöka använda en dyr typ av sand som katten vägrar gå på, är det bättre att rätta sig efter de preferenser just din katt visar sig ha. Det betyder naturligtvis inte att det bara finns en sort du kan satsa på, men du märker troligtvis vilken sandtyp som fungerar. Det finns nämligen några olika typer att välja på.

Klumpbildande sand

De flesta kattägare har vid något tillfälle stött på klumpbildande sand. Det är nämligen den typ av sand som är den allra vanligaste. Det säljs många varianter av den här typen i butikerna. Den kanske främsta fördelen med den här sortens kattsand är att klumparna som bildas gör det enkelt att städa ur kattlådan. I och med att sanden klumpar ihop sig är det lätt att vid rengöring av lådan helt enkelt ta bort klumparna. På så sätt går det betydligt snabbare. Naturligtvis behöver du också tömma ut all sand då och då, för att göra en mer grundlig rengöring där hela lådan rengörs för att därefter fyllas med helt ny sand.

Den dagliga underhållsprocessen blir dock betydligt enklare. Många sorter av klumpbildande sand är också effektiva när det kommer till att dölja lukt, vilket förstås är en klar fördel. Vad gäller kvaliteten så finns det naturligtvis både riktigt bra och mindre bra alternativ inom den här kategorin. Det finns också sand i olika prisklasser inom denna kategori.

Klumpbildande sand

Kristallsand

En annan typ av kattsand som du kommer stöta på i butikerna är kristallsand. Den här typen av sand har inte funnits speciellt länge, men den har på kort tid blivit mycket populär. Det som gör denna så omtyckt är att den inte dammar, eller åtminstone dammar betydligt mindre än annan kattsand. Den här sanden skapar inga klumpar. Istället är det små kristallkulor som kapslar in fukten. All urin stannar i kulorna, och dessa kan enkelt tas bort vid rengöring. Naturligtvis behöver lådan tömmas totalt då och då, men det sker mer sällan med kristallsand än med de flesta andra typer av sand. Det brukar sägas att det räcker med att tömma hela lådan var tredje till var fjärde vecka. Det betyder att även om sanden i sig är dyrare att köpa än många andra sandvarianter, kan det trots allt bli ett mer ekonomiskt val när det kommer till kritan. Det gäller ju att inte bara titta på prislappen, utan även hur länge en påse räcker. Om en påse räcker tre gånger så länge som en annan, så kan ju den visa sig vara ett bättre ekonomiskt val än sorten där du får köpa tre påsar under samma period. Det gäller alltså att se helhetsbilden, inte bara priset på hyllan.

Träpellets

En annan variant som kan användas i kattlåda är träpellets. Denna har fördelen att materialet dammar ytterst lite. Det strö man använder här blir upplöst av vätska, som till exempel urin. Träpellets bildar inga klumpar, men materialet absorberar fukt på ett mycket effektivt sätt. Många uppskattar att materialet döljer lukt effektivt, samt att det är ett alternativ som räcker länge, vilket gör det till ett ekonomiskt klokt val.

Toppval Kattsand

Vi har valt dessa Kattströ som våra Toppval.
Nu kan du och katten njuta av en renare kattåda med mindre krångel och mindre skräp.

1. Kattsand Odour Lock 6kg

Har du någon gång funderat över varför det finns så många olika typer av kattsand? En av orsakerna är att olika typer av kattsand kan ha olika egenskaper. Just den här produkten är till exempel framtagen för att eliminera dålig lukt. Det är en egenskap som du som kattägare med stor sannolikhet kommer uppskatta.

Hur kommer det sig då att den här kattsanden tar bort odör på ett effektivt sätt? Det har att göra med att man valt att använda en patenterad teknologi som stoppar urea från att bildas. Om du inte har koll på vad urea är för något, så är det den del av urinen som gör att det luktar illa, så den här teknologin har verkligen stor betydelse. Det är för övrigt inte bara du som kommer att bli förtjust i den här kattsanden. Den brukar även uppskattas av katter på grund av att den är mjuk och behaglig för dem att sätta tassarna på.

Kolla priset

2. Kattsand Four Friends Unscented 14 kg

När du ska köpa kattsand kommer du upptäcka att det finns gott om olika produkter. Om du vill ha en stor säck som räcker länge kan den här kattsanden från Four Friends passa bra. Den här säcken innehåller 14 kg, vilket gör att den bör räcka riktigt länge om du bara har en katt. Även om du har flera katter bör dock den här förpackningen räcka under tämligen lång tid.

Eftersom katter har känsliga tassar är det viktigt att kattsanden är behaglig och mjuk att gå på, vilket denna är. Den är dessutom doftfri, vilket brukar uppskattas av många. Viktigt att nämna är att den här sanden dammar ytterst lite. Detta har förstås betydelse för alla, men är ännu mer viktigt för allergiker. En stor fördel med den här produkten är att den bildar klumpar som är lättare att ta bort ur lådan när det är dags att rengöra den.

Kolla priset

3. SoftCat 17 liter Eko kattsand

När du är på jakt efter en naturlig kattsand som ska räcka länge är det här den produkt som kanske passar allra bäst. En förpackning innehåller 17 liter, vilket ger en vikt per säck på 6,8 kg, och du kan bara köpa dessa i paket innehållande två förpackningar. Om du väljer att köpa hem den här kattsanden kommer du med andra ord inte behöva göra något nytt inköp på länge.

Det här är egentligen ett strö med egenskaperna hos kattsand. Den både ser ut och fungerar precis som sand, men den väger mindre. Detta innebär att rengöring av lådan blir lättare för dig som ägare, eftersom lättviktigt strö är enklare att hantera än tyngre sand. Den här produkten är biologiskt nedbrytbar och ett klimatsmart val. Den är så gott som dammfri och den passar utmärkt i ett hem där det finns allergier eller överkänslighet. Doften på sanden är mycket mild.

Kolla priset

Vad är bäst för miljön?

En intressant fråga, i synnerhet idag när de flesta har fått upp ögonen för att klimatfrågan är något vi måste ta med i beaktning i alla beslut vi fattar, är vilken typ av kattsand som är den bästa för miljön. Här är svaret att det finns bra val inom de flesta kategorier. Du kan också hitta biologiskt nedbrytbar kattsand som förstås är bra för miljön på många sätt. Vissa av dessa sorter spolar du helt enkelt ned i toaletten när du tömmer lådan, utan att det vållar några bekymmer eller är någon fara för miljön. Andra sorter komposteras istället.

Om du vill minska ditt klimatavtryck och har katt, kan det vara en god idé att välja något av de ekologiskt nedbrytbara alternativen när du ska köpa kattsand att fylla lådan med. Kom ihåg att du inte behöver ge avkall på andra fördelaktiga funktioner på grund av att du vill ha ett miljövänligt alternativ. Det finns gott om miljövänliga alternativ som är bra på att reducera lukt och som dessutom är dammfria. Med andra ord får du de viktigaste egenskaperna hos kattsand, samtidigt som du gör ett klokt val för miljön.

Vilken kattsand är bäst för miljön?

Så mycket kostar kattsand

Om du har en katt är kattsand en av de saker du inte kan vara utan. Du kan med andra ord inte välja att spara in pengar genom att inte köpa någon kattsand alls. Däremot kan du naturligtvis jämföra priset på olika sorter, för att se hur mycket det skiljer i pris, vilka sorter som skulle kunna passa dig kostnadsmässigt och i vilken produktkategori du hittar de mest ekonomiska alternativen. Kom dock ihåg att, som vi tidigare nämnt, inte enbart stirra dig blind på beloppet som visas på prislappen.

Se till att även ta reda på hur dryga de olika alternativen är. Hur mycket går åt och hur ofta behöver lådan tömmas helt? Det kan visa sig att den sort som verkar billigast när du först tittar på prislappen inte alls är den sort som det lönar sig mest ekonomiskt att satsa på. Var med andra ord både kritisk och klok när du jämför priser och alternativ. Du kan hitta kattsand som kostar 75 kronor för 20 liter, medan andra sorter kostar 150 kronor för mindre än hälften. Trots det behöver det inte vara den största påsen som räcker längst.

Om du har svårt att själv veta vilka varianter som är dryga och kostnadseffektiva kan du naturligtvis be butikspersonalen om råd, oavsett om du handlar i en fysisk butik eller på webben. Om du känner dig tveksam till huruvida de kommer ge dig ärliga svar eller inte, kan du naturligtvis också söka hjälp från andra kattägare på olika kattforum, eller läsa recensioner online. Det finns många platser online där det går att ta del av andras erfarenheter. Ibland kan det vara till stor hjälp för den som känner sig osäker. Det gäller förstås inte bara prisfrågor, utan även den som vill ha tips och råd gällande kvalitetsfrågor.

Frågor och svar kring Kattsand

✅ Är kattsand med tillsatt doft bättre på att reducera lukt från urin?

Nej, så behöver det inte vara. Vissa typer av kattsand som doftar är bra på att ta bort dålig lukt, men det finns även många sorter som är doftfria som reducerar lukt precis lika effektivt. Doften är med andra ord inte den faktor det hänger på. Huruvida du ska välja en sort med eller utan doft är helt upp till dig. Du kan välja det du och din katt föredrar.

✅ Hur ofta behöver en kattlåda tömmas helt på kattsand?

Det beror helt på vilken typ av kattsand du väljer. Vissa sorter behöver bytas ut totalt cirka en gång i veckan. Andra sorter kan användas i 2-3 veckor innan det behöver bytas ut. Det finns även mer dryga varianter där det räcker med att byta cirka var fjärde vecka, och faktiskt även sådana som kan användas ytterligare någon vecka innan det är dags för totalrengöring. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta inte påverkar den dagliga rengöringen. Du behöver naturligtvis plocka bort klumpar med urin och avföring dagligen, för att hålla kattlådan fräsch, så att din katt fortsätter gå dit för att göra sina behov.

✅ Vad bör man tänka på vid valet av kattsand?

Se till att välja en sort som reducerar lukt effektivt och som inte dammar. Tänk också på att välja något som är miljövänligt och som inte innehåller några giftiga tillsatser. Detta är inte bara med tanke på miljön, utan även med tanke på dig och din katt, som ju ska vistas i närheten av sanden på daglig basis. Det gäller med andra ord att göra ett smart val.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kattsand Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin