Kattborste

När du skaffar en katt är det förmodligen självklart för dig att införskaffa nödvändiga tillbehör till ditt nya husdjur. Du har kanske redan gjort en lista över vilka saker som kan tänkas behövas. På den listan har du säkert skrivit upp matskålar och en kattlåda. Frågan är om du även har tänkt på att skriva upp produkter för pälsvård? Sådana behövs nämligen också. Du kommer till exempel att behöva minst en kattborste, möjligtvis flera. Om du har valt att skaffa en långhårig katt har du säkerligen redan insett detta, men faktum är att även korthåriga katter behöver pälsvård, och det på regelbunden basis.

Bäst Kattborste

Snabbmeny:
Toppval Kattborstar Vanliga frågor


Att välja borste

Är det svårt att välja rätt kattborste? Det behöver det inte alls vara, men naturligtvis underlättar det om du vet vad du bör tänka på. Kom också ihåg att den borste som passar bäst för den ena katten kanske inte är den bästa för en annan. Här spelar pälstypen stor roll. Olika borstar kan nämligen lämpa sig olika bra för olika typer av päls. Vad borsten främst ska användas till spelar naturligtvis också roll för valet du har framför dig. Vissa borstar lämpar sig främst för att massera kattens hårbotten. Andra är främst avsedda för att borsta underullen, medan andra ger en enkel genomgång av kort päls. Det finns många olika typer av kattborstar, vilket du behöver vara medveten om innan du ger dig ut för att köpa en till ditt nya husdjur.

Borstar av olika material

Det första du behöver känna till för att kunna välja bland alla alternativ är att det finns borstar i en rad olika material. Bestäm dig alltså inte efter att bara ha sett en eller två olika typer av borstar. Det finns mycket annat också, och du bör ha sett utbudet innan du bestämmer dig. Vissa borstar har plastpiggar, andra är tillverkade av nylon. Det finns också modeller med piggar av rostfritt stål. Det finns också gott om gummiborstar. De olika materialen har alla olika fördelar, och dessa behöver du naturligtvis också känna till för att kunna göra ett väl övervägt och klokt val. Gummiborstar är till exempel utmärkta att använda för att borsta bort lös päls. Borstar med svinhår brukar fungera utmärkt om du vill borsta pälsen blank. Det är dock viktigt att vara försiktig på handen. Plastpiggar å andra sidan fungerar utmärkt att borsta bort lös päls med, men det fungerar även om du vill se till att undvika tovor i kattens päls.

Att välja kattborste

Regelbunden pälsvård

Oavsett om du har en korthårig eller en långhårig katt är det viktigt att du ser till att skapa en bra rutin för pälsvård. Hur den rutinen ska se ut och hur ofta pälsvården behöver tas om hand beror på vilken typ av katt du har. En långhårig katt behöver naturligtvis både mer djupgående och mer frekvent pälsvård. Om du har en långhårig katt får du räkna med att den behöver borstas varje dag. På så sätt kan du förebygga tovor. Om tovor väl har uppstått är de betydligt besvärligare att få bukt med. Det är mycket enklare att ge pälsen den omsorg den behöver på daglig basis. Det behöver inte ta speciellt mycket tid, men det finns mycket att vinna på det. Det ger dig dessutom goda möjligheter att få närmare kontakt med ditt husdjur.

Bra tillbehör

Det är inte bara en kattborste du behöver för att kunna ta väl hand om din lilla katt. Det är en fördel om du även laddar upp med andra tillbehör. Badprodukter är till exempel viktiga att köpa. Även om du inte badar din katt så ofta bör du se till att de produkter du använder vid baden är bra för både päls och hud. Du kan också köpa en karda till pälsen, som du kan ha som komplement till de borstar du väljer att köpa. Naturligtvis är det viktigt att du väljer borstar med omsorg, men det är också viktigt att vara medveten om att borstarna inte är det enda som spelar roll för kattens pälskvalitet och utseende. Förutom de rätta tillbehören att ta hand om pälsen med, har även den mat din katt får stor betydelse för pälsens kvalitet. En blank och glansig päls är ett tecken på god pälsvård och bra kattmat. Du behöver med andra ord båda delarna för att få det resultat du vill ha. Det är viktigt att du väljer mat till din katt som innehåller alla de näringsämnen som en katt behöver för att må bra och som behövs för att pälsen ska förbli fin och välmående.

Toppval Kattborstar 2023

Vi har valt dessa Kattborstar som våra Toppval.
Utmärkta borstar för en skonsam pälsvård och dagligt underhåll av kattens täckhår och underull. Med hjälp av dessa kattborstar tar du skonsamt bort fälld päls och motverkar tovbildning.

1. Katt Borste Zolux

Om du har en långhårig katt behöver den daglig pälsvård och då finns det några saker att tänka på. Du bör etablera en bra pälsvårdsrutin, så att det blir naturligt för din katt att ni ska ägna en stund varje dag åt detta. Du behöver välja ut bra pälsvårdsprodukter avsedda för den typ av katt du har, så att pälsen behåller sin lyster och blir lätt att kamma ut. Dessutom behöver du införskaffa en bra borste. Denna variant är mycket omtyckt. Om du vill få pälsen att bli skinande blank är det här definitivt alternativet för dig.

Tanken på att det är viktigt att välja en ergonomisk borste kanske inte har slagit dig. Du spenderar ju trots allt inte så många timmar i veckan med att hålla i borsten. Det är dock viktigt att ge dig själv de bästa förutsättningar när du ska ta hand om ditt husdjur, och därför är det klokt att välja en ergonomiskt utformad kattborste som denna. Den har dessutom ett antiglid-handtag vilket gör borstningen ännu enklare.

Kolla priset

2. Kattborste Ozami syntet dubbelborste

Den här borsten är ett utmärkt val om du vill ha en enkel och bra borste som du kan använda varje gång det är dags att borsta din katt. Om du har en långhårig katt behöver pälsen regelbundet tas om hand. Genom att borsta den kan du bidra till att din katt slipper få päls i magen som bildar pälsbollar som kommer upp. Denna syntetborste är mycket prisvärd och naturligtvis är den enkel och skonsam att använda. Den kan utan någon stor insats bidra till att din katt har en glänsande len och fin päls.

Det här är alltså en dubbelborste med borst på båda sidor. Du väljer själv vilken som är lämpligast att använda för stunden. Materialet i borsten är syntet och den här brukar uppskattas även av katterna då den är mjuk och behaglig. Det finns kattborstar där piggarna är hårda, vilket kan vålla irritation hos djuren. Denna borste hör dock inte till den kategorin, utan här har man satsat på mjuka borst som är snälla mot pälsen och huden.

Kolla priset

3. Kattborste i naturhår mörk borst

Om du vill ha en kattborste som passar lika bra för korthåriga katter som för långhåriga, kan den här produkten passa alldeles utmärkt. Den är enkel för dig som ägare att använda och den är behaglig för din katt. Ni blir med andra ord två vinnare som kan trivas med pälsvårdsrutinen. Att din katt tycker om den här borsten beror främst på att den är mjuk. Med denna behöver inte katten genomlida stunder med hårda borst som dras genom pälsen. Här är borsten mjuk och glider lätt genom pälsen. Den håller pälsen blank och i fint skick, oavsett om pälsen är lång eller kort.

När passar det då att använda just den här borsten? Den går förstås utmärkt att ha med i den dagliga pälsvårdsrutinen som du säkert har om du äger en långhårig katt. Utöver detta är den perfekt att använda under de perioder då katten fäller mycket, eftersom du på ett snabbt och enkelt sätt kan ta bort fälld päls.

Kolla priset

Att borsta katten

Att ta hand om din katts päls behöver bli en naturlig del av din tillvaro som kattägare. Det betyder dock inte att det alltid är en enkel del. I synnerhet inte i början. Det gäller därför att du inför en rutin som fungerar för såväl dig som ditt husdjur, och du behöver vara medveten om att tålamod är ett mycket viktigt inslag. Rutinerna ser förstås inte helt lika ut om du har en korthårig katt som om katten är långhårig. En korthårig katt har till exempel inte samma behov av regelbundna bad.

Den brukar klara att hålla pälsen ren på egen hand för det mesta. Någon enstaka gång kan bad behövas, men det är inte en nödvändig del av vardagsrutinen. För en långhårig katt kan det däremot krävas lite mer hjälp med bad för att hålla pälsen ren. Det handlar absolut inte om att bada katten en gång i veckan, men en gång varannan månad eller något där omkring kan vara en god idé. Oavsett pälsens längd är det, som vi tidigare varit inne på, viktigt att de produkter du väljer att använda vid bad är av god kvalitet och hälsosamma för pälsen. Tänk också på att kattens päls inte bör gnuggas torr med handduk efter badet. Det kan nämligen leda till att den får tovor, vilket naturligtvis är det sista du vill. Du kan istället torka den lätt med handduk för att sedan använda en fön.

När du gjort detta bör du borsta pälsen. Detta behöver du naturligtvis även göra andra gånger än när katten badat. Ta för vana att borsta den en liten stund varje dag. På så sätt blir det en vana för både katten och för dig som ägare. Då blir det inte lika lätt att hoppa över det och det blir också enklare för katten eftersom den inte kommer uppleva det som något främmande eller konstigt. Var lätt på handen när du borstar pälsen, för att inte skada den känsliga huden men också för att det inte ska upplevas som obehagligt när borsten dras genom pälsen. Detta gäller naturligtvis i synnerhet långhåriga katter, där borsten kan råka fastna om du inte är försiktig, men även korthåriga katter.

Att borsta katten

Lågt pris

Det är inte särskilt dyrt att köpa kattborstar eller andra pälsvårdsprodukter. Exakt hur mycket borsten kostar beror förstås på vilken typ av borste du bestämmer dig för att satsa på. Många gummiborstar är till exempel mycket billiga. Sådana kan du hitta för under hundralappen om du är mån om att hålla nere priset. Majoriteten av gummiborstar ligger i prisklassen 50 – 250 kronor. Tänk dock på att du kan behöva flera olika borstar för att kunna tillgodose pälsvårdsbehovet.

Det finns billiga borstar med borst av svinhår för runt 150 kronor, men det finns även exklusiva varianter som kostar över 1 000 kronor. Det kan vara bra för dig att veta att du för vanlig vardaglig pälsvård inte behöver lägga ned tusentals kronor på att köpa de rätta borstarna. Om du däremot har en långhårig katt som du vill kunna ställa ut på kattutställningar ställs förstås lite andra krav på de produkter du väljer. Då får du vara beredd på att köpa fler borstar av riktigt hög kvalitet. Eftersom borstarna kommer att användas ofta får du också vara beredd på att de så småningom nöts och behöver bytas ut. Generellt är dock priset lågt på majoriteten av de kattborstar som säljs idag.

köpa kattborstar

Frågor och svar kring Kattborstar

✅ Kan man använda samma typ av borstar till både katter och hundar?

Vissa typer av borstar går att använda till både hund och katt. Det som är viktigt att tänka på är att kattens hud ofta är känsligare, vilket gör att det ofta krävs ett ännu mildare handlag när du borstar pälsen på din katt, så att borsten inte skadar kattens känsliga hud. Vi rekommenderar dock att du väljer någon av alla de borstar som rekommenderas för just katter. Vissa av dem kan som sagt även användas till hundar, men leta ändå bland just kattprodukterna när det är dags att köpa nytt.

✅ Varför behöver en katt borstas?

Det finns flera skäl till detta. Hos en långhårig eller semilånghårig katt behövs borstning för att förebygga tovor. Hos alla katter är borstningen ett bra sätt att förebygga hårbollar. Lösa hårstrån som katten slickar i sig i samband med att den tvättar sig kan annars snabbt leda till att den bildar hårbollar som den inte mår bra av, även om viss kattmat också kan vara till nytta för att förebygga dessa. Vidare ger borstningen dig goda chanser att hålla koll så att inte katten har några fästingar, och vid behov ta bort dessa.

✅ Hur tidigt ska katten börja borstas?

Det är bra att börja tidigt med pälsvårdsrutiner, så att katten får vänja sig vid att bli borstad redan från dess att den är en liten kattunge. Det kommer att underlätta i framtiden då det blir en naturlig del av vardagen.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kattborstar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin