Klösträd TEST: 3 bästa Klösträden och klästterställningarna till katt (bäst i test)

Har du en katt hemma som klöser sönder möbler i tid och otid? Eller är det snarare tapeterna som utsätts för de vassa klorna? Det är förstås inget roligt bekymmer och garanterat något du vill få bukt med så snabbt det bara går. Lyckligtvis behöver det inte vara så komplicerat att hitta en fungerande lösning. I väldigt många fall räcker det helt enkelt med att du införskaffar ett bra klösträd eller annan klösmöbel till katten. Det handlar helt enkelt om att tillgodose kattens klösbehov.

Bäst Klösträ

Toppval Klösträd 2024 Vanliga frågor


Naturligt beteende för katter

Att klösa är ett naturligt beteende för katter, och därmed inget du bör bli förvånad över. Att få heminredning sönderriven är naturligtvis inte roligt, men just därför bör du se till att skaffa ett klösträd eller någon annan typ av klösmöbel redan när du tar hem ditt nya husdjur. På så sätt kan du förebygga problemen, istället för att försöka hantera dem när de redan har skett. Det blir helt enkelt roligare för alla parter. Klösandet är inte ett okynnesbeteende för en katt.

Det fyller istället flera viktiga funktioner. För det första stretchar katten samtidigt som den klöser. Detta är naturligtvis viktigt, och det är något den behöver kunna göra regelbundet, många gånger per dag. En annan funktion med klösandet är att det håller klorna i trim. En hund klipper du ju klorna på några gånger varje månad. Det gör du inte på en katt. Därför behöver det hanteras på ett annat sätt, och där kommer klösandet in som en mycket effektiv lösning. Att klösa är också ett sätt för katten att markera revir. Detta är högst naturligt för katten, och genom att se till att det finns en klösmöbel tillhands kan du se till att du får behålla soffan, tapeterna och sängen i befintligt skick.

Klösträdets många funktioner

Klösträdets många funktioner

Visst är klösträdet en möbel där din katt kan få utlopp för sitt klösbehov, men det är också så mycket mer. Det här är också en plats för lek. Ofta finns det särskilda lekbollar eller andra lekprodukter inbyggda i klösträdet, och själva klättrandet i sig är för övrigt något som katterna uppskattar. När katten vill leka av sig är detta ofta en av de platser katten föredrar. För en innekatt kan klösträdet eller klösmöbeln vara en plats som hjälper katten att förbli fri från rastlöshet och tristess.

Katten kan klättra, leka, röra på sig och klösa, saker som den verkligen behöver i sin vardag. Katten kan dessutom använda klösträdets avsatser som utsiktsplatser, något som också brukar vara populärt. Av den anledningen kan det vara klokt att antingen köpa ett högt klösträd som byggs på höjden eller att placera en mindre klösmöbel högt upp. Katterna gillar nämligen att ligga högt uppe och visa att de har sitt revir högt uppe, och dessutom får en bra chans att övervaka omgivningarna.

Se därför till att kattens avsatser, åtminstone de högsta, är högre placerade än soffan och sängen. På så sätt ser du snabbt och enkelt till att klösmöbeln lockar mer än möblerna. En annan nytta med klösmöblerna är att de kan användas som gömställen. Katter brukar vilja ha någon plats där de kan gå undan och ha möjlighet att ligga och spana eller vila i lugn och ro, utan att de kan bli hittade av vem som helst. Många klösträd och andra klösmöbler har små krypin där katten kan gå undan och få ligga osedd och ostörd. Det betyder mycket, och det är en viktig funktion att ha i åtanke.

Toppval Klösträd 2024

Vi har valt dessa Klösträd som våra Toppval.
Uppskattade klösträd som passar fint in i hemmet med sin diskreta och snygga design.

1. Kattunge klösträd Linea

Som du säkert har lagt märke till finns klösträd i många olika storlekar. Om du vill ha en modell som inte tar allt för stor plats i hemmet kan denna lösning passa bra. Det här klösträdet är inte så stort. Höjden på pelaren är 38 cm. Tillsammans med bottenplattans 2 cm blir den totala höjden på klösträdet 40 cm. Detta passar bra för vuxna katter men är också optimalt för kattungar som vill leka och klättra.

Bottenplattan är klädd i plysch medan själva pelaren är klädd med sisalrep. Detta gör produkten mycket tålig även när katten klöser ofta och mycket. Om du vill göra vad du kan för att din katt ska avhålla sig från att klösa på möbler eller tapeter är det en god idé att köpa ett klösträd av den här typen. På så sätt får katten utlopp för sitt behov av att klösa samtidigt som det finns goda möjligheter att leka och klättra när helst andan faller på.

Kolla priset

2. Klösträd Cactus grön med blommor

Om du vill ha ett klösträd till din katt som skiljer sig rejält från vanliga klösträd har du definitivt hittat rätt alternativ för dig här. Det här trädet är roligt att titta på och kan mycket väl locka fram några skratt. Det ser ut som en kaktus med små blommor på och färgen är naturligtvis klargrön. Vill du framhäva lekfullheten i hemmet är det här rätt produkt att göra det med.

Den här kaktusen är 80 cm hög. Katten kan med andra ord klättra rejält och verkligen få utlopp för sin leklust i det här trädet. Trädet är klätt med sisalrep, vilket gör det hållbart och tåligt. Den här produkten är med andra ord inte bara färgglad och rolig att titta på. Den ger verkligen din katt möjlighet att leka och klättra utan att behöva använda möbler till detta syfte. Med ett klösträd i hemmet är det större chans att katten låter bli att klösa på möblerna. Kaktusen fyller med andra ord en tydlig funktion.

Kolla priset

3. Klösträd Nita

Oavsett om du har en eller flera katter kan detta vara ett lämpligt klösträd att ha hemma. Det finns mycket positivt att säga om den här produkten. Naturligtvis får dina katter möjlighet att klättra och leka i detta träd. Det är en nödvändighet eftersom du troligtvis vill att dina husdjur ska få utlopp för sin energi på något annat sätt än genom att klösa loss på möblerna och tapeterna där hemma. Det här är även ett klösträd där katterna får möjlighet att vila när de vill det. För nyfikna katter som vill hålla koll på omgivningarna finns det också gott om möjligheter att sitta och spana ut över bostaden på någon av avsatserna.

Detta fina klösträd har egentligen allt en katt kan tänkas vilja ha. Det finns pelare att klättra på samt en liten koja där katten har möjlighet att få vila ostört. Som ägare kan du även välja att stoppa undan kattens leksaker där när trädet inte används. Utöver kojan och pelarna finns även två avsatser samt en stoppad sovplatå högst uppe.

Kolla priset

Att välja klösträd

Hur ska du då göra för att välja klösträd eller klösmöbel? Finns det några saker som är viktigare att ta hänsyn till än andra? Är vissa klösmöbler lämpligare och bättre än andra? Att en katt behöver en klösmöbel är uppenbart, det är nog något som de allra flesta kattägare har blivit varse. Vilket alternativ du bör satsa på är däremot betydligt svårare att veta, så hur ska du då veta detta?

Att välja klösträd

Höjd

En av de aspekter som du bör titta på och väga in i ditt beslut är höjden på klösträdet. Här är det viktigt att komma ihåg två saker. För det första gillar katter generellt att sitta högre upp än andra i omgivningarna och på så sätt få en god möjlighet att övervaka andra i dess närhet. För det andra tycker katter om att klättra. Det betyder att du bör göra ditt bästa för att se till att katten kan bejaka båda dessa önskemål. Antingen kan du lösa det genom att köpa ett stort klösträd med avsatser på olika nivåer (kolla in klösträd i takhöjd). Där kan katten klättra, hoppa och slutligen övervaka hemmet från ovan. Om du inte kan eller vill ha ett så stort klösträd hemma, kan du välja att köpa ett mindre klösträd som kan placeras högre upp. Det finns till exempel klösbrädor att använda, som tar liten plats, men som kan sättas högt upp. På så sätt slipper du avvara alltför mycket plats om du är trångbodd, samtidigt som katten får höjdbehovet tillfredsställt. Det går med andra ord att hitta lösningar på det mesta, så länge du är medveten om vad som är önskvärt.

Gömställen gör katten avslappnad

Som tidigare nämnts behöver katten någonstans att kunna krypa undan för att få gömma sig och för att få vara ifred. Vissa klösmöbler är främst framtagna för att tillgodose kattens klösbehov, medan andra även tillgodoser andra vanliga behov, däribland möjligheten att kunna gömma sig. Om du har möjlighet att välja är det definitivt en god idé att välja ett klösträd med flera avsatser med små hus eller krypin där katten kan gömma sig en stund när behov uppstår. Vissa klösträd har fler, andra färre. Huvudsaken är att det finns några platser att gömma sig på. Detta hjälper dig att få ett mer avslappnat husdjur, eftersom just möjligheten att kunna gömma sig undan såväl fiender som konkurrenter är viktig för katter. Först när de har den möjligheten kan de slappna av ordentligt. Att en avslappnad katt är en lycklig katt råder det inga tvivel om.

Priset på klösträd

Stabilitet

Eftersom vi redan har nämnt att det är en fördel att välja ett högt klösträd som ger katten möjlighet att klättra, leka och hoppa är det förstås viktigt att vi även nämner att det är mycket viktigt att trädet är stabilt. Ju högre träd, desto viktigare är det naturligtvis att det är riktigt stabilt. Det sista du vill är att trädet ska välta när katten hoppar runt i det. Det här ska vara en säker och solid plats för allt från lek till vila, och därför är det viktigt att du säkerställer att du väljer en robust produkt. Om du väljer ett vägghängt klösträd är det viktigt att du ser till att det blir ordentligt förankrat i väggen, att väggen verkligen håller för belastningen, och att monteringsprodukterna är tillräckligt solida. Om du istället väljer ett golvstående klösträd är det viktigt att du undersöker att basen är tillräckligt bred och stabil för att kunna hålla trädet stadigt både när det står orört och när det används av katten. Kom ihåg att det ska tåla att katten hoppar från avsats till avsats, hänger i eventuella snören och leksaker, och helt enkelt utnyttjar det till fullo. Ett bra klösträd ska tåla allt detta utan att riskera att välta. Har du en kattras modell större? Läs då denna guide kring klösträd för stora katter.

Om du väljer ett vägghängt klösträd

Priset på klösträd

Om du är intresserad av priset på klösträd kan vi glädja dig med att det finns klösträd, klösbrädor och klösmöbler i alla prisklasser. Det gör att det finns alternativ för alla plånböcker. Klösbrädor och klöspelare kan du hitta för mellan 100 och 200 kronor. Med sådana produkter får katten utlopp för sitt klösbehov, även om de inte får alla de andra egenskaper och fördelar som ett större klösträd eller klösmöbel kan ge. Vill eller behöver du komma billigt undan, eller om du har problem med platsbrist i din bostad, kan en enkel klöspelare eller en klösbräda som sätts på väggen med andra ord hjälpa dig att lösa problemet på ett mycket billigt sätt.

Om det däremot är ett riktigt klösträd du är ute efter får du betala lite mer, men det behöver inte alls bli speciellt dyrt. Det tål förstås att påpekas att det skiljer mycket när det kommer till såväl storlek som utformning och material mellan olika klösträd. Detta påverkar förstås priset. Att vissa klösmöbler är billiga, medan andra kostar betydligt mer, behöver med andra ord inte vara konstigt alls. Mindre och förhållandevis enkla klösträd, som ändå erbjuder något gömställe och vissa höjdskillnader, kan du hitta från cirka 450 kronor.

Du finner sedan alternativ därifrån och uppåt. Vissa butiker säljer flera exemplar för mellan 700 och 1 000 kronor. Andra säljer mer påkostade klösträd med många avsatser och små hus, och goda möjligheter till allt från klös till klättring. Dessa kan kosta från 1 000 kronor och upp till cirka 2 000 kronor. Naturligtvis är det inget måste att köpa ett så pass påkostat alternativ, men det ger å andra sidan katten goda möjligheter till såväl lek som stretching och avslappning. Det finns naturligtvis många butiker som har valt att ta ett helhetsgrepp och därmed erbjuder såväl billiga som betydligt dyrare alternativ.

Frågor och svar kring Klösträd

✅ Vilket material är det bästa när det gäller klösträd?

Det finns flera bra materialval. Många brukar uppskatta att åtminstone en del av trädet är av sisalmaterial, som är utmärkt när det ska klösas på. De små husen som finns på möbeln kan dock vara av andra material, då de främst är till för att ge bekväma viloplatser för djuret.

✅ Är golvstående klösträd bättre än vägghängda?

Det behöver de inte alls vara. De kan mycket väl bara likvärdiga. Huvudsaken är att katten kan få komma upp på relativt hög höjd för att få god överblick och att alternativet är stadigt och stabilt. Oavsett om du väljer ett golvstående alternativ eller ett vägghängt, är det viktigt att du säkerställer att det är stabilt.

✅ Tycker alla katter om att leka med klösträd?

Nej, även om klösträd brukar vara mycket uppskattade finns det förstås individer som inte är intresserade. Det kan ibland bero på att katten inte förstår vad klösträdet ska användas till. Då kan du försöka hjälpa till genom att själv klösa på trädet för att visa att det är just det som det är till för. Du kan också spraya kattmynta på trädet för att locka dit katten. Ibland kan det också hjälpa att flytta trädet till en annan plats i hemmet.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Klösträd Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin