Hem » Husdjur » Katt » Kattsele
 

Kattsele

Skulle du vilja att din innekatt fick mer utevistelse, samtidigt som du anser att det vore omöjligt att låta honom eller henne ströva fritt ute? Då kan en kattsele vara det du behöver för att möjliggöra detta. Det finns gott om selar att välja på, och naturligtvis finns det modeller i olika storlekar, så att det finns något för alla kattraser och för varje individ. Det du behöver göra, innan du kan slå till och köpa en, är att jämföra de olika modellerna och försöka avgöra vilken som vore mest passande för just din katt.

Bäst Kattsele
Snabbmeny:
Toppval Kattselar Vanliga frågor


Konsten att välja rätt sele

Hur ska du då veta vilka selar som är bra? Finns det någon guide att följa, eller hur vet man? Det är en bra fråga, och en fråga som inte är helt enkel att besvara. Någon färdig guide att följa finns inte, men visst finns det viss vägledning att få. Vi ska här titta på vilka faktorer som är viktiga, och som du bör lägga fokus på när du ska göra ditt val.

Bekvämligheten viktig

När du ska köpa en kattsele är den kanske enskilt viktigaste faktorn att selen är bekväm för katten att ha på sig. För att uppfylla detta krav finns det några saker att titta närmare på. Det första är förstås att passformen ska vara bra. Detta uppnår du förstås till viss del genom att välja rätt storlek, men det finns också skillnader mellan olika modeller. Det är viktigt att välja en modell som inte skaver. Det här är extra viktigt om du har en nakenkatt, men viktigt är det naturligtvis alltid. Att hitta en kattsele som är bekväm är självklart av stor betydelse oavsett vilken typ av katt du har, men många nakenkattsägare upplever att detta är svårt, medan kattägare med andra katter ofta finner det enklare. Du ska dock veta att det faktiskt finns bra kattselar som inte skaver ens på nakenkatter.

Ge med andra ord inte upp förrän du har hittat en sådan. Om du vill handla online men har svårt att avgöra vilka som är bekväma kan du lösa detta på flera sätt. Du kan naturligtvis ringa eller maila till webbutikens kundtjänst för att fråga vilka selar som kan anses vara mest bekväma. Du kan även söka efter omdömen och recensioner på nätet. Kom ihåg att recensionerna inte behöver vara skrivna för just den butik du tänkt handla från, så länge de handlar om den produkt du är intresserad av att köpa. Du kan också fråga en veterinär eller djurskötare för att få veta om de har några tips. Om du inte vill ringa till en sådan, eller besöka en, kan du skriva till en veterinär på ett veterinärforum eller en frågesida på nätet. Sådana finns det nämligen gott om. Om du har en butik som säljer djurprodukter i närheten kan du också gå dit för att prova ut en lämplig modell, för att sedan beställa en sådan från en webbutik som har en sådan i sitt sortiment.

Köpa en kattsele

Ej begränsad rörlighet

En delaspekt i bekvämlighetsfaktorn är att selen inte bör hindra katten från att röra sig som den vill. Den ska kunna vrida och vända på sig utan att det blir obekvämt, och detta är förstås också något att väga in i beslutet. Här spelar förstås materialet stor roll, men också hur selen är konstruerad, vilka remmar som finns och hur den knäpps.

Säkerheten alltid viktig

Säkerheten är naturligtvis en aspekt som aldrig får underskattas. Det bör du inte glömma. Det är viktigt att selen är lätt för dig att hålla i, så att du inte tappar den. Det är också viktigt att inte katten kan ta sig ur selen, eftersom det skulle kunna leda till att katten smiter och utsätts för någon form av fara, då den ju inte är van vid att vara lös utomhus. Att ha en sele som fästs kring halsen på djuret är egentligen inte att rekommendera. Om katten trots allt skulle lyckas ta sig loss från ditt grepp finns risken att den fastnar i något ute i naturen. I allra värsta fall kan det då gå så illa att den stryps. För att undvika denna onödiga risk är det bättre att leta efter en sele som antingen är utformad som en väst, eller med band runt bröstkorgen och benen. Båda dessa alternativ innebär färre och mindre risker, samtidigt som den här typen av selar också för det mesta är bekvämare för katten.

 

Priset kan spela roll

Tycker du att priset är en viktig faktor när du ska välja kattsele? För vissa har det stor betydelse, för andra kanske det inte spelar någon roll alls. Det är inte på något sätt fel att ta hänsyn till priset och låta det spela in när du ska välja sele. Däremot bör du inte låta priset vara det som fäller avgörandet helt och hållet. Du kan egentligen göra på två olika sätt om du vill låta priset spela roll. Antingen kan du börja med att filtrera på pris i webbutiken som du besöker. Du kan då sätta ett maxpris, som är det högsta pris du kan tänka dig att betala. Bland de alternativ du då får upp kan du börja sondera terrängen och titta vilka av dessa produkter som uppfyller de krav du har på säkerhet och bekvämlighet samt eventuella andra faktorer. Ett annat tillvägagångssätt är att välja ut ett antal produkter som du anser håller den nivå du vill ha vad gäller säkerhet och bekvämlighet. När du sedan tagit fram en rad produkter som uppfyller kraven kan du titta vilken produkt som ligger bäst i prisnivå.

Bra att tänka på vid användning av kattsele

Bra att tänka på vid användning av kattsele

När du väl har kommit så långt att du har köpt en sele till din katt finns det en del saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att börja använda selen. Det första du bör tänka på är att det kan ta lite tid att vänja din katt vid selen. Räkna inte med att ni ska kunna ta en lugn och fridfull långpromenad första gången selen kommer på. Kom ihåg att det är något helt nytt för katten. Den är inte van vid känslan och den behöver få tid på sig att vänja sig gradvis. Börja med korta stunder tills du märker att katten accepterar selen.

Du kan om du vill börja med att låta katten vänja sig vid selen inomhus de första gångerna, innan du ger dig på nästa steg, att ta en koppelpromenad med selen på. Det kan också vara bra att tänka på att en kattsele inte bara kan användas till innekatter. Du kan faktiskt också ha nytta av en sele om du har en utekatt. Du kanske inte går på några promenader med katten i sele och koppel i hemmamiljö, men däremot kan det vara bra att ha sele och koppel om du ska åka på semester och ta med katten. En annan sak som du bör komma ihåg är att du inte bör knyta fast katten någonstans när den sitter fast i koppel och sele. Det finns flera risker med detta. Den kan fastna, trassla in sig och bli skadad, men risken finns också att den blir stulen. Detta gäller för övrigt även hundar, men just nu är det ju kattselar det hela handlar om.
 

Frågor och svar kring Kattselar

✅ Varför bör man ha en kattsele?

Det kan finnas flera anledningar. Du kanske vill kunna ta med din katt på semester, utan att behöva vara orolig att den ska ta sig loss i en miljö där den inte känner igen sig. Det kan också vara så att du har en innekatt som verkar lite rastlös. Genom att ta ut den i friska luften och låta den följa med på koppelpromenader kan du se till att den får mer mental stimulans och hälsosam vistelse i friska luften.


✅ Hur mycket kostar en kattsele?

Det finns många olika varianter och priserna varierar en hel del. Vissa selar kostar 60 kronor och då ingår även koppel. Andra modeller har ett lite högre pris, och landar på 150 kronor. Vill du satsa extra mycket på en garanterat säker och mycket bekväm sele med koppel kanske du bör leta i prisklassen mellan 150 och 300 kronor. Dyrare än så brukar sällan kattselar vara.


✅ Finns alla kattselar i olika storlekar?

Kanske inte riktigt alla, men de allra flesta selar brukar finnas i ett flertal storlekar. Ofta brukar storlekarna anges i Small, Medium och Large. I de olika butikerna brukar det också finnas bra beskrivningar som anger hur du bör tänka när du ska välja storlek.


✅ Kan vilken kattsele som helst användas av en nakenkatt?

Rent teoretiskt kan de det, men en nakenkatt ställer andra krav på bekvämligheten eftersom det är extra viktigt att en sele inte skaver när den ska användas av en katt utan päls. Det gör att det i själva verket inte är klokt att använda vilken sele som helst till en nakenkatt. Om du har en katt utan päls är det viktigt att du lägger extra tid och möda på att välja en riktigt bekväm kattsele.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Kattselar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare: