Saker som din katt behöver

Har du tingat en liten kattunge som du ska få hämta hem någon gång efter att den lilla har hunnit bli 12 veckor? Då har du en mycket rolig tid framför dig, men det kan också vara bra att se till att förbereda lite där hemma. Det finns vissa saker som gärna får finnas på plats innan du får hem din lilla fyrbenta familjemedlem.

Viktigt med något att äta och dricka ur

Naturligtvis kommer katten behöva både mat och vatten och den behöver något att äta och dricka från. Visst fungerar det teoretiskt med någon typ av skålar eller djuptallrikar som du har hemma. Problemet är bara att dessa förmodligen inte är optimala med tanke på att de förmodligen glider en del på underlaget. Det är därför bättre att köpa särskilda vatten- och matskålar avsedda för ändamålet. Då har du också möjlighet att välja om skålarna ska ha några särskilda funktioner. Det finns nämligen väldigt enkla skålar, men det finns också särskilda skålar med extra funktioner. Du kan till exempel köpa en vattenfontän istället för en traditionell vattenskål. Denna kan locka katten att dricka oftare och mer. Anledningen är förstås att det alltid finns fräscht, friskt, porlande vatten i denna. Även när det gäller matskålar finns det specialvarianter, bland annat sådana som ser till att maten frigörs i portioner vid bestämda tidpunkter, vilket gör att katten klarar sig ensam hemma en dag.

Kattlåda nödvändig

Naturligtvis behöver du se till att det finns en kattlåda i hemmet innan katten kommer. Denna ska också fyllas med sand av god kvalitet. Det är viktigt att nämna att det finns en hel del att välja på, både när det gäller kattlådor och när det kommer till kattsand. När det gäller själva lådan är kanske det allra viktigaste att den är enkel att rengöra och att du tycker att den passar in designmässigt. När det gäller sanden vill du förmodligen se till att välja en sort som inte dammar, som är lätt att byta ut när det behövs. Förmodligen är du också intresserad av att hitta en sort som håller lukt borta. Detta kan tyckas som rena rama djungeln innan du hunnit bli varm i kläderna som kattägare, men det finns en hel del information att få på webben om du är intresserad. Du kan också ta hjälp av olika produkttester för att se vilka produkter som blivit utsedda till de bästa i sin kategori.

Klösträd eller möbel

Något du också bör se till att införskaffa är ett klösträd eller annan typ av klösmöbel. Katter har ett stort behov av att klösa på något. Om du inte ser till att den har en egen klösplats i hemmet är risken väldigt stor att den istället kommer gå loss på möbler eller tapeter. Det vill du med största sannolikhet undvika till varje pris. Därför är det en klar fördel om du ser till att klösträdet finns på plats när kattungen anländer. Om du har platsbrist kan det faktiskt räcka med en enkel klösbräda. Har du plats och möjlighet att ha en klösmöbel är det dock att föredra eftersom det även låter katten få utlopp för sin energi. I ett klösträd kan den hoppa, klättra och i många fall även krypa undan för att få vara ifred. Många av klösmöblerna är nämligen försedda med en liten koja.

Leksaker till den lilla ungen

Några roliga leksaker för den lilla kattungen att roa sig med kan det också vara bra att skaffa innan du hämtar ditt nya husdjur. Det behöver inte alls vara några dyra eller stora saker. Ofta gillar katter att leka med de enklaste sakerna du kan tänka dig. Ofta är det saker som små bollar och dammvippor som roar mest, men små tygmöss brukar också falla många katter i smaken. Du behöver med andra ord inte tömma sparkontot för att ha råd att köpa leksaker till katten. Generellt är kattleksaker betydligt billigare än leksaker till hundar. Dessutom förstör sällan katter leksaker på samma sätt som vissa hundar kan göra. Du kan med andra ord anta att leksakerna du införskaffar kommer att hålla relativt länge. Om du vill kunna ta med din innekatt ut på promenader då och då kan det även vara bra att införskaffa en kattsele.

Här hittar du vår guider inom Kattprodukter:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin