Kattlåda TEST: 3 bästa Kattlådorna för minskad lukt (bäst i test)

Om du har eller planerar att skaffa en katt behöver du en kattlåda. Därom finns det inga tvivel. Faktum är att det troligtvis är den första produkt du bör se till att införskaffa när du väl har bestämt dig för att bli kattägare. Lådan behöver finnas på plats innan katten kommer, och om du redan har en katt som har en kattlåda som behöver bytas ut, behöver naturligtvis den nya komma på plats innan du kan ta bort den gamla. Det finns helt inget utrymme för att vara utan när det gäller just kattlådor.

Bäst Kattlåda

Snabbmeny:
Toppval Kattlådor Vanliga frågor


Att välja kattlåda

Att det behövs en kattlåda hemma hos alla som har en katt tvivlar du säkert inte på. En intressant fråga är då om det spelar någon roll vilken kattlåda du väljer. Skiljer det mycket på olika lådor, eller går det lika bra att köpa vilken som helst? Det vore förstås allra enklast om alla vore likvärdiga. Det är de dock inte. Det kan skilja en hel del mellan olika exemplar, och skillnaderna kan faktiskt ha stor betydelse. En viss typ av låda kan till exempel vara mycket lättare att rengöra än andra. Det kan för dig som ägare vara en stor fördel och det underlättar ditt praktiska arbete som kattägare. Andra aspekter att tänka på är att vissa kattlådor minimerar nedskräpning vid sidan om, medan andra inte har något skydd mot nedskräpning, vilket gör att det kan hamna stora mängder kattsand utanför på golvet. Utseendemässigt kan det förstås också finnas stora skillnader. Kanske finner du detta betydelsefullt, kanske tycker du att det är helt oviktigt. Det är naturligtvis upp till dig att ta ställning till, men skillnader finns det helt klart.

Rengöring

Rengöringsaspekten är viktig för väldigt många, kanske till och med de allra flesta. Det är naturligtvis önskvärt att det ska vara så enkelt som möjligt att rengöra en kattlåda. Det här är något som måste göras regelbundet, och det måste det naturligtvis oavsett vilken låda du köper. Du kan aldrig komma undan ett visst mått av underhåll. Däremot kan du se till att det blir så lätthanterligt som möjligt. det finns till exempel dubbelbottnade kattlådor som är väldigt enkla att rengöra, tack vare att du kan dra ut ett lager och rengöra samtidigt som du kan ta tillvara på den rena sanden. På så sätt minskas också andelen spill, vilket naturligtvis är bra ur flera olika aspekter. Kattlådor med inbyggd sil är väldigt praktiska att ha att göra med, och de går betydligt snabbare och enkla att rengöra än de flesta andra varianter.

Att välja kattlåda

Renhållning i hemmet

De flesta gillar nog att ha det rent och snyggt hemma, åtminstone i så stor utsträckning som möjligt. Trots detta brukar inte städning stå så högt uppe på listan över favoritsysslor. Visst finns det vissa människor som älskar att städa, men den procentuella andelen som har den synen på den nödvändiga sysslan är ganska låg. Det betyder i sin tur att de allra flesta borde vara intresserade av en kattlåda som ger så lite nedskräpning som möjligt. Om du inte tycker att en runda med dammsugaren hör till de roligaste sysslorna som finns, bör du aktivt leta efter en låda som ser till nedskräpningen hålls till ett minimum. Det här behöver inte alls vara svårt. Det finns gott om lådor som har en ram som ser till att det blir ytterst lite nedskräpning. Det positiva är att detta sällan påverkar priset speciellt mycket, åtminstone inte i någon större utsträckning.

Andra viktiga saker att titta på

Det finns flera saker som kan vara lika viktiga som de två faktorer som nämns ovan. När du ska välja kattlåda behöver du helt enkelt fundera över vad som är viktigt för just dig. Är det till exempel viktigt för dig att välja en låda som passar in rent estetiskt? I så fall är fördelen att det numera finns den här typen av produkter i många olika former, material och stilar. Du kan till exempel hitta klassiska svarta eller vita lådor, men även kattlådor med ett mer modernt utseende i olika färger. Oavsett om du är ute efter något riktigt neutralt som knappt syns, eller något som snarare blir en iögonfallande del av inredningen, så går det att hitta. Som vanligt är det så att du får tillgång till det största utbudet om du väljer att sköta dina inköp på webben. Satsa till exempel på djupa lådor, i vilka katten verkligen har möjlighet att få lugn och ro, samtidigt som kanterna skyddar från nedskräpning. De finns i modern tappning och kommer i olika färger, såväl neutrala som mer färgrika.

Minimerar lukt

Något annat som verkligen är viktigt är att reducera den lukt som kan uppstå runt kattlådan. Tidigare har det inte funnits så många alternativ, men idag finns det kattlådor som är betydligt bättre på att reducera den mindre behagliga lukten än andra. Väljer du rätt låda kan du se fram emot en närmast luktfri kattlåda, förutsatt att du rengör den regelbundet naturligtvis. Du kan lätt ta reda på vilka lådor som är bäst när det kommer till att reducera lukt. Du kan få god vägledning genom att läsa olika produktbeskrivningar, men du kan även ta hjälp av tester och testresultat, omdömen och recensioner. Kom ihåg att det kan vara stor skillnad mellan olika produkter, så ta tid på dig när du väljer, och se till att göra ett bra val. Det är något som du inte kommer att ångra.

Toppval Kattlådor 2023

Vi har valt dessa Kattlådor som våra Toppval.
Stora och rymliga kattlådor. Med eller utan huv, lådor som gör sig bra i hemmet.

1. PeeWee EcoHus kattlåda Ljusgrå

Om du har tröttnat på klassiska öppna kattlådor kan det vara dags att uppgradera till något bättre. Den här kattlådan ger en hel del mervärde. Detta är en stängd låda som med fördel används i kombination med pellets som också kommer från PeeWee. Pelletsen absorberar betydligt mer fukt än kattsand vanligtvis gör och i kattlådans botten finns små hål så att överflödig urin kan rinna ned till bottenplanet. Dit faller även sågspånen när katten gräver i lådan. Detta leder till den fördelaktiga situationen att det alltid är fräscht och torrt i den delen av lådan som katten vistas.

Den övre delen på den här kattlådan går naturligtvis att ta av vid behov. På så sätt kan du enkelt byta pellets när det är dags och det blir även lätt för dig att städa lådan. Pellets är inget som medföljer vid köp av kattlåda, men du kan enkelt köpa till detta separat.

Kolla priset

2. Kattlåda nestor Hörn Grå

Den här kattlådan skiljer sig från mängden då är den är designad för att passa i ett hörn. Det spelar förstås ingen roll vilket hörn i bostaden du väljer. Tanken är att den ska passa vart som helst där det finns ett hörn. Den här helt enkelt triangelformad. Om du vill få kattlådan att ta så lite plats som möjligt och synas så lite som möjligt är det här en utmärkt kattlåda att välja.

Dörren till kattlådan kan fällas upp. Detta är något du som kattägare har stor glädje av när det är dags att göra rent i lådan. Du behöver inte lyfta av hela taket, utan det räcker vanligtvis med att bara fälla upp dörren. Något annat som gör just denna låda till ett bra val är det utbytbara filtret som sitter i den som eliminerar lukt. Detta är oerhört viktigt eftersom kattlådor ibland tenderar att lukta ganska snabbt. Det gör alltså inte denna.

Kolla priset

3. Kattlåda Oster Odor Remover

Den här kattlådan bör du välja om du har fått nog av dålig lukt. Det som gör just denna produkt så speciell är nämligen att den har en inbyggd elektronisk luktborttagare, vilket gör att dagarna med kattlådor som luktar illa är över. Den inbyggda fläkten kan stängas på och stängas av när du vill och den är mycket tystgående, vilket gör att det inte blir irriterande att ha den i gång. En stor fördel är att det inte bara är dålig lukt som tas bort. Fläkten filtrerar även bort allergener vilket naturligtvis är mycket fördelaktigt.

Den här kattlådan är utrustad med en huv som antingen kan behållas stängd eller öppnas upp. Det väljer du själv, baserat på vad du märker att din katt föredrar. När du köper den här kattlådan följer det med en spade med hållare, och du kommer snabbt märka att det är lätt att sköta rengöringen av denna låda.

Kolla priset

Så mycket kostar kattlådan

När man skaffar ett nytt husdjur drar kostnaderna ofta iväg. Det kan ofta bli dyrare än man har räknat med. Förutom priset för djuret tillkommer så mycket annat som det är lätt att glömma när man gör upp planer. Det ska tecknas en försäkring, det ska köpas hem mat och utrustning. Kanske är du väl medveten om detta och försöker därför skapa dig en bra bild av vilka utgifter du bör räkna med nu när du snart ska skaffa katt. Då vill du förstås veta vad den nödvändigaste utrustningen kostar, och till den kategorin måste definitivt kattlådan räknas.

Lyckligtvis är inte det här en produkt som kommer att sänka din ekonomi. Det är en förhållandevis billig produkt, i synnerhet med tanke på hur länge den vanligtvis håller. Du kan köpa kattlådor för runt 150 kronor och då följer det med en spade till städningen av lådan. Visst finns det även dyrare exemplar som kostar mer, vilka kan vara aktuella att titta på om du söker speciella funktioner, som till exempel ett galler för enklare städning, eller en viss design. För den som bara vill ha en enkel kattlåda som är så billig som möjligt kan däremot de billigaste alternativen ofta duga gott. Hittar du en kattlåda som kostar mellan 800 och 1 300 kronor? Då finns det säkert goda skäl till det höga priset. Golv i flera lager och luktreducerande egenskaper är bara några av de faktorer som kan göra att priset blir högre.

Så sköter du kattlådan

Så sköter du kattlådan

Det räcker naturligtvis inte med att köpa en kattlåda och ställa in den i hemmet. Du behöver se till att fylla den med sand av god kvalitet, och du behöver se till att den hålls ren och hygienisk, både för kattens skull och din egen. Du bör också tänka på var i hemmet lådan placeras. Kanske känner du dig lockad av tanken att placera den nära dörren, men där avråds du starkt. Katten brukar uppskatta om lådan placeras i en lugn vrå i hemmet, där den relativt ostörd kan vistas. Den bör inte heller placeras intill matplatsen, detta är två vitt skilda ting för husdjuret. Satsa gärna på luktfri kattsand, då katter har ett känsligt luktsinne. Visst kan det tyckas lockande att välja ett väldoftande alternativ för att reducera lukt, men gör inte det. Satsa istället på regelbunden rengöring, och kanske en låda som i sig själv reducerar lukten. Ta bort avföring och urin varje dag, och se till att all sand byts ut minst en gång i veckan. På så sätt bäddar du för en ren kattlåda utan obehaglig lukt. Du minskar dessutom risken att katten ska söka sig någon annanstans när det är dags att uträtta behoven.

reducera lukt i kattlådan

Frågor och svar kring Kattlådor

✅ Har storleken på kattlådan någon betydelse?

Ja, det har den definitivt. Det är viktigt att lådan är tillräckligt stor för att katten ska kunna vända sig om utan problem. Om det finns höga väggar och dörr är det viktigt att ingången är tillräckligt stor för att katten ska kunna ta sig in och ut helt problemfritt. Lådan får helt enkelt inte uppfattas som för trång. Då är risken att den inte blir använd.

✅ Går det att låta flera katter dela på en kattlåda om man köper en stor?

Nej, det bästa är definitivt att se till att varje katt har tillgång till en egen låda.

✅ Hur tjockt lager sand bör man ha i en kattlåda?

Det finns lite olika rekommendationer, men det är viktigt att lagret inte blir för tunt, eftersom katten behöver kunna gräva. Minst 7 cm kan vara en bra riktlinje, även om det kan gå bra även med 6 cm i vissa lådor och med viss sand.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kattlådor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider för kattägare:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin