Konsten att belysa ett hem

Det finns mycket mer att tänka på än vilka möbler du skall välja till ditt hem, speciellt om du vill att det skall bli mysigt, elegant och personligt. Belysning är för många en något bortglömd del av inredningsprocessen men faktum är att belysningen på många sätt är avgörande för hur väl du kommer att lyckas med det hela. Det är med andra ord viktigt att lägga lite tid på att se till att man hittar rätt balans i hemmet och att man lär sig grunderna för hur man på bästa sätt sätter belysning i sitt hem. I denna artikel får du lära dig mer.

Tre belysningskällor i varje rum

Det första du bör göra är att se till att det finns åtminstone tre olika belysningskällor i varje rum i ditt hem. Då har du störst chans att få rätt ljus för det behov du har för närvarande och vid olika tillfällen i rummet. De tre olika slags lamporna bör vara en som är en taklampa och som ger ett grundläggande, bra ljus i rummet. Den andra bör vara en mer specifik belysning där du inkluderar en bordslampa eller liknande. Sist men inte minst bör du hitta någon form av dekorativ belysning som du kan tända för de där stunderna då du bara vill skapa en härlig atmosfär.

Fint upplyst vardagsrum med härlig atmosfär.
Bildkälla: Pixabay

Köp rätt lampskärm för den känsla du vill ha

Nästa viktiga sak att göra är att se till att du köper rätt lampskärm för den belysning du vill ha. En ljusare lampskärm kommer att ge mer ljus från glödlampan medan en mörkare skärm bidrar till en mer dämpad känsla. Även här är det smart att hitta rätt kombination beroende på vad det är du försöker uppnå med hur du belyser ett visst rum.

Hem med vacker belysning.

Tänk på takhöjden

Du bör också fundera över takhöjden i rummet där du vill hänga eller placera din belysning. En lampa som hänger för lågt kan bidra till att ljuset inte reflekterar konst och annan dekoration på ett bra sätt. Det kan också innebära att du inte har tillräckligt ljus för de behov du har när du använder rummet. Dessutom är det estetiskt viktigt att du ser till att belysningen fungerar väl gentemot taket.

Överväg hur belysningen skall vändas

Sist men inte minst bör du alltid överväga olika sätt att vända din belysningskälla för att den skall ge bäst effekt. Det finns många snygga lampor där ljuset riktas uppåt och på så vis skapar en helt annan känsla än om det skulle riktas nedåt. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förändra känslan du får i hemmet på allra bästa sätt.

Redo att förändra och optimera ditt hem med bra belysning

När du tar alla dessa punkter i beaktning så kan du med stor fördel se till att du får den optimala belysningen i hemmet. Detta bidrar i sin tur till att du kommer att kunna få ny energi och ladda batterierna på bästa sätt när du är hemma. Fin och funktionell belysning är helt enkelt en avgörande del i hur du skapar ett hem där du trivs riktigt bra.