Måla väggar inomhus – en guide

Att måla om väggarna är ett snabbt, enkelt och förhållandevis billigt sätt att skapa förnyelse. En målad vägg tappar med tiden sin lyster vilket gör att ett rum kan upplevas mindre hemtrevligt och lite murrigare. Med ny färg kommer du runt det och kan få ditt hem att kännas nytt igen. Allt du behöver göra för ett första klassens resultat är att följa vår steg för steg-guide nedan.

1. Skydda golv och lister

Måleri är till sin natur slabbigt. Det är svårt att inte droppa färg från penseln, eller att råka måla lite utanför ramarna. Det är därför viktigt att du lägger ut täckpapp på golvet samt tejpar över lister och fönsterkarmar så att du inte råkar måla på dem. Ta bort alla lampknappar och eluttag. Genom att göra detta direkt sparar du desutom tid på städning när du ger dig på nästa steg.

2. Slipa och tvätta väggen

För bästa resultat behöver du se till att väggen är jämn och ren. Börja med att jobba med slippapper för att få bort de färgrester som skapar ojämnheter. Om du har hål eller andra inbuktande ojämnheter behöver du spackla dem. Dra sedan ett varv med slippappret när spacklet har torkat. Tvätta av väggen med ljummet vatten eller särskild målartvätt innan du börjar måla.

3. Börja med de svåra ställena

För själva målningsarbetet behöver du väggfärg, pensel och roller. Det enklaste sättet att få ett bra resultat är att börja med de svåra ställena. Det vill säga längs med lister och fönster samt i hörnen. Det här är den pillriga delen av arbetet så se till att du är utvilad och har bra ljus när du gör detta. Planera redan nu i vilken riktning du ska arbeta med rollern när du ger dig på att måla de stora partierna. Jobba med samma typ av penseldrag (horisontellt eller vertikalt) i detta steg, annars kommer målningen bli ojämn. Om du har tejpat ordentligt kommer du inte få någon färg på listerna, och du kommer också slippa få “omålade” partier på grund av för mycket tejp. Om det senare inträffar kan du alltid gå tillbaka med en finare pensel och fixa det i efterhand.

Idealt ska du ge dig på att rolla innan den här första färgen har börjat torka. Så det kan vara en bra idé att planera arbetet så att du jobbar med en vägg i taget. Det är en stor fördel att vara två personer som jobbar tillsammans, särskilt om du har ett större rum som ska målas. Ju mer av färgen som fortfarande är fuktig när det är färdigmålat desto bättre.

4. Rolla väggarna

Nästa steg är det roliga och enkla. Med en bra roller kommer det gå snabbt att måla kvarvarande väggytor. För bäst resultat vill du få så mycket färg som möjligt på rollern, men inte så mycket att det droppar. I de flesta målaraffärer brukar du kunna köpa ett färdigt paket med roller, tråg och pensel. Fyll färg i tråget och doppa sedan rollern i den, rulla tills du har lagom mycket färg på. Se till att komma ihåg i vilken riktning du gjorde finarbetet och rolla de stora ytorna på samma sätt. Det viktiga är att se till att få ett jämnt lager färg på väggen. Om du har gjort ett bra förarbete är det här som att köra på motorväg. Du behöver inte tänka så mycket utan det är köra på.

5. Repetera steg 3-4

De flesta färger kräver målning två gånger för bästa resultat. Se till att fråga i affären om de rekommenderar grundfärg först och sedan målning, eller om de tycker att du ska måla två gånger med samma färg. Du behöver inte tvätta väggarna mellan målningarna utan bara vänta på att det första lagret ska torka ordentligt.