Populära barnvagnar i Sverige

Barnvagnen är ett av de större inköpen för blivande föräldrar och det finns en mängd märken och modeller på den svenska marknaden. Att välja rätt barnvagn kan kännas som en snårig djungel för vilken blivande förälder som helst.

De flesta föräldrar använder vagnen dagligen och därför är det viktigt att man tänker igenom sitt köp i förväg, så att man trivs med barnvagnen.
Förstagångsföräldrar väljer oftast en duovagn eller en kombivagn. Gemensamt för dessa modeller är att de har separata ligg- och sittdelar som gör att vagnen kan användas länge. Man byter enkelt mellan ligg- och sittdel när barnet växer. De flesta duo- och kombivagnar har dessutom chassin där man kan fästa ett babyskydd.

De populäraste barnvagnarna 2022!

Britax

Britax är ett klassiskt märke som har funnits på den svenska marknaden i över 50 år.
Produkterna förknippas ofta med säkerhet och kvalitet och genom åren har Britax funnits med på de flesta svenska topplistor över mest populära barnvagnar.
Modellen Britax Römer Smile III är en smidig och kompakt duovagn med ligg- och sittdel. Det är enkelt att byta mellan delarna och det går att fästa ett babyskydd från Britax på chassit. All tillverkning av Britax produkter sker i Europa och förutom barnvagnar är Britax ett populärt märke för bilbarnstolar.

Emmaljunga

Emmaljungas vagnar har tillverkats i Sverige sedan 1925, och man firar alltså snart 100-årsjubileum! Familjeföretaget Emmaljunga satsar på hög kvalitet till rimlig kostnad. Säkerhet samt miljö och hållbarhet står också högt på agendan. Emmaljunga NTX90 F Select är en stabil och robust duovagn med klassisk ligg- och sittdel. I den här modellen har man satsat på körkomfort med stora hjul och bra fjädring. Många väljer Emmaljunga för den stabila konstruktionen och den snygga designen. Den här vagnen går att få i allt från klassiskt svart eller grått till beige, rosa, röd, gul och olika nyanser av blå! Tillsammans med Britax toppar Emmaljunga ofta barnvagnstester år efter år och märket är populärt hos svenska föräldrar.

Crescent

Crescent associeras kanske oftast till cyklar men märket har även barnvagnar. Crescent satsar på produkter som passar nordiskt klimat och har hög säkerhet.
Crescents senaste duovagn heter Crescent Pretsige Exclusive Duovagn. Den har ett lättviktschassi och punkteringsfria däck. Det är en komplett vagn med ligg- och sittdel och passar till de flesta babyskydd. Den här populära vagnen finns i olika nyanser av grått och svart. Vagnen är enkel och smidig, den fälls ihop med så kallas Autofold, vilket innebär att den fäller ihop sig själv med hjälp av gravitationen. Det enda du behöver göra är att trycka in en knapp.

På Barnguiden.nu finns ett stort barnvagnstest där du enkelt kan jämföra dessa tre klassiker. Där finns mängder med bra tips och tester för föräldralivet.

populära barnvagnsmärken

Andra populära barnvagnsmärken

Bugaboo

Bugaboo intog den svenska marknaden för ett 20-tal år sedan med sin stilrena design. Varenda influencermamma syntes i media med sin Bugaboo och en kaffe latte och märket blev snabbt populärt hos svenska föräldrar. Här fokuserar man på kvalitet för den medvetna moderna familjen med upptäckarlust.

Stokke

Stokke är känt framför allt för den praktiska Tripp Trapp-stolen som följer många barn genom deras uppväxt, men man har även barnvagnar i sitt sortiment.
Barnvagnarna är utformade för att ge barnet närhet till föräldern, vilket syns i designen med en upphöjd sittdel. Designen ger, förutom bra sikt för barnet, en mer ergonomisk lösning för föräldern. Stokke är ett norskt märke som har funnits på marknaden i över 40 år. Skandinavisk design med funktionalitet, komfort och enkel användning.

Säkerhet framför allt

Tänk på säkerheten!

Förutom märke och modell när du väljer barnvagn ska du se till att vagnen är säker! Det finns en säkerhetsstandard på vagnar, EN 1888, som vagnen ska vara märkt med för att uppfylla kraven i standarden. Standarden ser till bland annat hjulens placering, tipprisk, klämrisk, handtagens säkerhet, selens säkerhet och eventuella kemikalier i tygerna.
Det ska finnas en säkerhetsspärr som gör att vagnen inte fälls ihop automatiskt och vagnen ska ha godkända bromsar. Något annat som kan vara bra att se över är om vagnen har reflexer. Om inte rekommenderas att sätta dit några egna så att ni syns ordentligt ute!