Så väljer du en skön läsfåtölj

Karaktär, kvalitet och komfort är något som är avgörande för att det ska uppstå livslång kärlek mellan dig och läsfåtöljen. Oavsett om du dras till material som läder eller fårskinn är ett generöst sittdjup, hög rygg och armstöd något som ger läsfåtöljen bra komfort. Det är komforten som du ska prioritera högst när du ska hitta en riktigt bra läsfåtölj.

Många tänker på soffan som den centrala punkten och den viktigaste möbeln i ett vardagsrum men fåtöljen är faktiskt minst lika viktig. Förutom att investera i en mysig läsfåtölj kan en sådan fåtölj även vara en extra sittplats eller en trevlig inredningsdetalj som gör ditt hem extra ombonat och inbjudande. Men det är inte helt enkelt att välja fåtölj. Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till för att ditt val ska bli helt perfekt.

Satsa på komfort

Nu förtiden finns det mängder med fåtöljer för alla smaker, allt från fåtöljer med rena fina linjer till tidlösa designklassiker. När du är ute efter en läsfåtölj är komfort något som du verkligen ska prioritera. Breda fåtöljer med generösa sittdjup är väldigt populära att välja till läshörnan. En läsfåtölj ska helst vara både generös och bekväm. Det kan vara en fördel att välja en fåtölj som har en högre rygg och armstöd för att du ska kunna sitta bekvämt när du ska läsa.

Material och färg har betydelse

En viktig del av fåtöljen är materialet den är gjord av. En fåtölj i skinn kan både vara elegant och bekväm samtidigt som skinn är väldigt slitstarkt och enkelt att hålla rent. Tygfåtöljen ger oftast en mer ombonad känsla till vardagsrummet. Något du ska tänka på om du väljer en fåtölj i tyg är att ljusa tyger är mest känsliga för smuts och mörka tyger kan lätt blekas i direkt solljus. Om du är ute efter en fåtölj som ger lite värme men samtidigt är smutsavvisande är en läsfåtölj i fårskinn ett mycket bra alternativ. Ullklädsel är mycket mera slitstarkt än exempelvis linnetyg. Men det är viktigt att fåtöljen passar tillsammans med resten av inredningen i vardagsrummet. Att välja en fåtölj efter det befintliga färgtemat i rummet är en bra tumregel att gå efter. Fåtöljen kan också vara i en kontrastfärg till basfärgen vilket kommer göra att fåtöljen drar blickarna till sig. Tänk även på andra material, om fåtöljen har träben kan det vara en fördel att träslaget matchar resterande trädetaljer i vardagsrummet.

Provsitt olika fåtöljer

När du har kommit fram till vilken typ av fåtölj som du vill ha till din läshörna kan det vara en bra idé att pröva att sitta i olika fåtöljer. Även om en fåtölj ser fin och skön ut på bild behöver den absolut inte vara det. Människor är också olika, vad du tycker är en skön fåtölj behöver inte vara det för någon annan. Eftersom en fåtölj ändå kostar lite pengar vill du att fåtöljen du köper verkligen är skön att sitta i. Du kan köpa fåtöljer i fysiska inredningsbutiker och på nätet.

Komplettera läsfåtöljen

För att få bästa komforten kan du komplettera fåtöljen med en matchande fotpall, helst en fotpall som specifikt hör till fåtöljen. Det fina med en fotpall är att den kan agera som extra sittplats vid behov. Något annat som du kan komplettera läsfåtöljen med är ett fint sidobord där du kan ställa kaffe- eller tekoppen, lägga ner boken och dina glasögon. Glöm inte att ha någon mysig kudde och pläd för att höja mysfaktorn ytterligare. När du ska inreda din läshörna med din mysiga läsfåtölj ska du inte glömma att investera i en bra läslampa som också utseendemässigt passar bra ihop med fåtöljen.