Spara pengar som student – bästa spartipsen

Som student kan du behöva hålla riktigt hårt i slantarna för att få vardagen att gå runt. Det spelar sällan någon roll om du har både studiebidrag från CSN och ett extrajobb på sidan om, eftersom livet som student helt enkelt är väldigt knapert. Bor du dessutom på egen hand och har flyttat ifrån föräldrarna har du både hyra, elräkningar och andra kostnader att ta hand om än bara dina egna nödvändigheter.

Letar du efter bra och smarta sätt att spara pengar som student har du kommit helt rätt. Vi har nämligen plockat ut de allra bästa, smidigaste och inte minst enklaste sätten för dig att leva gott och samtidigt få mer pengar över i fickan. Använd dig av alla tips för ett extra bra sparande eller välj ut de som passar din vardag och livsstil bäst.

10 spartips för studenter

10 spartips för studenter

  • Du behöver se till att du har stenkoll på din ekonomi och därför bör du göra en budget så snart som möjligt. Titta på vilka utgifter och inkomster du har och kolla igenom bankkontot för att se vart pengarna går. Vilka onödiga utgifter kan du skära ner på?
  • Oavsett om du bor hemma hos föräldrarna eller i studentlägenhet har du säkerligen en och en annan sak som du inte behöver. Släng inte i nästa storstädning, utan se till att försöka sälja så mycket saker som möjligt. Det kan vara allt från skor till köksmaskiner eller elektronik.
  • Det finns en hel del stipendier och bidrag som studenter kan ansöka om. Visst krävs det lite ansträngning, men inte speciellt mycket. Bidragen kan dessutom hjälpa dig väldigt stort, som t.ex. bostadsbidraget.
  • Ta ett extrajobb när studierna ligger lågt. Det finns många jobb som du till och med kan göra hemifrån din egen dator och på så sätt minska kostnaderna för busskort eller bensin för att ta dig till jobbet.
  • Vi förstår att det kan vara lockande att köpa med sig lunch från favoritrestaurangen eller gå ut och käka med kompisarna, men försök att spara på slantarna och gör ett riktigt storkok hemma istället. Gör matlådor och frys in och planera dina inköp så sparar du på både plånbok och miljö.
  • Använd dig av studentkortet och jaga studentrabatter så mycket du bara kan! Det finns mängder med rabatter som studenter kan använda sig av i alla olika situationer, t.ex. när du ska skaffa elavtal, hemförsäkring eller när du ska handla en ny vinterjacka eller kurslitteratur. Se till att du verkligen använder de erbjudanden som finns.
  • Vill du drastiskt minska dina boendekostnader kan du med fördel bo tillsammans med en kompis eller ta in en inneboende. Genom att dela på bostadskostnaderna kan du spara flera tusenlappar varje månad. Här kan du även välja studentkorridorer som ett alternativ.
  • Just nu är elpriserna väldigt höga och det är något som påverkar oss alla – student eller inte. Se om du kan byta elavtal till något som är billigare eller försök att vara mer försiktig med din elförbrukning i hemmet. Stäng av datorn innan du går iväg till skolan, eftersom standby drar precis lika mycket som en vanlig lampa.
  • Se till att du öppnar upp ett sparkonto på din bank eller på annan bank som du föredrar. Det spelar ingen roll om du bara kan sätta in några enstaka 20-lappar varje månad. Allt sparande är viktigt och kan komma till stor användning när det verkligen krisar sig.
  • Gör inga onödiga inköp och försök att handla det mesta du behöver second hand. Second hand är inte längre något som anses vara dåligt eller något som bara de med sämre ekonomi behöver. På second hand hittar du allt från möbler till ditt hem, inredning och kläder i garderoben.

Detta var våra smarta tips för spara pengar som student.