Ska du på anställningsintervju? Det är ju kanon! Med det sagt är du kanske, som många andra skulle vara, nervös inför intervjun. Du vill så klart göra ett så bra intryck som möjligt, såpass så att du antingen får jobbet eller går vidare till rond två av anställningsintervjuer. I den här artikeln kan du läsa de viktigaste sakerna att tänka på inför intervjun, inklusive en genomgång av de frågor du kan förvänta dig att få.
Förberedelser är A och O inför en anställningsintervju
Innehåll
Att känna en viss anspänning inför en intervju är inte nödvändigtvis något dåligt, det betyder bara att du är på alerten. Det är dock inte bra att vara nervös för saker som du inte behöver vara nervös för, och det går att sänka nervositeten genom att du är väl förberedd.
- Läs på ordentligt om arbetsgivaren och tjänsten du söker
- Utifrån vad du läst på ovan förbereder du egna frågor som du kan ställa när du intervjuas
- Förbered dig på de frågor du kan komma att få under intervjun (se nedan)
”Berätta något om dig själv”
Detta är en grundläggande fråga som ofta inleder en anställningsintervju. Målet för intervjuaren är helt enkelt att få en bild av vem du är som person. Du behöver inte vara särskilt detaljerad med ditt svar utan gå igenom sådant som familj, fritidsintressen och annat som skulle kunna klassas som typiskt småprat.
”Varför söker du det här jobbet?”
Det här är en viktig fråga. Här tar du stöd i informationen du inhämtade under första punkten ovan. Varför gillar du företaget? Har det med deras produkter, tjänster eller kultur att göra? Om du inte känner något särskilt fokuserar du på att lyfta din kompetens.
”Vad har du för tidigare erfarenheter som kan vara bra för det här jobbet?”
Kan du något språk eller har du andra kunskaper eller erfarenheter som kan vara relevanta för tjänsten?
”Vilka egenskaper tror du är mest betydelsefulla för den här tjänsten?”
Egenskaperna som efterfrågas för tjänsten finns i jobbannonsen. Vilken/vilka av de egenskaperna har du mest av? Lyft den/dem som en styrka. Undvik klyschor som att säga något i stil med att du trivs med att ha “många bollar i luften” eller dylikt.
”Hur kan du hjälpa vårt företag på bästa sätt?”
Här fokuserar du på att lyfta rena fakta kring din kompetens, utbildning och tidigare erfarenheter.
”Hur hanterar du stress i jobbet?”
För den här frågan bör du vinkla stress som något positivt, det vill säga den typ av stress som kan upplevas när det är mycket att göra men läget ändå är under kontroll.
”Har du några frågor till oss?”
Den här frågan dyker oftast upp när en arbetsintervju lider mot sitt slut. I och med det kommer ditt svar att lämna ett bestående intryckt, det är därför särskilt viktigt att du har en eller flera frågor att ställa. Under dina förberedelser inför intervjun har du formulerat flera möjliga frågor. Frågan eller frågorna du ställer ska vara specifika, dock inte sådana som du enkelt kan hitta svar på i jobbannonsen eller på företagets hemsida.
Håll huvudet kallt och lycka till
Till sist. Det kanske är anställningsintervjun för drömjobbet som du ska gå på, och om du inte skulle få jobbet så blir du förstås besviken. Men kom ihåg att det faktum att du fick gå på intervjun i sig betyder att företaget tycker att du har potential. Skulle det inte gå vägen gäller det då att ta nya tag och att du då förbereder dig inför nästa intervju. För du kommer garanterat att få fler chanser att visa vad du går för. Lycka till!