Varför använder man stödstrumpor?

Det finns många som tror att det bara är äldre som använder stödstrumpor men så är inte fallet. Den här typen av strumpor används av personer i alla åldrar, som har fått upp ögonen för alla fördelar. Det finns gott om situationer då det verkligen är klokt att använda stödstrumpor, men det finns heller inget som hindrar att de används regelbundet i vardagen.

Bra att ha när du ska ut på resa

Du kanske har sett eller åtminstone hört talas om att många använder stödstrumpor när de ska ut på resor. Det gäller i synnerhet vid flygresor, men många använder även den här typen av strumpor när de ska ut på en längre båtresa eller bilresa. Naturligtvis fungerar de även utmärkt vid bussresor och tågresor. Anledningen till att de här strumporna används så ofta vid resor, har att göra med att de minskar risken för svullna ben och fötter. Att benen och fötterna svullnar upp under långa resor är ett vanligt förekommande problem för många. Stödstrumporna hjälper till att öka blodcirkulationen och motverkar svullnad på ett effektivt sätt.

Motverkar blodpropp efter en operation

Du känner säkert till att risken för blodpropp är högre än vanligt efter att du genomgått en operation. Det är förstås viktigt att minska risken så gott det går, och då kan stödstrumpor vara till god hjälp. Om du har dem på dig hela dagen, ser du till att blodcirkulationen i fötter och ben hålls i gång. På så sätt bidrar du till att reducera risken för blodpropp. Efter en operation är det också vanligt att det uppstår svullnader i benen och du kan också se blåmärken. Även dessa symtom minskar om du väljer att använda stödstrumpor.

Lindrar trötta ben

Lindrar trötta ben

Det finns många som upplever att ben och fötter känns trötta och svullnar upp. Då kan det vara en bra idé att börja använda stödstrumpor i vardagslivet. Genom att använda dem hela dagen lindrar du trötthet i benen och du slipper den besvärliga svullnad som kan uppstå. Det kan till exempel vara till stor hjälp om du har ett jobb där du går runt mycket, men det underlättar även vardagen mycket för gravida, som ofta drabbas av trötta och svullna ben och fötter.

Bra för den som tränar

Något som du kanske inte känner till är att stödstrumpor kan komma till regelbunden användning för den som tränar hårt. Genom att använda stödstrumpor kan du nämligen skynda på kroppens återhämtning tack vare det ökade blodflödet och den masserande effekten. Om du tycker om att träna, och vill ge kroppen hjälp på traven när det kommer till återhämtning kan det vara en väldigt bra idé att börja använda stödstrumpor. Du kan till exempel hitta lämpliga stödstrumpor hos Gustextil.se som passar utmärkt vid såväl löpning som annan träning. Naturligtvis kan du även hitta alternativ för andra tillfällen.

Välj rätt stödstrumpor

Det finns många olika typer av stödstrumpor, och det är viktigt att du tar dig tid att välja ut rätt par för dig. Det första du behöver känna till är att kompressionskraften är olika stark hos olika strumpor. Det finns stödstrumpor som tillhör klass 1 och strumpor som tillhör klass 2. I klass 1 hittar du strumpor med mild eller medelstark kompression och i klass 2 hittar du strumpor med stark kompression. Vilket du bör välja beror på syftet. Efter en operation är det till exempel bra att använda strumpor med antingen medelstark eller stark kompression för att stödet ska vara tillräckligt för att minska risken för blodpropp.

Om du inte har några egentliga problem, utan bara vill förebygga svullnad kan det räcka med mild kompression. Om du har kraftiga problem med åderbråck kan du behöva stödstrumpor tillhörande klass 2. Eftersom kompressionen är så stark är det dock klokt att prata med en läkare innan du börjar använda den typen av stödstrumpor. Strumpor som tillhör klass 1 kan du däremot använda utan att först behöva rådgöra med sjukvårdspersonal.

Det är inte bara kompressionen som skiljer olika strumpor åt. Vissa är anpassade för den som vill ägna sig åt sport, medan andra är utformade som strumpbyxor och passar perfekt att bära på arbetsplatsen. Vissa stödstrumpor är tillverkade av ull, och passar utmärkt för hemmabruk, eller på utflykten när det är kallt ute. Det finns också strumpor utan tå, om du vill ha möjlighet att lufta tårna samtidigt som du ger stöd till benen. Det är viktigt att du tar en titt på utbudet, och går igenom vad de olika modellerna är avsedda för. Om du ska ha så stor nytta som möjligt av stödstrumporna är det viktigt att du väljer rätt par.