Förslag på förvaring av köksknivar

Att ha bra köksknivar är något av ett måste om du vill kunna laga mat utan att behöva bli frustrerad. Slöa knivar försvårar många olika moment. Allt från att skära kött till att göra en sallad blir svårare med knivar som inte är skarpa. Även den bästa kniv kan dock bli slö om den förvaras på fel sätt. Vi kommer därför att ta en titt på några olika förslag på hur köksknivar kan förvaras.

Knivblock ger bra förvaring

Om du vill att dina köksknivar ska förbli skarpa kan du med fördel förvara dem i ett knivblock. Ett sådant tar inte särskilt mycket plats i köket. Samtidigt slipper du göra plats i kökslådorna för knivarna, vilket gör att du har gott om plats för bestick och andra köksredskap. Knivblock finns i olika utföranden, vilket gör att du relativt lätt bör kunna hitta ett som passar in utseendemässigt i ditt kök. Oavsett vilken inredningsstil du har valt, och vilka färger du föredrar i hemmet, bör du med andra ord kunna hitta ett knivblock som smälter in bra i ditt hem. Storleken på knivblock kan variera, vilket gör att du behöver välja ett som passar ditt behov. Så gott som alla modeller har plats för ett flertal knivar. En del av blocket brukar vara avsett för små knivar, exempelvis fruktknivar, medan andra delar är avsett för stora knivar, exempelvis kockknivar.

Ta en titt på magnetiska knivblock

Knivblock finns i olika material och olika utföranden. Många är vana vid de modeller där du stoppar in kniven i ett fack av någon typ. Det finns dock även magnetiska varianter, där alla knivar fästs på en gemensam yta med hjälp av magneter i blocket. I och med att det inte finns några fack, slipper knivarna bli slöa av att stoppas in och tas ut från dessa. Det gör att många verkligen uppskattar de magnetiska knivblocken.

Förvara dina köksknivar smart och säkert.

Välj en knivlist om du vill spara utrymme

Om du vill hålla dina köksbänkar så rena som möjligt, och du föredrar en minimalistisk stil, kan det vara en god idé att sätta upp en knivlist. Sådana finns i olika längder och storlekar. Det innebär att antalet knivar som får plats kan variera. Det brukar dock inte vara några problem att hitta en knivlist på vilken du kan förvara mellan fem och åtta köksknivar. I och med att knivlisten fästs på väggen tar den inte upp någon bänkyta. En annan fördel är att du alltid har knivarna nära till hands när det är dags att använda dem. Det är svårt att komma på några nackdelar med att använda den här typen av förvaringslösning. Visserligen är knivarna alltid fullt synliga, men eftersom de är prydligt uppradade längst listen är det svårt att se hur det ska störa.

Lägg knivarna i ett knivetui

En annan lösning är att förvara knivarna i ett knivetui. Det finns sådana särskilt avsedda för köksknivar. Du lägger då varje kniv i ett separat fack. På så sätt vet du alltid var du har knivarna när du behöver dem, och du behöver inte oroa dig över att de ska ligga framme och bli slöa. Fördelen med att förvara köksknivarna i ett knivetui är att du kan stoppa undan dem när de inte används, så att de varken syns eller tar plats. Nackdelen är att du behöver plocka fram etuiet och leta fram rätt kniv varje gång du ska skära upp något eller laga mat. Det tar naturligtvis inte lång tid, men knivarna finns inte fullt lika tillgängliga som om du förvarar dem i ett knivblock eller på en knivlist. Det är en smaksak vilket man föredrar, och du får helt enkelt fundera ut vilket som passar dig bäst.