Vilka grönsaker kan man svarva med en grönsakssvarv?

Grönsakssvarven har blivit en populär och självklar del i många svenskars kök. Vi äter betydligt mycket mer sallad och grönsaker än förr i tiden, eftersom vi vet hur bra det är för kroppen och hälsan. Det klurigare med grönsaker är att de tar tid att förbereda, framförallt om man vill äta många olika sorters grönsaker. Tyvärr är det en anledning till att många inte äter så mycket grönsaker som de kanske skulle vilja. Det är just därför grönsakssvarven har blivit så populär och ett praktiskt tillskott i många kök landet över.

Grönsakssvarv som köksredskap

En grönsakssvarv är ett slags köksredskap som “svarvar” grönsaker. Det innebär att du enkelt kan skapa smakrika sallader, zucchinipasta och få i dig alla de nyttigheter du kan hitta i grönsaker. Det finns många olika märken och modeller på grönsakssvarvar på marknaden som har olika funktioner. Många moderna grönsakssvarvar är elektriska, vilket gör dem oerhört lättanvända. Andra är manuella som du ofta behöver veva för att svarva grönsakerna.

De lite lyxigare varianterna låter dessutom användaren välja vilken storlek som grönsakerna ska svarvas till. Allt från 9 mm till 3 mm kan du få som tjocklek på dina grönsakssvarvar, vilket gör att den passar lika bra för dig som vill göra grönsakspasta eller förbereda frukt. Vissa grönsakssvarvar har även funktionen att svarva grönsaker i olika former. Ringar, skivor och spiraler kan du få med vissa lyxiga grönsakssvarvar och är något att hålla utkik efter om du vill ha en mer mångsidig grönsakssvarv. De flesta grönsakssvarvarna har några slags fötter för att stå stabilt på köksbänken vid användande.

Vilka grönsaker kan man skära i en grönsakssvarv?

Vilka grönsaker kan man skära i en grönsakssvarv?

De flesta grönsaker passar för att skära i en grönsakssvarv. I grund och botten handlar det om att införskaffa en grönsakssvarv som passar dina behov och för de grönsaker du vill svarva. När du har en mångsidig grönsakssvarv kan du förbereda de grönsaker du vill utan några större problem. Något som blivit väldigt populärt de senaste åren är zucchinipasta, vilket är en slags pasta du gör genom att svarva zucchini. Förövrigt passar grönsakssvarven väldigt bra för att svarva de flesta grönsaker. Särskilt effektiv är köksmaskinen vid svarvning av hårda och mer svårhanterade grönsaker. Att svarva till exempel morötter är både tidseffektivt och ger ett saftigt och lättätet resultat. Svarvade grönsaker gör sig jättebra i wokrätter och i sallader. Svarvade grönsaker som ett alternativ till skurna grönsaker drar lättare åt sig dressing och ger en mjukare textur till hela salladen. Om du är van vid att äta skurna grönsaker kan svarvade grönsaker vara en härlig omväxling, vilket kan göra det lite roligare att äta grönsakerna.

Välja grönsakssvarv

Eftersom det finns många grönsakssvarvar på marknaden som varierar i pris och kvalité kan det vara svårt att veta vilken svarv man bör välja. För att hitta en lämplig grönsakssvarv kan det vara bra att fundera över hur mycket du vill och kommer använda köksverktyget. Om du äter mycket grönsaker och planerar att använda grönsakssvarven mycket kan det vara värt att investera i en något dyrare variant, eventuellt med motor. Tänk även på att svarven ska vara enkel att använda utifrån dina förutsättningar. Tänk på vilka grönsaker du skulle vilja använda grönsakssvarven för och utgå därifrån när du ska välja svarv. Välj en som verkar enkel att använda och lätt att rengöra. Om du kommer använda verktyget näst intill varje dag är det viktigt att den är lätt att hantera. Titta med fördel på recensioner för att göra urvalet något lättare. Välj grönsakssvarv efter noggrann efterforskning och tänk igenom beslutet ordentligt. På så sätt kan du få en grönsakssvarv som passar dina behov som handen i handsken och kommer bli en användbar partner i köket.