Den populära gjutjärnsgrytan

Gjutjärnsgrytan har i många år varit mycket omtyckt. Det finns gott om anledningar till detta. Det är en gryta som är betydligt mer användbar än en klassisk kastrull. Den kan nämligen användas i ugnen såväl som på spisen. Detta gör att du kan laga en mängd olika rätter i en gryta av gjutjärn. Du kan till exempel tillaga goda köttgrytor, koka soppor som ska stå länge på spisen, eller tillaga en kyckling i ugn under flera timmars tid. Möjligheterna är många och om du bara ska välja några få köksartiklar bör definitivt gjutjärnsgrytan vara en av dem.

Gott om fördelar med gjutjärnsgrytor

Det går att räkna upp mängder av fördelar med gjutjärnsgrytor. En av dem har redan nämnts, nämligen möjligheten att använda grytan såväl i en ugn som på spisen. En annan klar fördel är att det går att använda den på alla typer av underlag. Det spelar med andra ord ingen roll om du har en spis med induktionshäll eller en annan variant, gjutjärnsgrytan fungerar lika bra oavsett typ av spis. Detta gör att du inte behöver känna dig begränsad när du ska köpa ny spis. Det här är ett redskap du fortfarande kommer kunna använda även om ditt spisbyte innebär en annan typ av häll.

En annan stor och viktig fördel som gör gjutjärnsgrytan mycket användbar, är att den håller värmen väldigt länge. Det gör att den är utmärkt att använda när du vill göra grytor eller soppor som gärna ska stå och puttra länge. Om du väljer rätt gryta är dessutom värmefördelningen väldigt bra, vilket bidrar till ett ännu bättre matlagningsresultat. Att grytorna är mycket hållbara är naturligtvis också väldigt positivt. Många som köper en gryta av den här typen kan ha nytta av den i många år, ibland till och med flera årtionden, vilket verkligen är imponerande.

Så väljer du rätt gjutjärnsgryta

Alla gjutjärnsgrytor håller inte samma kvalitet, och alla är heller inte lika estetiskt tilltalande. Det är därför viktigt att du gör ett klokt och medvetet val, så att du verkligen får en gryta som är så användbar som du hoppas på. Om du inte har köpt någon gryta av den här typen tidigare, kan det av naturliga skäl vara svårt att veta hur du skiljer en högkvalitativ modell från en som är mindre bra.

Ta en titt på locket

Något som många glömmer att titta på vid den här typen av köp är locket. Det kan dock vara nog så viktigt. Ett lock av gjutjärn är ganska tungt, och eftersom den här sortens gryta håller värmen så bra, kan du ibland behöva ta av locket då och då. Detta för att släppa ut värmen. Att då ta av locket går visserligen, men det är ganska tungt. Om du i stället väljer ett lock av glas blir det betydligt lättare att ta av locket vid behov. Det är kanske inte den avgörande faktorn, men det kan ändå vara intressant att väga in.

Rengöringsmöjligheter av gjutjärnsgrytan

Rengöringsmöjligheter

Något du troligtvis också vill titta på är hur grytan kan rengöras. De flesta grytor av den här typen ska inte diskas i maskin. Vissa tål att diskas med diskmedel, andra gör det inte. Vissa kan stå länge i vatten och är lätta att rengöra. Du bör undersöka hur rengöringen går till innan du väljer vilken grytmodell du ska köpa.

Storlek och användbarhet spelar roll

Andra faktorer du bör titta på är storleken och beläggningen. Du bör se till att välja en gjutjärnsgryta som är tillräckligt stor för att din matlagning ska fungera problemfritt. Dessutom är det bra om grytan har en beläggning som gör att inte maten fastnar. Se också till att välja en modell som fungerar på alla underlag, så att du får så stor flexibilitet som möjligt.