Fördelar med en foderhäck

Att ha en foderhäck som används vid utfodring av djur kan ge många fördelar. Det kan ärligt säga att du sparar både tid och pengar om du använder en foderhäck. Exakt hur det går till kommer vi att gå igenom längre fram i den här texten.

Mindre spill när du använder foderhäck

En av de klara fördelar som du får av att använda en foderhäck är att det blir mindre foderspill. Utan foderhäckar är det vanligt att en hel del foder hamnar på marken, där djuren sedan trampar på det. Följden av det blir att en hel del foder måste slängas. Detta gör förstås att kostnaderna blir högre, eftersom det går åt större fodermängder. Om du utfodrar djuren med hjälp av foderhäckar förvaras maten på ett bättre sätt, vilket gör att det inte ramlar ut några stora mängder. Det är bra för din plånbok, men även för miljön.

Ett mer hygieniskt alternativ

Det är inte bara att det blir mindre spill som gör foderhäcken till en fördelaktig lösning. Det är även ett betydligt mer hygieniskt alternativ. I och med att häckarna håller fodret borta från marken, behöver du inte oroa dig för att djuren ska trampa på maten, eller att den ska blandas upp med smuts och bakterier. Du behöver inte heller oroa dig över att ett regn ska dra in över hagen och förstöra fodret. De flesta foderhäckar är nämligen utrustade med tak, vilket gör att maten håller sig lika fräsch när det regnar som när det är torrt ute.

Fördelar med en foderhäck

Du behöver inte städa lika mycket och ofta

Om du väljer att utfodra dina djur vid en foderhäck kommer du att spara tid. Du kommer nämligen inte behöva ägna lika mycket tid åt att städa upp foderrester från marken i hagen. Det kanske inte låter som någon särskilt krävande uppgift, men faktum är att det kan ta en hel del tid. Du kanske, precis som så många andra, har svårt att få tiden att räcka till. Om så är fallet vill du förstås ägna så mycket tid som möjligt åt dina djur, och inte behöva städa mer än nödvändigt. Då kan en foderhäck vara till stor hjälp eftersom den gör att spillet minskar rejält.

Djuren äter i lugnare takt

Precis som att vissa människor tenderar att kasta i sig maten, finns det även djur som gör det. Många upplever att djuren äter i en sundare takt när de utfodras vid en foderhäck. Det gäller såväl hästar som nötboskap och får. Ur hälsosynpunkt är detta naturligtvis bättre för djuren. Även ergonomin är bättre för djur som utfodras vid en häck av den här typen.

Viktigt att tänka på vid inköp

Att använda foderhäck vid utfodring kan med andra ord ge gott om fördelar, men det finns vissa saker du behöver tänka på när du ska göra ditt inköp. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att du bör välja en produkt som är avsedd för den typ av djur du har. De foderhäckar som är optimala vid utfodring av får, kanske inte passar alls om du i stället ska utfodra hästar. Det är också viktigt att tänka på att det finns plats för olika många djur vid olika häckar. Vissa produkter är små, och har bara plats för några få mindre djur. Andra foderhäckar ger plats för 12 djur eller till och med fler än så. Om du bara äger ett fåtal hästar, får eller kor, och inte har några planer på att utöka beståndet finns det ingen anledning att köpa en allt för stor foderplats. Om du däremot har många djur är det förstås viktigt att du väljer en foderhäck där alla djur får plats samtidigt.