Fördelarna med att träna med en viktväst

Den senaste tiden har viktvästen blivit en allt vanligare syn och den har blivit ett måste för många som tränar. Att använda en viktväst under tiden man tränar har en hel del fördelar. Om du ännu inte testat en viktväst är den här artikeln för dig. Här kommer vi att gå igenom alla fördelar som finns med att träna med en viktväst.

Passar alla

En anledning till varför många håller sig ifrån att investera i en viktväst är för att de tror att viktvästar är tunga att bära och är något för de som föredrar tung träning. Men faktum är att det finns viktvästar för alla eftersom du själv kan bestämma vikten och du kan justera vikterna efter träningsform. Dessutom finns det ett flertal olika storlekar på viktvästar vilket innebär att det faktiskt finns en väst för alla storlekar och vikter som passar alla oavsett vilken träningsform man föredrar.

Mångsidig användning

Viktvästen går att använda oavsett vilken träningsform du ägnar dig åt. Om du exempelvis tycker om att promenera går det alldeles utmärkt att använda en viktväst för att få bra motion samtidigt som du anstränger överkroppen lite mer. Den går även att använda om du föredrar att göra olika övningar när du tränar för att få ett extra tungt träningspass. Fördelen med att använda en viktväst är att västen sitter på överkroppen vilket innebär att du har händerna fria och du kan därför utöva din träning precis som vanligt. Viktvästen är bra att använda om du vill variera din träning och utmana dig själv.

Lätt att ha med

En viktväst tar inte upp särskilt mycket plats, och om du mot all förmodan inte skulle ha plats med den i din väska är den enkel att ha på sig. Förutom att viktvästen är lätt att ha med är det många som använder en viktväst när de tränar hemma. Då slipper du investera i dyra vikter och utrustning som tar upp stor plats i hemmet. Du kan enkelt ha på dig västen och utföra dina övningar eller vad du nu föredrar för att få ett bra och rejält träningspass även på hemmaplan. Viktvästen tar inte upp mer plats än andra typer av klädesplagg som du redan har hemma. Du kan med enkelhet ta fram västen när du är redo för träning eller packa ner västen inför din träning.

Mindre belastning

När du tränar med andra typer av vikter och redskap finns risken att du belastar kroppen på fel sätt vilket i sin tur kan leda till skador och andra otrevligheter du helst vill undvika om du vill leva ett aktivt liv. En väst är jämnt fördelad över din överkropp vilket är mer skonsamt. Däremot kan det vara bra att tänka på att du inte ska välja en alltför tung viktväst utan välja den som känns bäst för dig. På internet kan du läsa mer om hur du kan tänka för att välja rätt viktväst efter just dina förutsättningar.

Bättre träning

Den sista fördelen är kanske också den största. Det säger ju sig självt att när du tränar med vikter så anstränger du kroppen mer i jämförelse med när du tränar utan en viktväst. Eftersom att en viktväst anstränger överkroppen innebär det också att du anstränger magmusklerna mer och att du får en bättre hållning.