Hälsofördelar med att få massage

Hälsofördelar med att få massage
Vilka fördelar får du av massage?

Att det av många upplevs som avkopplande att få massage har du säkert redan hört. Kanske har du också fått massage någon eller några gånger, och även du har kanske kunnat konstatera att det är ganska avkopplande. Du kanske även har kommit fram till att det blir ganska dyrt i längden om du ska gå till en professionell massör eller massageterapeut och få massage regelbundet. Frågan är då om det verkligen är värt pengarna? Det ska vi titta närmare på här, så att du får veta om det verkligen finns några hälsomässiga fördelar med massage, eller om det egentligen är mer tomt prat.

Gott om hälsomässiga fördelar

Nej då, alla som lyfter massage till skyarna har inte fel. Det finns gott om hälsofördelar med att få massage, och det kan definitivt sägas vara värt pengarna. Att investera i din hälsa är trots allt den bästa investeringen du kan göra. Frågan är då vilka hälsofördelar som massage faktiskt ger? Det finns som sagt flera, och exakt vilka det rör sig om kan variera något beroende på vilken typ av massage det handlar om, men vi ska här titta på några av de vanligaste.

 • Ökad blodcirkulation
  Att blodcirkulationen ökar för i sin tur med sig flera fördelar. Det gör att musklerna blir mjukare, vilket alltså motverkar stelhet. Det gör att du kan finna det lättare att träna, men det gör också att du kan slippa stelhet som kanske uppkommit i samband med mycket stillasittande. Även vävnad i kroppen mjukas upp till följd av ökad blodcirkulation.
 • Stärkt immunförsvar
  Vem vill inte ha stärkt immunförsvar? Vem vill inte slippa bli sjuk lika ofta? De allra flesta skulle nog gladeligen tacka ja till ett stärkt immunförsvar, och det är alltså något som massage kan bistå med. Hur kan då det komma sig? Det är faktiskt inte så märkligt som det kanske först kan låta. Genom att få massage ökar antalet vita blodkroppar, något som bidrar till att stärka immunförsvaret. Svårare än så behöver det alltså inte vara.
 • Motverkar stress
  Väldigt många människor lever ett stressigt liv idag. Det kan behövas något för att motverka stress, som annars riskerar att bli en ständigt närvarande oönskad partner. Massage kan då vara precis vad som behövs. Det hjälper nämligen till att sänka kroppens nivå av stresshormoner, något som gör att det blir lättare att slappna av. I sammanhanget kan även nämnas att massage även sägs dämpa ångest och depression.
 • Lindrar smärta och träningsvärk
  Har du träningsvärk eller problem med smärta i muskler eller leder? Då kan du besöka en massageterapeut eller massör och få hjälp. Den här typen av behandling lindrar nämligen både smärta och träningsvärk. Hur det kan komma sig? Kroppen producerar fler endorfiner vid beröring. Endorfiner kan ses som kroppens egen medicin för att dämpa smärta. Dessutom hjälper behandlingen till att öka syretransporten till musklerna. Det gör att kroppen snabbare kan läka och återhämta sig. En helt naturlig process skyndas med andra ord på. De flesta skulle nog säga att det är att föredra framför att stoppa kroppen full med läkemedel.

Viktigt att tänka på när du går och får massage.

Viktigt att tänka på

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du går och får massage. För det första är det viktigt att komma ihåg att det finns olika typer av massage. Olika terapeuter kan också ha olika specialområden. Läs gärna på om olika massagevarianter innan du bokar en tid, så att du kan få den typen av behandling som just du behöver, utifrån dina besvär eller behov. Tänk också på att det generellt inte krävs någon lång behandling för att sänka stressnivåerna i kroppen. Om det är just i stressreducerande syfte du vill gå på massage kan det därför räcka med att boka de kortare sessionerna, vilket kan hjälpa dig att spara pengar, om din budget är något stram för stunden.

Tänk också på att låta kroppen bestämma när du är på din behandling. Om något inte känns bra ska du inte tveka att berätta detta för personen som masserar dig. De flesta massageterapeuter vill gärna ha feedback från sina kunder, så berätta vad som känns bra och mindre bra. Alla individer är olika, så det är omöjligt för denne att på förhand veta exakt vad som passar din kropp.

Du kan även läsa vår guide om massagestolar här. En massagestol är konstruerad för att varje dag kunna ge dig en djupgående och skön massage i en avkopplande miljö. Missa inte heller våra guider om massagepistoler och massageolja.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin