Varför klöser katten?

Därför klöser katten och så får du den att klösa mindre.

Det ligger i kattens natur att klösa. Klösningen beror delvis på att katten har ett behov av revirmarkerande, ett markerande där katten klöser för att visa andra katter i området att det är deras revir.

Bortsett från revirmarkerande så har klösning andra syften som vässning av framklor, utbyta slitna klodelar och för att få ut för fysisk aktivitet vid den in- och utdragande klomekanismen. Läs vår guide om klösträd här.

Katter kommunicerar med varandra genom doftferomoner. När kattens doftkörtlar (dessa befinner sig på undersidan av kattens framtassar) kommer i kontakt med en möbel, lämnar katten av sin personliga doft på den. Beteendet beror alltså inte på illvilja hos katten, utan av anledningen att katten får utlopp av något den är i behov av.

Varför klöser katten?

Hur hindrar jag min katt från att klösa?

Klösning är ett nödvändigt beteende för att upprätthålla kattens revir. Katten triggas igång av vissa faktorer, därav utlöses klösningen. Att hålla ett revir kan anses som stressande för en katt, det kan var grannens katt som kommer in på kattens revir. Men det kan även vara katter inom samma hushåll som triggar detta.

För att förhindra stress hos katten och därmed minimera klösningen, se till att uppfylla kattens grundbehov:

1. Tillgång till mat och vatten:

Se till att matskålar/vattenskålar är utplacerade runt om i hushållet, detta för att göra det mer tillgängligt för katten och därmed minska stresspåslag.

2. Klätterträd och höga avsatser:

Se till att din katt är omgiven av höga avsatser med olika nivåer, där katten kan titta ner på omgivningen, det uppskattas ofta av katten och får den att känna att allt är under kontroll.

3. Tillgång till kattlåda:

Se till att kattlådan är placerad på ett ställe där den är tillgänglig för katten. Om lådan är placerad på ett ställe där katten katten är begränsad (exempelvis ett instängt rum) kan detta bli ett stressmoment. Se därför till att ha lådan på ett relativt öppet område dit katten kan gå vid behov.

kattens grundbehov

BONUS:

Varför spinner katten?

Även spinnandet är ett naturligt sätt för katten att få utlopp för välbehag och kommunikation. Men forskning tyder på att det finns andra syften med spinnandet.

Spinnandet beror delvis på välbehag men förekommer även, vid skada, vid födsel och vid rädsla. Men det finns andra syften med spinnandet. Katter använder även det lugnande ljudet som en försvarsmekanism samt ett tillvägagångssätt vid stressande situationer, du kan på så sätt veta när katten i fråga är stressad. Du får dock inte missta det glada spinnandet från det stressade. Vid veterinärbesök använder sig katter ofta av detta, men då är de oftast de stressade spinnandet de använder.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin