Höj och sänkbara skrivbord till hemmakontoret

Att inreda sitt hemmakontor

När du ska planera för att ha en arbetsplats hemma så är det bra att ha ett antal saker i åtanke. Fundera på vilka behov du har på just din arbetsplats. Tre viktiga frågor:

  • Hur stor arbetsyta behöver du för ditt jobb?
  • Vilken typ av förvaringslösningar passar in i ditt hemmakontor?
  • Ergonomi – om du har tänkt att jobba långa pass vid datorn så är en god idé att se till att arbetsmöblerna (skrivbord och stol) är ergonomiska.

Höj och sänkbara skrivbord

Det är viktigt att växla arbetsställning under dagen. Ett långvarigt stillasittande vid din arbetsplats påverkar ditt mående. Genom att växla mellan att stå och sitta så aktiverar du dina muskler och ger kroppen den stimulans den behöver.

Många fördelar med ett höj och sänkbart skrivbord på arbetsplatsen

Genom att skaffa ett höj och sänkbart skrivbord vinner du ett antal fördelar. Här listar vi de fyra främsta fördelarna du uppnår med en varierad arbetsställning som ett höj och sänkbart skrivbord ger dig.

1. Du får en bättre hållning. Genom att stå och arbeta vid ditt höj och sänkbara skrivbord får du en bättre kroppshållning.

2. Du får en ökad blodcirkulation. Kroppens muskler aktiveras av rörelse och i och med detta aktiveras även blodcirkulationen.

3. Minskad belastning på rygg och axlar. Genom en förändring av arbetsställningen minskar du automatiskt belastningen på din rygg och dina axlar.

4. Du ökar fettförbränningen. När du står och arbetar så förbränner du upp till tre gånger så mycket energi mot om du sitter och arbetar. Enligt forskningen så förbränner du 0,7 kalorier varje minut som du står upp och jobbar. Gratis träning med andra ord.

Idag finns det många aktörer inom höj och sänkbara skrivbord, de största är bl.a. Ikea, Aj produkter, dpj, rusta och AZ Design, här kan ni se ett stort utbud skrivbord till hemmakontoret.

Med ett höj och sänkbar skrivbord kommer du ges möjligheten att kunna röra dig mer medans du jobbar. Du kan byta arbetsposition med jämna mellanrum och minskar på så sätt att din kropp utsätts för överbelastning. Genom att komplettera ditt skrivbord med en balansbräda vinner du ytterligare hälsofördelar. Även en ergonomisk datormus kan vara ett tips för ditt hemmakontor.

Risker med för mycket stillasittande arbete


Idag så utförs många arbetsuppgifter vid dator- och bildskärmar. Tiden man sitter stilla utan avbrott kan bli långa. Ett stillasittande arbete innebär att din kropps större muskelgrupper blir inaktiva och din energiomsättning blir låg. En långvarig period av stillasittande arbete ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och nacksmärtor.

Din nacke håller ditt huvud på plats vilken innebär att den har en ganska hög belastning under hela dagen. För att vi ska kunna röra våra huvuden optimalt så har nacken normalt en god rörlighet. Men när man får ont i nacken så blir man stel och förlorar en del av sin vanliga rörlighet. Här ska vi titta närmare på varför man får ont i nacken och vad som är orsaken till nacksmärtan.

Orsaker till nacksmärtor

Vanliga orsaker till nacksmärtor är framförallt statisk belastning eller överbelastning. Även stillasittande arbete och stress kan leda till nacksmärtor. Om dina nackmuskler har blivit överbelastade efter statiskt datorarbete reagerar kroppen och skickar en signal till hjärnan att det finns en potentiell vävnadsskada. Du kan ibland även få värk i nacken trots att felet inte sitter i nacken. Överbelastning kan ibland uppstå på grund av att du har en stel och sned bröstrygg som gör att du måste kompensera med dina muskler i nacken.

Ta pauser


Se till att du tar pauser regelbundet, extra viktigt om du under perioder känner dig stressad. På så sätt låter du dina muskler få en chans att återhämta sig. Passa på att stretcha, sträcka ut din rygg samt röra på axlarna så att blodcirkulationen kommer igång. Ett tips är också att titta ut genom fönstret så att dina ögon får vila sig lite från bildskärmsarbetet. Kom även ihåg att ställa om ditt skrivbord till stående läge när du slutar för dagen. På så sätt kan du under nästa dag börja att arbeta stående direkt på morgonen.

Fler smarta möbler till hemmakontoret

Behöver du fler möbler och idéer till ditt hemmakontor så ska du göra ett besök hos https://www.azdesign.se/ för att hitta allt du behöver till ditt hemmakontor! Här hittar du bl.a Förutom skrivbord även kontorsstolar, balansstolar, sadelstolar, kontorsförvaring, skrivtavlor och ljudabsorbenter (med vilka du kan minska störande ljud och skapa en hälsosam arbetsmiljö).