Köpa babynest – Att tänka på

Ett babynest är en alldeles utmärkt plats för ditt lilla barn att sova och vila tryggt på. Med ett babynest behöver du inte oroa dig för att bebisen rullar över på sidan och får ett säkert alternativ om du vill samsova tillsammans med din lilla. Innan du väljer babynest finns det dock en del saker som är viktiga att tänka på. Du behöver t.ex. se till att babynestet är tillräckligt stort, men du måste också titta på ett flertal säkerhetsaspekter.

Vi har listat några viktiga saker som du bör ha i åtanke när du ska köpa ett babynest. Med hjälp av dessa tips får du inte bara ett babynest som är tryggt, utan du får också ett som du kommer ha större användning för.

6 tips när du ska köpa babynest

1. Hemmasydda babynest är väldigt söta och kan se mycket lockande ut, men tänk på att hemmagjorda varianter inte är kontrollerade, testade och godkända. Det innebär att du inte kan vara säker på att de är helt trygga att använda sig av.

2. Många babynest har en botten och sidor som är alldeles för mjuka. Detta är något som du bör undvika, eftersom risken för kvävning blir då större. Kanterna är också till för att ditt barn inte ska kunna rulla över på mage eller rulla ner och skada sig. Stadga är att rekommendera!

3. Höga kanter är ett måste när du väljer babynest. Om det inte finns höga kanter kommer ditt barn att kunna rulla över när det blir stort nog. Kanterna bör vara stoppade och omslutna med ett mjukt och behagligt tyg, eftersom det kommer i kontakt med barnets hud.

4. Se till att du väljer ett babynest i rätt storlek. Alla barn är inte lika långa och det är viktigt att både ben och huvud får tillräckligt med plats. Är du osäker rekommenderar vi att du väljer ett justerbart nest, så att du själv kan reglera efter behov.

5. Lösa band, trådar eller snören kan vara en stor säkerhetsrisk och bör undvikas. Barnet kan inte bara råka sätta en tråd eller ett snöre i halsen, utan även risken att trassla in sig eller kvävas ökar. Om babynestet har ett justerbart snöre ska detta alltid vara vid barnets fötter och snöret ska knytas eller vikas in under nestet.

6. Bebisar är mycket små varelser, men de är alldeles utmärkta på att smutsa ner. För att du ska kunna rengöra babynestet och bibehålla en god hygien kring ditt barn är det viktigt att babynestet är tvättbart. Det är inte alltid man kan stoppa in hela nestet i maskinen, men ett avtagbart tyg är vanligt förekommande.

Måste man ha ett babynest?

Ett babynest är, precis som många andra bebisprodukter, inte ett måste. Dock är det många småbarnsföräldrar som troligtvis skulle hålla med om att babynestet har varit räddningen på många situationer. Babynestet kan nämligen inte bara användas i spjälsängen för att skapa en mysigare miljö, utan det kan också användas i soffan, när du byter blöja, i barnvagnen eller när du vill samsova med ditt barn på ett mycket tryggare sätt. De höga kanterna minskar dessutom risken för att ditt barn rullar över till sidan eller till mage, vilket i sin tur minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
Så svaret på frågan är alltså nej. Det är inget måste med ett babynest, men vi kan lova att det kommer vara en produkt som du får stor användning för och som är värd att investera i.