Köpa spjälsäng – Tänk på detta

Med en spjälsäng kan du känna dig trygg när det är dags för ditt lilla barn att vila eller lägga sig för natten. Spjälsängen är specifikt framtagen för att vara säker för små barn och för att hindra att barnet ramlar ut och skadar sig. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av spjälsängar att välja mellan och därför är det inte alltid lätt att hitta rätt.

För att du ska bli riktigt nöjd med ditt barns spjälsäng finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Du behöver bland annat se till att du väljer en säng som är godkänd och säker, men du behöver även titta på storleken såväl som design och funktioner. Vissa spjälsängar kommer nämligen med praktiska finesser som gör vardagen lite enklare.

Bästa tipsen för spjälsängsköpet

Vad är det då man ska tänka på när man ska köpa en spjälsäng? Om sanningen ska fram är det faktiskt en hel del, men ju mer du har koll på, desto nöjdare kommer du också bli med ditt köp. Vi tittar närmare på de faktorer som är avgörande och som är viktiga att ha i åtanke.

Säkerhet

Säkerheten är A och O när du ska köpa en säng till ditt lilla barn. Här bör du alltid välja en spjälsäng som är testad och godkänd och som uppfyller alla krav. Känn efter så att sängen känns stabil och kontrollera att det inte är för stort mellanrum mellan spjällen.

Känn efter så att sängen känns stabil och kontrollera att det inte är för stort mellanrum mellan spjällen.

Väljer du att handla en spjälsäng begagnat är det extra viktigt att du kontrollerar så att ingenting sitter löst eller att det saknas skruvar och spikar. Ditt barn ska kunna sova tryggt och du ska kunna känna dig säker under hela sovstunden.

Storlek

Spjälsängar kommer i alla möjliga storlekar, från riktigt små som likar vaggor till större spjälsängar som också kan användas som juniorsäng. Se till att sängen är lagom stor för ditt barn och att den får plats i det utrymme du planerar att ha den. Fördelen med en lite större spjälsäng är att barnet har användning för den mycket längre och du sparar in pengar.

Funktioner

Som tidigare nämnt är det inte ovanligt att många moderna spjälsängar kommer med olika funktioner. Här bör du främst utgå från vad som är viktigt för dig och vad du tror att du har användning för. Det kan t.ex. handla om att spjälsängen har en gungfunktion, att den kan omvandlas till en juniorsäng eller att den är utrustad med hjul som gör den enkel att förflytta. Ytterligare funktioner som är vanligt förekommande är höj- och sänkbara spjäll såväl som en justerbar botten.

Design

Även om designen kanske inte är det viktigaste att tänka på när du ska köpa en spjälsäng är den fortfarande avgörande för hur nöjd du kommer bli med ditt köp. Spjälsängar kommer i mängder med olika designer och färger och det gör att du kan hitta en som passar dig och ditt barn så bra som möjligt.

Vill du använda dig av spjälsängen under en längre tid, och även som juniorsäng, rekommenderar vi att du väljer en mer subtil design, så att sängen alltid känns modern och tidlös. Planerar du att bara använda spjälsängen under en kortare tid och medan barnet är mycket litet kan du istället välja en design som du tycker passar för stunden.