Odla sommarens läckerheter i en pallkrage

När det är dags att börja plantera potatis, grönsaker och bär på våren, är det många som funderar över vilket det bästa sättet är: pallkragar eller odla fritt? Det är både en smaksak, vad som passar bäst i din trädgård, och vad du själv känner dig bekväm med. Med frilandsodling menas att du odlar direkt på marken och häller på matjord. Odlingen kommer att vara i markhöjd och det du odlar låter sina rötter växa nedanför marken. Du kan också lägga på extra mycket jord så odlingen ligger en bit ovanför jorden, och sedan kan du markera med till exempel stenar emellan, så det är smidigt att hålla undan ogräs och lättare för dig att komma åt att rensa i odlingslandet.

Odling i pallkragar

Du kan antingen göra pallkragar själv genom att spika ihop plankor till den storlek du vill ha dem i. Du kan även köpa dem i butiker som säljer växter, jord och trädgårdsredskap. Pallkragar kan också göras i metall, då har de längre hållbarhet. Pallkragarna ska du sedan placera på marken där du vill ha dem, och du, tänk på hur mycket sol det du ska odla bör ha, så du ställer dem i rätt solläge. Att de ska stå direkt på marken beror på att de organismer som finns i marken ska kunna ta sig upp i pallkragens jord. Du kan använda en eller två pallkragar på varandra, det beror på vad du ska odla, och det kan även vara bra med två pallar om du har svårt att böja dig ner. Fyll på pallkragarna med jord ända upp till kanten. Om du köpt dina pallkragar brukar odlingsytan vara på cirka en kvadratmeter. Har du däremot gjort egna, bestämmer du måttet själv.

Odling i pallkragar

Pallkrage kontra markodling

Som sagt är det en smaksak om du vill odla i pallkrage eller direkt på jorden, och som med allt annat finns det fördelar och nackdelar med dessa odlingsformer med. Om du ska odla väldigt mycket är det bättre med ett friland, om du täcker området du odlat i med gräs håller sig jorden fuktig och rötterna på det du odlat kan lättare komma ner i jorden för att hitta vatten. Vid frilandsodling är det extra viktigt att du regelbundet förbättrar jorden. Det som kan vara negativt med ett friland är att det tar mer tid än en odling i pallkragar. Det blir mycket knäsittande, därför bör du ha knäskydd på dig, och har du problem med dina knän, passar det bättre med pallkragar. Ett annat stort problem är att mördarsniglar lätt tar sig in på odlingsmarken och förstör växtligheten.

Odlingsmarkens underlag

Även om du vill odla direkt på marken, kan underlaget göra att det inte går, om marken består av stenar och hård mark, där det inte går att gräva, passar pallkragar betydligt bättre. Pallkragarna ställer du som sagt bara ovanpå gräsmattan, lägger först i wellpapp och sen fyller du på med jord. Om du vill kan du alltid måla pallkragarna i olika färger, gärna utifrån vad du odlat i dem, då är det också lättare att komma ihåg vad du planerat exempelvis morötterna, om du målar pallkragen orange.

Detta kan du odla

Du kan odla nästan vad du vill, grönsaker, potatis, jordgubbar, rabarber, morötter, olika sorters sallader, lök och mycket mer. Fröer kan du köpa i de flesta större butiker. Jordgubbar är aldrig fel att odla, och rabarber som du kan göra mycket av, är en tacksam grönsak, som både är nyttig och god. Du kan fråga på en blomsterhandel vad som passar i ditt område. Du kan oftast odla allt det du själv vill odla, och sedan har du en härlig sommar och höst med egna odlingar som du kan laga något gott och bjuda dina vänner på. Lycka till med din odling!