Vart sover bebisen den första tiden?

Vart sover bebisen?
Vart sover bebisen den första tiden?

När en liten bebis föds kommer den ut till en värld där allt är nytt och där det hela tiden dyker upp nya intryck. Den första tiden kommer den lilla att sova stora delar av dygnet. Exakt hur många timmar, och på vilka tider går dock inte att säga. Även som små är barn individer, och de skapar sin egen dygnsrytm. Som nybliven förälder är det bara att gilla i läget och hänga med i den lillas dygnsrytm. Kanske kan du passa på att sova en stund ibland medan ditt barn sover. Eftersom en så stor del av dygnet kommer handla om sömn till en början, finns det förmodligen en del frågor du vill ha svar på. Som till exempel var bebisen ska sova den första tiden.

Spjälsäng – ett naturligt alternativ

Att införskaffa en spjälsäng redan innan bebisen fötts är ganska vanligt. Att många satsar på en spjälsäng istället för en vagga eller babykorg beror troligtvis främst på att den har en längre användningstid, eftersom spjälsängen är större. Den ger helt enkelt bebisen något att växa i, och den kan användas under flera års tid utan problem. En fördel med den här typen av säng är att sängbotten går att höja och sänka. Till en början, när bebisen inte kan resa sig upp, går det bra att ha botten högt upp. Det underlättar när barnet ska läggas ned när det redan har somnat. Det gör det även lättare för de föräldrar som vill kunna stå med en hand tryggt vilande på den lilla babykroppen för att skänka trygghet när det är dags för den lilla bebisen att somna. I takt med att barnet växer kan ni sedan sänka botten på sängen så att höjden hela tiden är på en säker nivå.

Sovande baby

Inred mysigt

En spjälsäng kan tyckas vara lite stor i början, när den lilla enbart tar upp en liten bråkdel av utrymmet. Det händer också att små spädbarn protesterar mot att bli nedlagda i en stor tom spjälsäng. Lösningen brukar ofta vara enkel. Genom att inreda sängen mysigt men ändå säkert går det att få många barn att trivas i sina sängar. Till att börja med ska det naturligtvis sättas upp ett spjälskydd längs kanterna, för att förhindra att barnen klämmer sig eller fastnar mellan spjälorna. Spjälskyddet används i allmänhet så länge sängen används, och de flesta spjälskydd kan utan problem tvättas i maskin. Naturligtvis ska sängen också bäddas med fina, rena sängkläder och en liten kudde och täcke eller filt. Detta får dock inte sängen att kännas mindre. Vad som då kan komma till stor nytta är ett babynest eller en sovorm. Denna kan läggas i sängen, och det är sedan i denna den lilla bebisen sover. Fördelen med ett babynest är att det dessutom lätt kan flyttas med, om du till exempel vill låta din lilla bebis ligga bredvid dig i soffan och sover på dagen.

Vaggan – ett klassiskt val

Även om spjälsängen kanske är det allra vanligaste alternativet när det gäller sovplatser för de allra minsta, så finns det fortfarande många som väljer att satsa på den klassiska vaggan till en början. Många har en vagga i släkten som man vill låta gå i arv, och då kan det förstås vara en extra lockande tanke, om flera i släkten också sovit i möbeln tidigare. Andra köper en ny vagga, men med gammaldags stil. Det är något visst med en vagga bäddad med fina sängkläder med små volanger på. Vaggor finns förstås i många olika stilar, och den som är ute efter en vagga med mer modern stil kan förstås hitta en sådan också, utan att behöva leta allt för länge. En fördel med en vagga framför en spjälsäng är att den vanligtvis är betydligt mindre, och därför känns mer ombonad utan någon större ansträngning. Nackdelen som följer med detta är dock att den bara kan användas under en begränsad period, generellt sett upp till dess att det lilla barnet hunnit bli några månader gammal. Eftersom en vagga inte alls har lika höga kanter som en spjälsäng är den inte längre något tryggt och säkert alternativ den dagen barnet börjar kunna sätta sig upp. Risken blir att barnet då kan råka falla ur vaggan. Under de första månaderna kan däremot en liten vagga vara ett utmärkt alternativ.

Bästa stället att bebisar att sova på.

Babysäng som sätts ihop med föräldrarnas säng

Ett allt mer populärt alternativ är de babysängar som kan sättas ihop med föräldrarnas säng. De finns i olika modeller. Det finns såväl spjälsängar som mindre babysängar som går att hantera på det här sättet. Ena sidan kan tas bort på babysängen, och sängen kan därefter placeras intill föräldrarnas säng. Det finns flera fördelar med den här typen av lösning. En fördel är att de flesta bebisar älskar närhet och sover tryggare och lugnare när de känner närheten till en älskad förälder. Att sova med barnen mellan sig i sängen brukar dock inte rekommenderas under de första månaderna, eftersom det då finns risk att barnet antingen kläms eller får ett täcke över ansiktet. Genom att sova i en egen säng med direkt anslutning till mammas och pappas säng får den lilla det bästa av två världar. Närheten finns där, men utan riskerna. Mamma eller pappa kan lätt sträcka en hand till den lilla. Dessutom blir det betydligt enklare att amma eller ge flaska på natten, eftersom det går att göra detta utan att behöva flytta över till en fåtölj eller liknande.

Sova i föräldrarnas säng

Som redan har nämnts brukar barnläkare och BVC-sköterskor avråda från att barnen sover i föräldrarnas säng när de är riktigt små. Anledningarna till detta är flera, men framför allt är det en säkerhetsrisk, i och med att det lilla barnet till exempel inte kan lyfta bort ett täcke som hamnar över huvudet. Dessutom finns risk för klämskador. Om ni trots allt vill ha den lilla hos er i sängen är det viktigt att ni låter er bebis sova i ett babynest i sängen. På så sätt skyddas han eller hon åtminstone delvis från de risker som förknippas med samsovning i tidig ålder.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin