Så funkar en jäskorg

Om du tycker om att baka bröd månar du förmodligen om att brödet ska bli både gott och så fint som möjligt. Om du inte har upptäckt fördelarna med jäskorgar ännu, kan det vara en god idé att ge dessa en chans. Det blir nämligen betydligt enklare att få ett fint bröd som dessutom blir luftigare om du bakar i en jäskorg.

Så används jäskorgen

Du har säkert sett jäskorgar i olika butiker, men du kanske inte känner dig säker på om de är till någon nytta, eller hur de ska användas. Faktum är att de gör stor nytta, och de är väldigt enkla att använda. Du gör som vanligt med första delen av baket. Det innebär att du har i de ingredienser som ska ingå i brödet och knådar degen tills du är nöjd med konsistensen och smidigheten. Det är i nästa steg som korgen kommer in i bilden. Du låter helt enkelt det ogräddade brödet jäsa i korgen innan det är dags att grädda det i ugnen. Alternativet är att låta brödet jäsa på en plåt eller annat underlag. Det går förstås också, men nackdelen är att det kan flyta ut hur mycket som helst. När du använder en jäskorg finns det stöd på sidorna, vilket gör att degen i stället jäser på höjden, under mer kontrollerade former. Det gör att du får ett högre och luftigare bröd. Det leder till att dina limpor eller frallor blir finare, men många upplever faktiskt också att det har en positiv effekt på smaken, eftersom brödet blir mer luftigt.

Att tänka på vid val av jäskorg

När du ska köpa en jäskorg kommer du upptäcka att det finns gott om olika varianter att välja på. Det är inte bara utseendet på korgarna som skiljer dem åt. Det finns även skillnader när det kommer till material, storlek samt mönster. Alla korgar är inte mönstrade, men det finns de som är det. Nu kanske du inte anser att mönstret på något sätt är avgörande för vilken modell du ska välja. Så kan det mycket väl vara, men det är värt att nämna att mönstret kan ge det färdigbakade brödet samma mönster, vilket gör det extra vackert.

Att tänka på vid val av jäskorg

När det gäller storlek på korgen är det naturligtvis något du verkligen bör ta hänsyn till när du ska göra ditt inköp. Vad som är lämpligt att välja beror på vilken typ av bröd du brukar baka, och hur mycket du bakar vid dina baktillfällen. Det är viktigt att du väljer en korg som underlättar för dig och är till hjälp när du ska baka bröd. För att komma fram till vilken variant som är mest lämplig för dig bör du ta en titt på utbudet så att du ser vilka storlekar som finns tillgängliga. Därefter bör du fundera över hur dina bakvanor ser ut. Då kan du komma fram till vilken storlek som vore den bästa att ha i just ditt kök.

Material spelar roll

Något du verkligen bör titta på och fundera över är materialvalet. Du kan hitta jäskorgar i rotting, plast och pil. Om du vill köpa en jäskorg i plast är det väldigt viktigt att du verkligen tar dig tid att jämföra olika produkter. Alla jäskorgar i plast är nämligen inte bra. Det finns gott om plastkorgar i vilka degen klibbar fast. Om du använder en sådan kommer du inte att uppleva några positiva resultat. Om du däremot hittar en bra jäskorg i plast kan du verkligen ha nytta och glädje av den. Dessa korgar är dessutom praktiska eftersom de kan diskas i maskin. Fördelen med korgar som är tillverkade av rotting eller pil är att det är naturmaterial som verkligen låter din deg andas.