Varför ska man använda tryckkokare?

Man kan beskriva en tryckkokare som en gryta, men som tillagar maten på mycket högre värme än om man använder till exempel en vanlig gryta. Fördelen med det är att maten tillagas mycket snabbare. Ännu en fördel är att tryckkokaren inte behöver någon separat el, utan man ställer den helt enkelt på spisen som vilket kokkärl som helst. Därav slipper man sladdar som kan vara i vägen. Eftersom tryckkokaren är utrustad med säkerhetsventiler behöver man inte vara orolig över att den till exempel kan explodera. Den är med andra ord en säker produkt som tillagar maten på ett snabbt och smidigt sätt.

Vad tillagar man i en tryckkokare?

Med en tryckkokare kan man tillaga en hel del olika maträtter, dock är grytor och soppor det vanligaste. Men man kan också tillaga till exempel pulled pork eller annat kött som ska och kan kokas länge. Grytor och soppor kan ta väldigt lång tid att tillaga, men i en tryckkokare går det betydligt fortare men man får samma resultat. Förutom mat kan man även tillverka snus i en tryckkokare. Den har alltså många funktioner och är en fördelaktig produkt om man tillagar mycket grytor och soppor, samt om man vill göra långkok.

Vad är tryckkokaren bra till?

Som ovan nämnt gör en tryckkokare att matlagningen går mycket snabbare än om man tillagar den med en vanlig gryta eller kastrull. Man får inte alltid tiden att räcka till till alla måsten i vardagen och därför vill man ofta effektivisera tiden så mycket som möjligt. Att laga mat kan ta både lång tid och även mycket energi. Men med en tryckkokare slipper man det. Maten sköter sig själv och tiden för att tillaga den reduceras kraftigt. Vilket ofta är mycket uppskattat då man inte alltid har massa tid att spendera på matlagning.

Vad är tryckkokaren bra till?

Olika maträtter och recept

Det finns väldigt många recept och maträtter att tillgå på nätet. Men några exempel på recept är högrevschili, köttgryta, pulled pork, ärtsoppa, grönsakssoppa, samt sötsur gryta med nötstek och vitkål. Recepten är som nämnt många och det finns säkert många fler rätter som man kan tillaga i en tryckkokare. Att testa sig fram kan också vara ett alternativ då man säkert kan komma på nya rätter och recept. Men om man inte har den möjligheten finns det alltså ett väldigt brett utbud på nätet. Idag är ett så kallat långkok också väldigt populärt och med en tryckkokare kan man få köttet väldigt mört och fint, men på betydligt kortare tid än till exempel i en gryta.

Är tryckkokaren farlig?

En tryckkokare kan explodera, men det är ingen stor risk eftersom den alltså är utrustad med säkerhetsventiler. Det är därför väldigt liten risk och utger ingen större fara än till exempel en vanlig gryta. Som med alla kärl, grytor och kastruller måste den hållas under uppsikt. Men den är alltså inte mer farlig än ett annat kokkärl. Dock kan den bli väldigt varm eftersom den tillagar maten i en högre temperatur. Temperaturen kan man dock själv ställa in med hjälp av locket. På locket ser man alltså hur hög temperaturen är. Där kan man även justera temperaturen till den nivå man önskar. När man använt tryckkokaren kan man antingen ställa av den från plattan, alternativt ställa den i diskhon och spola kallt vatten i den så att temperaturen går ner.