Vassa knivar med en knivslip

Det kan vara bra att slipa kniven ibland för att den inte ska bli slö. En knivslip gör kniven vass igen på ett smidigt och snabbt sätt. Den erbjuder också olika sätt att slipa till kniven så att resultatet blir på just det sätt man själv vill. Det kan lätt ske olyckor med slöa knivar då det kan vara svårt att skära med dem ordentligt. För att undvika det här, och för att matlagningen och annat ska bli säkrare och lättare så är en slipkniv ett bra verktyg att ha till hands. Det håller även knivar i fint skick mycket längre.

Marknaden erbjuder ett generöst utbud av slipknivar i olika modell och prisklass och med olika funktioner. För den som är orolig inför att använda en knivslip kan det vara lugnande att veta att många slipar är säkerhetsmärkta, enkla att använda och anpassade till både hemmakockar och professionella kockar. Även om man har en liten budget så går det att hitta en knivslip i bra kvalitet till ett rimligt pris. Man använder olika verktyg beroende på om man vill skärpa och räta till eller slipa sina knivar.

Skärpstål

Keramikstål, diamantstål eller brynstål som det också kallas är en stavformad knivslip som är mycket enkel att använda. De olika stålen skärper kniven på olika sätt.

Brynstålet har den mildaste graden av skärpa och passar de knivar som inte behöver slipas, men där det kan behövas att man rätar ut kniveggen. Keramikstålet skärper kniven något mer men slipar den inte vass, och diamantstålet är det som är mest effektivt för att få den bästa skärpan.

Slipsten

Slipsten är det man använder för att kniven ska bli riktigt vass. Det finns både ensidiga och dubbelsidiga slipstenar, och man väljer själv om man vill slipa fin eller grovkornigt genom att välja grit på stenen. Är kniven mycket slö börjar man med att slipa grovkornigt. Till knivar som enbart behöver slipas till ytterst lite använder man en finkornig sten. Det finns många olika grit att välja emellan. Slipsten finns i olika modeller från enkla block till manuella maskiner man drar kniven igenom. Den används även i elektriska slipmaskiner. Svårighetsgrad för användning varierar beroende på sten.

Våtslip

En våtslip är en typ av slipsten som hjälper till att skärpa kniven. En del våtslipar är mycket enkla att använda då man bara behöver stoppa ner kniven i springan på slipen och dra ett par gånger och så är kniven skarp och fin igen. Ibland har en våtslip hjul med grit i olika grader så att den kan skärpa kniven både grovt och fint. Det här är ett manuellt verktyg som är tidseffektiv då det inte krävs mycket för att få önskat resultat. Då den kan ha två eller flera sliphjul så går det att anpassa slipningen beroende på om man vill skärpa kniven ordentligt eller lite mindre.

Det kan vara bra att tänka på att inte alla slipar passar till japanska knivar då dem är hårdare. Därför är det klokt att läsa information eller fråga om önskad slip innan man köper den. Något annat som kan vara bra att veta är om knivslipen även slipar tandade knivar då inte alla slipar gör det. Man kan köpa slipknivar i elektrisk modell om man enkelt vill lyckas med en slipning på ett tidseffektivt sätt. Många knivslipar går att diska i maskin vilket underlättar rengöringen.