Att skaffa kattunge

Om du vill skaffa ett husdjur har du flera alternativ. Alla djur har sin egen charm, men för många faller valet på antingen en hund eller en katt. Om du har kommit fram till att du är en kattmänniska i första hand, och därför vill skaffa en kattunge, finns det några saker du bör tänka på. Du bör till exempel fundera över om du kommer att ha katten som innekatt, eller om du även kommer att låta den vistas fritt utomhus. När du väl vet det behöver du också komma fram till vilken ras som är den bästa för just dig. Därefter är det dags att hitta en seriös uppfödare. Din katt kommer du inte att kunna hämta förrän efter att han eller hon hunnit bli 12 veckor, men du kan naturligtvis förbereda dig genom att göra alla nödvändiga inköp dessförinnan.

Vad behöver du köpa?

Vad är det då du behöver köpa innan du hämtar hem din lilla kattunge? Du kan till viss del välja själv hur lång inköpslistan ska bli. Det finns nämligen några få saker som är nödvändiga att köpa, men det finns även en lång rad produkter som kan göra tillvaron både roligare och behagligare, men som ändå inte är nödvändiga att införskaffa. Vi delar därför in detta i två kategorier; sådant som verkligen behövs, och sådant du kan köpa om du vill.

Nödvändiga produkter

Din lilla katt behöver skålar att äta och dricka ur från första början, vilket gör att mat- och vattenskålar är sådant du bör köpa hem redan innan du hämtar kattungen. Det finns gott om alternativ i den här produktkategorin. Se gärna till att välja skålar som inte välter lätt, och gärna sådana som är utrustade med halkskydd. På så sätt skyddar du golv eller bänkskiva från vatten, men du gör det också lättare för den lilla katten att äta och dricka. Du behöver även minst en kattlåda, där kattungen kan uträtta sina behov. Om du bor i en villa med flera våningar kanske du rentav vill köpa ett par kattlådor. I samband med att du köper lådan bör du även köpa kattsand. Kom ihåg att det finns stora skillnader mellan olika varianter. Det kan vara klokt att satsa på en variant som eliminerar lukt och tar död på bakterier. Kom också ihåg att köpa mat till katten. Även här finns det gott om alternativ. Prata gärna med uppfödaren för att få råd om vad du bör välja.

Bra att ha

Du bör definitivt överväga att köpa någon typ av klösmöbel till din katt. Det kan vara en enklare modell, exempelvis en klösbräda. Det kan även vara ett klösträd eller annan klösmöbel. Du har mycket att välja på, vilket gör att du kan hitta något som får plats i din bostad och som passar in. Kanske vill du även köpa en sele och ett koppel. Om du har en innekatt kan det vara trevligt att ta med den lille ut på promenader i ordnad form. Något du kanske också vill ladda upp med, åtminstone om du bor i lägenhet, är galler till balkongen.