Kosttillskott – ett komplement till den mat vi äter

Hur vi lever och vad vi äter påverkar i allra högsta grad hur vi mår. Det har nog nästan alla insett idag, och vi kan också se en tydlig trend av intresse för kropp och hälsa. Budskapet om att det är viktigt att röra på sig har tydligen nått fram, och att tänka på vad man stoppar i sig har blivit en självklarhet för väldigt många. Ibland handlar det om att äta på ett sätt att man kan bli av med några överflödiga kilon, men även om matintresset från början har sin grund i bantningsdieter av olika slag, upptäcker man att det är både hälsobefrämjande och roligt att laga mat som är nyttig. Mycket grönsaker är förstås ett givet inslag i en väl sammansatt kost. Men det behövs också andra ingredienser för att man ska få i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver.

Kosttillskott som hjälper dig att må bra

För att vara säker på att äta rätt, och att kroppen får det den behöver för att hålla oss friska, kan det kanske vara dags att plocka fram den gamla kostcirkeln. Alla har vi väl fått lära oss kostcirkeln i skolan, och fått veta att vi behöver inslag från cirkelns alla delar varje dag. Det är inte alltid så lätt att hålla reda på allt detta till vardags, så en renässans för kostcirkeln vore kanske inte helt fel. Vi behöver alltså få i oss något av alla de nödvändiga näringsämnena varje dag, för att inte i förlängningen riskera att drabbas av olika bristsjukdomar.

Se till att få i dig de nödvändiga näringsämnena varje dag.

Vi lever ju i en modern värld, och det vi inte kan fixa på “naturlig” väg går oftast att ordna på annat sätt. Kan du inte få i dig tillräckligt av alla näringsämnen genom maten kan du tillsätta dem genom att ta så kallade kosttillskott. Ett kosttillskott är inget annat än ett livsmedel som är avsett att vara ett komplement till den vanliga maten. De vanligaste kosttillskotten är vitaminer, mineraler, kolhydrater, fetter, Omega-3 tillskott och proteiner, alltså välbekanta ämnen som vi alla vet att vi måste få i oss varje dag. För att få kallas kosttillskott ska det egentligen vara ett ämne som finns i den vanliga maten, men begreppet har i folkmun vidgats till att också omfatta vissa syntetiskt tillverkade preparat.

Det handlar fortfarande om ämnen som är ett komplement till den mat vi äter. Det skulle kunna betyda att om man äter en allsidig kost behöver man inte ta kosttillskott. Men, det är faktiskt en sanning med modifikation. Inte så att du ska rusa ut och köpa en massa kosttillskott för att vara på den säkra sidan. Men, det är svårt att verkligen äta en riktigt sammansatt kost, och veta att man får i sig alla nödvändiga ämnen. Sen finns det också vissa fall där man kan behöva ta kosttillskott i förebyggande syfte. Idrottsmän äter ofta olika typer av kosttillskott och det beror på att man vid hård träning kan behöva ett extra tillskott av vissa ämnen, som till exempel, proteinpulver.