Träna löpning hemma

Att träna löpning har många fördelar, varav en är att du enkelt kan träna hemma. Du behöver inte gå på dyra träningspass med instruktör och du behöver inte så mycket utrustning. Det är viktigt att du skaffar ett par riktigt bra skor innan du påbörjar din löpträning. Här är det nödvändigt att titta på dina fötter, fundera över var de behöver mest stöd, och köpa ett par skor väl anpassade för just dina fötter. Vissa butiker erbjuder scanning av fötterna, som gör att du kan hitta anpassade inlägg till löpskor. Detta kan vara en stor fördel om du tidigare haft problem med exempelvis hälar. Om så inte är fallet kan det räcka långt med ett par bra löpskor med effektiv dämpning på rätt ställen.

Detta behöver du tänka på

Om du vill bli en bättre löpare och planerar att träna hemma, är det viktigt att du tänker på att en varierande träning är viktig. Det räcker inte med att du går ut och springer en mil om dagen i löpspåret eller på löpbandet. Du behöver bygga upp kroppen på ett bra sätt, så att den blir starkare och så att du blir mer uthållig. Du behöver med andra ord använda dig av ett bra träningsprogram som hjälper dig att stärka viktiga muskelgrupper. Detta behöver inte ställa till det för dig i din föresats att träna hemma. Det finns nämligen gott om övningar du kan utföra på egen hand. Här kommer några tips på övningar som är bra att utföra om du vill stärka musklerna i lår, säte, ländrygg och bål.

  • Utfallssteg
  • Knäböj
  • Armhävningar
  • Plankan och sidoplankan
  • Crunch

Det finns naturligtvis även andra övningar som kan vara till stor hjälp. Mer om sådana kan du läsa på nätet. Huvudsaken är att du verkligen sätter ihop ett träningsprogram som du genomför regelbundet, i tillägg till själva löpningen.

Utrustning som behövs för att träna löpning hemma

Utrustning som behövs

Nu när du vet att du inte bara behöver springa, utan även träna upp styrkan, är det dags att se över vilken utrustning du behöver. Vi har redan tagit upp behovet av ett par bra skor att springa i. Detta är något du absolut inte bör tumma på. Utan bra skor kan du snabbt få ont i såväl knän som rygg och andra leder. Investera därför i löparskor som rekommenderas i olika tester, och som har de egenskaper som behövs. Utöver detta behöver du naturligtvis träningskläder. Här väljer du själv vad du trivs i. Vissa tränar helst i löst sittande kläder, medan andra vill ha tights och funktionslinne. Det finns egentligen inget rätt eller fel. Huvudsaken är att du trivs och känner dig bekväm i kläderna, samt att de släpper igenom fukt.

Det kan också vara klokt att ha ett vätskebälte av något slag, så att du hela tiden kan ha vatten nära till hands. Många vill också ha en mobiltelefon i en ficka runt armen, för att kunna mäta steg, aktivitet och annat, medan andra föredrar att ha en träningsklocka på armen. Fördelen med träningsklockorna är att de ofta har många inbyggda funktioner som kan göra det enklare att mäta framsteg.