Fotkräm

Bäst Fotkräm

Snabbmeny:
Toppval Fotkrämer Vanliga frågor


Är fotkräm en typ av produkt som alla bör ha i sitt badrumsskåp? Ja, det är det definitivt. Det är möjligt att räkna upp en rad anledningar till att det här är en produkt som var man bör investera i. Den grundläggande motiveringen är att alla bör ta mycket väl hand om sina fötter, eftersom välmående fötter är en förutsättning för att vi ska ta oss fram smärtfritt i vardagen.

Anledningar till att alla bör använda fotkräm

Att argumentera för att fotkräm verkligen är till nytta och behövs kräver inga stora ansträngningar. Det är lätt att få förhårdnader på fötterna eftersom de utsätts för stort slitage. En bra kräm kan se till att de hålls mjuka och lena. Allra bäst effekt ger det om krämen används efter att man har filat fötterna. Förutom förhårdnader är det också lätt att fötterna blir torra och att det bildas självsprickor i dem. Detta kan göra riktigt ont, och det är, som de flesta vet, svårt att undvika att belasta fötterna.

Anledningar till att alla bör använda fotkräm

Det är därför klokt att förebygga den här typen av besvär, istället för att hantera dem när de är ett faktum. En bra fotkräm återfuktar och ser till att huden inte torkar ut. På det sättet kan självsprickor ofta undvikas. En annan god anledning till att smörja in fötterna med en bra fotvårdsprodukt regelbundet, är att många krämer innehåller ingredienser som har en såväl lugnande som läkande effekt. Det är ingen hemlighet att det här är en av de kroppsdelar som utsätts för mest belastning och stress, och som dessutom hålls instängda större delen av dagarna. Läkande och vårdande produkter kan därför bidra med stor nytta.

Toppval Fotkräm 2024

Vi har valt dessa Fotkräm som våra Toppval.
Krämer som skyddar och återfuktar torra fötter.

1. Soap & Glory Original Pink

Att använda en bra fotkräm bör vara lika självklart som att smörja in händerna med en bra handkräm och att använda lotion till resten av kroppen. Det finns förstås gott om bra produkter att välja mellan, men den här mjukgörande krämen från Soap & Glory har alla förutsättningar att bli en sann favorit. Den doftar fräscht av lavendel och citrus, som för övrigt också kommer med lugnande och uppfriskande egenskaper. Krämen är dessutom berikad med macadamiaolja vilket bidrar till en intensivt mjukgörande effekt.

Oavsett om du bara har lite torra fötter eller om du har drabbats av hälsprickor och förhårdnader är det här en bra kräm att applicera. Den har som nämnts en mjukgörande effekt på fötterna men den motverkar också hälsprickor. Även nariga nagelband kan bli bättre med hjälp av denna produkt. Du kan med fördel smörja in fötterna med denna på kvällen och sätta en bomullsstrumpa utanpå under natten. På så sätt kan du få ännu större effekt.

Kolla priset

2. Urtekram Aloe Vera Foot Cream 100 ml

Om du har torra fötter så är det ett problem du är långt ifrån ensam om. Lyckligtvis kan du komma till rätta med besvären relativt enkelt. En bra början är att köpa en effektiv fotkräm som du kan börja använda regelbundet. Den här krämen från Urtekram är ett bra alternativ. Den innehåller aloe vera och har mjukgörande effekt. Oavsett om du bara upplever att dina fötter är lite torra då och då, eller om de ständigt är hårda och torra är den här fotvårdsprodukten bra att använda. Den mjukar också upp huden på fötterna vilket gör det lättare att få ett bra resultat om du sedan använder en fotfil.

Den här fotkrämen är lämplig för alla, men i synnerhet för dig som vill ha veganska och naturliga produkter. Den är certifierad av Ecocert Cosmos Organic och förpackningen innehåller 100 ml. Urtekram är kända för att tillverka skonsamma och effektiva produkter och denna fotkräm är inget undantag.

Kolla priset

3. Burt’s Bees Foot Cream Coconut 120 g

Denna fotkräm verkar på djupet och har en intensivt mjukgörande effekt. Om torra fötter är något som plågar dig i vardagen kan den här fotvårdsprodukten därför göra din vardag lättare. Krämen doftar gott och fräscht av pepparmint vilket ger en uppfriskande känsla. Tack vare att man tillsatt kokosolja och ett flertal näringsrika växter mjukas huden på fötterna upp och ett skydd mot sprickor skapas. Detta är oerhört positivt eftersom hälsprickor kan vara mycket smärtsamma. Oavsett om de första hälsprickorna redan dykt upp eller om du främst har lagt märke till att dina fötter är lite torrare och hårdare än de brukade vara är detta en fotkräm som kan ge god effekt.

Det är lätt att använda den här produkten. Du smörjer helt enkelt in fötterna med denna på regelbunden basis och låter sedan krämen absorberas. Den kan användas på såväl dagtid som under natten och du kommer att märka skillnad relativt snabbt.

Kolla priset

Att välja den bästa fotkrämen

Det är stor skillnad på olika produkter inom den här kategorin. Det beror förstås på att innehållet skiljer sig rejält. Vissa satsar främst på återfuktande eller mjukgörande egenskaper, medan andra främst har som fokus att reparera skadad hud eller att fungera läkande eller lugnande på stressade fötter. Det gäller med andra ord att läsa igenom produktbeskrivningarna noga, så att man får en god insikt i vad det är krämen har för huvudsyfte. Då blir det lättare att göra rätt val. Oavsett vilka egenskaper man är ute efter i första hand, finns det naturligtvis några saker man bör titta efter när man ska fatta sitt beslut.

Bra ingredienser

Det bör vara en självklarhet att ingredienserna gör stor skillnad. Bra ingredienser som satts samman på ett bra sätt ger en bra kräm. Ineffektiva ingredienser som sätts samman leder däremot inte till någon bra slutprodukt. Däremot är det viktigt att komma ihåg att olika ingredienser har olika egenskaper. Den ingrediens som fungerar utmärkt i en återfuktande kräm fungerar inte per automatik lika bra i en reparerande kräm. Även här behöver man med andra ord utgå från vad man vill uppnå. Sheasmör är en utmärkt ingrediens för den som vill ha en återfuktande produkt, precis som timjan och mjölksyra. För den som kämpar för att bli av med förhårdnader kan ingredienser som tea tree oil och menthol vara utmärkta ingredienser att hålla utkik efter. Havre är en ingrediens som kan tyckas enkel, men som faktiskt lugnar huden på fötterna samtidigt som den har en exfolierande effekt, något som är perfekt för den som vill ha välmående, mjuka fötter. Det finns gott om ingredienser som är bra att titta efter för den som främst är ute efter en mjukgörande kräm. Dit hör bland annat kamomill och ringblomma, samt sojabönor. Det finns också ett flertal bakteriedödande ämnen, som exempelvis eukalyptus och pepparmynta samt rosmarin.

Bra ingredienser

Rätt konsistens

Något som också är värt att titta på är konsistensen. De flesta fotkrämer är tjockare än de krämer som används på händer och i ansiktet. Det är helt naturligt. Det gäller dock att hitta en fotkräm som passar den användning man har i åtanke. Vissa är så tjocka och kladdiga att de helt enkelt inte kan användas när man planerar att ha strumpor och skor på sig. Då brukar det röra sig om en så kallad fotmask, som är tänkt att användas under nätterna för att ge bäst effekt. De lite lättare krämerna kan däremot användas under dagen, och när man smörjt in fötterna med dessa går det alldeles utmärkt att ta på strumpor i stort sett direkt efteråt. Även här är det klokt att ta hjälp av produktbeskrivningen för att hitta rätt.

Vägledning på webben

För den som känner sig osäker finns det hjälp att få online. Det görs tester som publiceras på Internet, men det som kanske är allra mest värdefullt är kundomdömen och recensioner. Det går naturligtvis inte att välja vilken den bästa fotkrämen är baserat på en recension, men det går relativt snabbt att bilda sig en bra uppfattning efter att ha tittat igenom ett par sidor med omdömen. Dessa i kombination med produktbeskrivningen brukar räcka gott och väl för att man ska kunna leta sig fram till de mest effektiva produkterna.

Så mycket kostar en bra fotkräm

Hur mycket kostar en bra fotkräm? Är det nödvändigt att lägga ut många hundralappar för att få mjuka, lena och välmående fötter som tål att visas upp även i sandaler? Nej, det behöver inte vara så dyrt att köpa en bra kräm. Däremot bör man inte låta priset vara det som fäller avgörandet. Generellt är det betydligt billigare att köpa en kräm för fötterna än en kräm för ansiktet. Det finns faktiskt riktigt bra produkter som inte ens kostar 50 kronor. Å andra sidan finns det krämer som kostar 400 kronor. Det går att hitta en bra, mjukgörande och vårdande kräm att smörja in fötterna med oavsett budget. Naturligtvis får man räkna med att de dyrare krämerna kan erbjuda egenskaper som de billiga varianterna inte riktigt kan konkurrera med, men de kan fortfarande vara bra för fötterna. Varumärket påverkar naturligtvis priset till stor del, men det är viktigt att komma ihåg att en kräm inte nödvändigtvis är bättre på grund av att ett exklusivt varumärke har satt sin stämpel på förpackningen. Det är ingredienserna och formulan som är det viktiga och helt avgörande.

Frågor och svar kring Fotkrämer

✅ Vilken nytta gör en fotkräm?

En fotkräm kan göra stor nytta. Den kan bidra till att förebygga svamp och förhårdnader. Den kan göra fötterna mjuka och lena, och ta bort döda celler. En bra fotkräm kan även dämpa svullnad och få trötta fötter att må mycket bättre.

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa en fotkräm?

Man bör ta sig tid att leta rätt på en effektiv fotkräm med bra ingredienser. Man bör också vara beredd att investera mer än några få tior, eftersom det är viktigare att en fotkräm är effektiv än att den är billig. Det kan vara klokt att leta efter en kräm med exfolierande egenskaper. På så sätt kan man slipa bort döda celler samtidigt som fötterna får en mjukgörande behandling. Sheasmör är en ingrediens man gärna vill ha i en kräm, liksom timjan. Även eukalyptus är en mycket populär och omtyckt ingrediens. Havre är också en ingrediens som gärna får finnas i fotkrämer, då den lugnar huden. Finns det någon del av kroppen där huden kan tänkas behöva extra mycket omtanke är det väl just fötterna som vi går på hela tiden, så lugnande egenskaper är definitivt att önska. Kamomill och ringblomma är andra naturliga inslag som är milda och lugnande för trötta fötter.

✅ Är veganska fotkrämer effektiva?

Precis som med icke veganska alternativ finns det såväl effektiva som mindre effektiva produkter. Att en kräm är vegansk behöver inte på något sätt göra den mindre effektiv. Ofta är det nämligen just de naturliga oljorna och ingredienserna som har bäst effekt när det kommer till att lugna, vårda och mjukgöra. Det gäller bara att hitta en produkt som innehåller en bra helhet och rätt sammansättning. Det går mycket väl att hitta en sådan produkt som är vegansk.

✅ Hur mycket kostar en bra fotkräm?

Fotkrämer finns, precis som de flesta andra hudvårdsprodukter, i olika prisklasser. Ett råd är att inte försöka komma så billigt undan som möjligt. En bra fotkräm räcker ofta länge, samtidigt som det här är något som det verkligen är värt att investera i. Fötterna ska hålla länge och utsätts dagligen för hård press, så se till att ta hand om dem ordentligt. Vissa bra produkter kostar faktiskt inte mer än cirka 70 kronor, trots att de ger god effekt. Andra kostar 200 kronor men är ändå värda varje krona.

✅ När bör man applicera fotkräm?

Huden bör vara ordentligt rengjord innan man applicerar fotkräm. Det kan därför vara en god idé att göra det efter avklarad dusch eller bad. På så sätt är fötterna rengjorda innan, och huden kan då tillgodogöra sig alla välgörande ämnen på bästa sätt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Fotkrämer Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin