Puder

Bäst Puder
Snabbmeny:
Toppval Puder Vanliga frågor

Du har säkert sett att det skrivs om puder i skönhetsrelaterade artiklar, och kanske har du även många vänner som använder den här typen av produkt regelbundet. Själv kanske du hör till de som inte riktigt har kommit fram till vad den är produkten gör för nytta ännu. Eller så är du kanske helt på det klara med effekten, du kanske bara inte har hittat det rätta pudret ännu. Då ska vi ta en titt på vad ett bra puder kan åstadkomma, och hur du ska gå tillväga för att hitta en riktigt bra variant.

Nyttan med ett bra puder

Vad gör då pudret för nytta? Vad fyller det för funktion? Faktum är att det kan göra stor skillnad. Det är nämligen den här produkten som sätter finishen, och på många sätt är det ju den som är avgörande för slutresultatet. Om du till exempel har en tendens att snabbt se lite glansig ut i ansiktet, kan ett puder ge en matt finish, så att glansigheten blir ett minne blott. Det kan också ha en utjämnande effekt, så att din hud ser jämn och felfri ut. Vidare kan ett bra puder fixera din makeup, så att du kan gå genom hela dagen utan att din makeup förstörs. Det här är en funktion som ofta efterfrågas. Det beror på att många inte har fått upp ögonen för vilken effekt ett puder faktiskt kan ha. Om du lägger på puder det sista du gör när du sminkar dig, kan du däremot känna dig trygg i vetskapen att du kommer vara lika snygg på eftermiddagen som du är när du går hemifrån på morgonen.

Ett gott rykte

Puder är en produkt som har ett gott rykte. Faktum är att det ibland sägs att de bästa pudertyperna kan fungera nästan lika bra som Photoshop. Vad som avses är alltså att alla skavanker kan tas bort på ett nästan magiskt sätt. Naturligtvis tas inte skavankerna bort helt, men de döljs för stunden, vilket många gånger kan räcka gott. Porer kan trollas bort liksom fina linjer och rynkor. Dessutom jämnas ytan ut, vilket också bidrar till det fantastiska slutresultatet. Ibland omnämns puder som en produkt som fungerar som ett fantastiskt effektivt fotofilter, och så skulle man faktiskt kunna beskriva det. Puder ger helt enkelt en fantastisk finish och en touch som många gånger kan beskrivas som magisk.

Nyttan med ett bra puder

Olika sätt att använda puder

Det är väldigt vanligt att pudret används som sista steg i makeupproceduren, för att sätta en fin finish. Det har vi redan nämnt, och det är det klart vanligaste sättet att använda den här typen av makeupprodukt. Det är dock inte det enda sättet att använda puder. Vad många nästan glömmer bort, eller helt enkelt inte känner till, är att vissa typer av puder även kan fungera som primer.

I de fall där pudret används på det sättet ska det användas tidigt i processen, eftersom det då ska ligga som underlag, innan foundation och övriga produkter appliceras. Det används då till att jämna ut och dölja eventuella skavanker redan innan övrig makeup läggs. Det fungerar ofta fint, och vissa föredrar detta framför att använda en vanlig primer. Än så länge är det dock inte det här som är pudrets huvudsakliga användningsområde. Om du tidigare bara har använt pudret för att ge din makeup den rätta finishen, kan det vara värt att testa att använda det på detta sätt någon gång.
 

Att välja rätt puder

Oavsett om du har använt puder tidigare eller om du först nu har kommit på att den här makeupprodukten har ett ganska brett användningsområde och vill ge den en chans, är det förstås viktigt att du väljer en bra produkt. Det finns gott om puder i butikerna och alla är inte lika bra. Du måste med andra ord lära dig att skilja de bästa produkterna från de som inte håller samma höga kvalitet.

Att välja rätt puder

Leta efter en produkt med vårdande egenskaper

Tyvärr finns det många som felaktigt tror att makeup inte kan göra något mer än att bidra till ett vackert yttre. Faktum är att många av de bästa makeupprodukterna även har mycket positivt att bidra med för hudens välmående. Det gäller naturligtvis även puder. Det finns flera pudervarianter med vårdande egenskaper. När ett puder har vårdande egenskaper beror det förstås på att ingredienserna är väl valda. Det finns till exempel vissa produkter av den här typen som innehåller såväl hyaluronsyra som nyttiga mineraler, vilket kan leda till en välmående och fin hud som återfår mer av sin elasticitet.

Leta efter en produkt med vårdande egenskaper

Det bidrar till mindre synliga fina linjer och det kan få huden att se mer ungdomlig ut. Det betyder med andra ord att förändringen inte bara syns på ytan, utan även går på djupet, vilket naturligtvis är ännu bättre. Varför nöja sig med tillfälliga förändringar på ytan, om det går att få riktiga förändringar som sträcker sig längre än så? Med de rätta produkterna kan du åstadkomma fantastiska resultat. För att du ska kunna dra nytta av den typen av fantastiska resultat gäller det att du väljer ett puder med de rätta näringsgivande ingredienserna. Du kan naturligtvis få en perfekt finish och de goda makeupeffekterna ändå. Du får bara mer valuta för pengarna.

Sök ett puder som absorberar talg

Något som verkligen kan vara frustrerande är när huden ser glansig ut oavsett vad du gör. Därför bör du se till att köpa ett puder som absorberar talg. På så sätt kan du hela tiden se till att huden förblir matt och fläckfri. Då blir pudret den räddare i nöden som du alltid har sökt. Det enda du behöver göra är att avsluta din makeup med ett tunt lager puder, så att all överflödig talg sugs upp.

Behaglig finish

Vissa pudervarianter kan få huden att strama och kännas torr. Ett sådant vill du med största sannolikhet inte ha. Du bör därför lägga fokus på att hitta en produkt som ger en behaglig känsla, där huden känns len och mjuk efter applicering. Du kanske inte har en sådan erfarenhet sedan tidigare, men faktum är att det finns gott om luftiga pudersorter som får huden att kännas len som en persika.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Puder

✅ Vad har man för nytta av puder?

Pudret kan ha flera roller i en makeup. Vissa använder det som en sorts primer medan andra använder det för att fixera basen, det vill säga foundation och concealer, och för att ge huden en mer matt look istället för att se glansig ut. Här hittar du våra Toppval av Puder.


✅ Hur applicerar man puder på bästa sätt?

Det bästa är att investera i en puderborste. Det är en ganska stor borste som är avsedd för just applicering av puder. Den gör att du med lätta svep kan lägga på ett fint lager med jämnt resultat. Den här typen av borste ser till att du enkelt kan jämna ut och säkerställa att det inte samlas för stora mängder puder på något ställe.


✅ Finns det olika typer av puder?

Ja, det finns för det första både fast och löst puder och där kan det vara individuellt vad man föredrar och vilken variant man tycker är lättast att applicera och få ett fint resultat. Dessutom finns det både täckande puder och settingpuder. Det senare är ett puder som används för att låsa fast den bas av makeup som har lagts, för ett mer långvarigt hållbart resultat. Den typen av puder syns inte så mycket i sig, men ger ett jämnt och hållbart slutresultat.


✅ Är puder verkligen bra för huden?

Ja om du väljer ett bra puder. Idag finns det gott om varianter som innehåller återfuktande och vårdande ingredienser. Om du väljer ett sådant alternativ skadar det inte huden på något sätt. Då kan det istället tillföra fördelar. Några exempel på sådana ingredienser är hyaluronsyra, E-vitamin, mineraler och C-vitamin. Däremot är det klokt att i största möjliga mån undvika produkter som innehåller parabener, alkohol och parfym.


✅ Kan personer med acne använda puder?

Ja, det går bra. För att det inte ska göra någon skada är det dock viktigt att välja rätt sorts puder. Vissa är mycket bra för fet hud och absorberar överflödigt talg. Vissa ger dessutom god täckning samtidigt som huden kan andas. Andra är mindre lämpliga för aknehy. Det är därför viktigt att läsa produktbeskrivningen före köp.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Puder Vanliga frågor