Rakhyvel

Bäst Rakhyvel

Snabbmeny:
Toppval Rakhyvlar 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

I de flesta hem hittar vi en eller flera rakhyvlar. Det här är en produkt som de flesta vuxna har nytta och behov av. För den som vill ta bort eller åtminstone hålla efter hårväxt i ansikte och på kropp är rakhyveln fortfarande det vanligaste hjälpmedlet. Till stor del beror det på att det är enkelt och för det mesta smärtfritt att raka sig, vilket är mer än man kan säga om många andra hårborttagningsmetoder. När du rakar dig blir inte resultatet så långvarigt, men det är enkelt att upprepa processen så ofta det behövs. För att rakningen verkligen ska bli smärtfri och enkel är det dock viktigt att du ser till att använda en bra rakhyvel. Det finns gott om olika varianter i butikerna. Vissa är framtagna för engångsbruk, medan andra kan användas upprepade gånger och dessa går det även att byta blad på för att kunna använda dem riktigt länge.


Därför bör du välja en bra rakhyvel

Det finns flera goda skäl till att du bör välja en bra rakhyvel och inte nöja dig med den första engångsrakhyvel du får syn på i butikshyllorna. Det kanske viktigaste argumentet av dem alla är förstås att du vill ha en silkeslen hud som inte är irriterad och sårig. Tyvärr finns det gott om rakhyvlar som inte skär av hårstråna på ett effektivt sätt, vilket gör att de irriterar huden och gör det lätt att du råkar skära dig. Det är också vanligt att huden blir torr när du använder den här typen av rakhyvel. Torrheten kan i sin tur leda till ännu mer irritation. Om du däremot väljer en bra rakhyvel skärs hårstråna av jämnt, direkt och effektivt och huden återfuktas dessutom under processen.

Därför bör du välja en bra rakhyvel

Du slipper irriterad och röd hud med små skärsår här och var, vilket brukar uppskattas enormt mycket. I tillägg till detta finns det fler bra anledningar. Vissa rakhyvlar är till exempel både lättare och bekvämare att hålla i, och de är lättare att komma åt överallt med. Det gör att chansen ökar att du ska bli riktigt nöjd med resultatet. Rent ekonomiskt blir det också billigare i längden att välja en bra rakhyvel med utbytbara rakblad. Även om priset är lägre på engångsrakhyvlarna, får du komma ihåg att du behöver köpa nya sådana relativt ofta. Om du väljer att lägga lite mer pengar på en rakhyvel som kan användas om och om igen, kommer det att dröja länge innan du behöver köpa en rakhyvel igen. Visserligen kan du behöva köpa nya rakblad då och då, men det brukar inte heller bli allt för ofta.

Toppval Rakhyvlar 2024

Vi har valt dessa Rakhyvlar som våra Toppval.
Hyvlar som ligger bra i handen och är en fröjd att raka sig med. Elegant design.

1. Gillette Labs Razor With Exfoliating Bar & Stand


Att raka sig ska vara enkelt och smärtfritt. Det är förstås lätt att säga, men det är långt ifrån alla rakhyvlar som verkligen hjälper till att göra detta till verklighet. Den här rakhyveln från Gillette Labs är en av de produkter som verkligen gör detta möjligt. Den har en helt unik exfolieringsteknik som gör att både skräp och annan smuts snabbt tas bort innan rakbladen når huden för att avlägsna hårstråna.

Hyveln är utrustad med hela fem rakblad vilket gör att du både snabbt och effektivt kan klara av rakningen. Dessutom kommer produkten med en FlexDisc-teknologi som säkerställer att det blir bekvämt att använda den och att hyveln kommer i kontakt med huden på ett bra sätt. När rakbladen börjar bli slöa går det utmärkt att byta ut dem mot refillblad. Vid köp följer det med både rakhyvel, rakblad och ett ställ till hyveln som är magnetiskt. I och med att bladen lätt kan bytas ut är det här en rakhyvel du kan ha användning av under lång tid.

Kolla priset

2. BIC Soleil Click 5 Rakhyvel

Om du letar efter en bra rakhyvel är det inte riktigt så enkelt som att gå in i butiken och plocka första bästa rakhyvel från hyllan. Du bör säkerställa att den produkt du väljer verkligen är effektiv och samtidigt skonsam. Den här hyveln från BIC är ett utmärkt val om du vill hitta en budgetvänlig variant som ger ett fint resultat. Här får du en rakhyvel samt två refillblad, vilket innebär att du kan raka dig en tid innan det är dags att byta blad på nytt.

Om du brukar ta hänsyn till klimatet och miljön när du väljer produkter kommer du att bli förtjust när du hittar denna rakhyvel. Förpackningen är till exempel helt och hållet återvinningsbar och hela 80% av den består av återvunna material. När det gäller själva rakhyveln är 40% av dess skaft tillverkat av återvunnet material. Rakbladet har en remsa med aloe vera och kokosmjölk, vilket verkar vårdande på huden.

Kolla priset

3. Beard Monkey Twist Razor

Vad är viktigt för dig när du ska köpa en rakhyvel? Du vill förstås att den ska vara effektiv samtidigt som den är skonsam och säker, men finns det även andra viktiga aspekter? Du kanske aldrig har tänkt i banorna att en rakhyvel kan vara estetiskt tilltalande. Många rakhyvlar är ju ganska plastiga och i ärlighetens namn ganska trista att titta på. Det är dock inte något måste att det ska vara så. Det finns hyvlar som skiljer sig från mängden och denna produkt från Beard Monkey är ett utmärkt exempel. Ytan på rakhyveln är av guld och den ser både häftigare och exklusivare ut än de flesta andra liknande produkter på marknaden.

När du använder denna kan du räkna med god precision och ett bra resultat. Bladen går att byta ut när det behövs och det görs på ett enkelt sätt med hjälp av rotation. Om du vill kosta på dig en läcker produkt att placera i badrummet är det här rakhyveln för dig.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Konsten att hitta rätt rakhyvel

Du har säkert insett vikten av att köpa rätt rakhyvel, men du kanske ställer dig frågande till hur du ska veta vilka som är bra och vilka som är mindre bra. De flesta rakhyvlar ligger trots allt i en förpackning, och det står troligtvis inte utanpå förpackningen att en viss produkt är av ypperlig kvalitet, medan en annan säger sig vara av usel kvalitet. Det är helt riktigt. Du kan inte bara förlita dig på förpackningen och vad som står på den. Du behöver tänka steget längre. Naturligtvis bör du lägga märke till vad som står på produktförpackningen, eller om du beställer online, i produktbeskrivningen. Där kan du få en del grundläggande fakta. Du kan till exempel se hur många blad en viss rakhyvel har och det brukar även framgå om rakhuvudet är rörligt. Däremot kan du inte ha detta som enda källa när du ska välja produkt.

Konsten att hitta rätt rakhyvel

Ta del av testresultat

Ett väldigt enkelt sätt att få gott om information är att ta del av testresultat på nätet. Det finns gott om opartiska sidor som testar olika produkter och berättar mer om vad de kommer fram till. De brukar välja ut en rad olika produkter som testas av en testpanel, där var och en sedan får beskriva sina upplevelser och ge betyg på en rad olika parametrar. Genom att ta del av sådana resultat kan du få besked om hur effektivt rakningen sker, hur lätt en rakhyvel är att arbeta med och hur huden känns efter att du har använt rakhyvlarna. Det gör att du kan fatta kloka beslut baserat på bra underlag.

Satsa gärna på återfuktande blad

Satsa gärna på återfuktande blad

Det finns som tidigare nämnts vissa rakhyvlar som har blad som verkar återfuktande på huden. Det är naturligtvis en stor fördel att välja en av dessa eftersom huden kan behöva lite hjälp på traven för att inte bli torr och irriterad vid rakning. Det kan vara lite olika vilka ämnen som används för att skapa en återfuktande effekt. Ibland kan till exempel aloe vera användas och då är det ofta så att lamellerna är insmorda med detta och på så sätt utsöndras ämnet när rakning sker.

Ett rörligt rakhuvud och ett greppvänligt handtag

Det är en god idé att köpa en rakhyvel med rörligt rakhuvud eftersom det gör det lättare att komma åt överallt, även i hudveck och där det annars kan vara lite knepigt att nå. Det skiljer sällan speciellt mycket i pris på en rakhyvel med rörligt huvud och en rakhyvel med fast huvud så det finns därför ingen prisrelaterad anledning att avstå från denna fördel. Något som också är klokt är att satsa på en hyvel med ett greppvänligt handtag. Det gör att du kan sköta rakningen snabbt och enkelt och med precision eftersom rakhyveln ligger bekvämt i handen.

Ofta en fördel med många rakblad

Det är ofta en fördel att välja en rakhyvel med många blad. Det brukar säkerställa att allt hår verkligen tas bort, och att du får en jämn och len hudyta. Det finns gott om rakhyvlar med fem blad och det finns även några exemplar som har sex blad. Med så många blad kan du känna dig förvissad om att rakningen sköts effektivt och att du slipper onödig hudirritation. Personer med känslig hud brukar också ha en fördel av att använda en rakhyvel med flera rakblad eftersom detta sliter mindre på huden. För dessa är det naturligtvis också en stor fördel att välja en återfuktande hyvel.


Frågor och svar kring Rakhyvel

✅ Vad behöver man tänka på när man ska använda en rakhyvel?

Först och främst är det naturligtvis viktigt att köpa en bra rakhyvel, men vid själva användningen är det viktigt att byta rakblad regelbundet, detta för att det inte är bra att raka sig med slöa blad. Det är också bra att använda raklödder och att duscha varmt före rakning eftersom detta gör håret mjukare och enklare att raka. Det brukar också rekommenderas att raka medhårs då detta minskar risken för hudirritation. När rakningen väl är avklarad är det också klokt att efter torkning smörja in huden med en bra kroppslotion som återfuktar men ändå låter huden andas. Här hittar du våra Toppval av Rakhyvlar.

✅ Vad bör man tänka på vid köp av rakhyvel?

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till. En viktig punkt är antalet blad. För att ge en så smidig rakning som möjligt där risken att skära sig är liten är det klokt att välja en hyvel med fyra blad eller fler. Många uppskattar hyvlar med blad som går att vrida, eftersom det gör att det är lättare att komma åt överallt. Det kan också vara en bra idé att välja en smörjande variant som inte sliter lika mycket på huden. Att ha återfuktande blad är verkligen en fördel som ger ett lenare slutresultat och en mer välmående hud. Se också till att välja en rakhyvel med ett handtag som är lätt att hålla i.

✅ Är det bättre att köpa en rakhyvel med utbytbara blad än att köpa engångshyvlar?

Ja, i allmänhet är det bättre att kosta på dig en dyrare rakhyvel vars blad går att byta ut. Dessa är ofta betydligt mer skonsamma mot huden och de har också fler funktioner och är smidigare att använda. Risken för skärsår brukar också vara mindre med de dyrare hyvlarna med flera blad.

✅ Hur mycket kostar en bra rakhyvel med utbytbara rakblad?

Det finns olika modeller och priset varierar. De allra flesta varianter kostar mellan 150 och 300 kronor, men det finns också några billigare alternativ som kostar mellan 100 och 150 kronor. Naturligtvis går det även att hitta dyrare alternativ, för den som är ute efter en hyvel som erbjuder stor flexibilitet och återfuktning utöver det vanliga.

✅ Behöver man välja rakhyvel baserat på hudtyp?

Ja, det kanske låter onödigt, men faktum är att det är en bra idé. Den med torr hud bör vara noga med att välja en hyvel som smörjer och återfuktar under rakning, för att säkerställa att huden inte blir ännu torrare.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Rakhyvel Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin