Sminkborste

Bäst Sminkborste
Snabbmeny:
Toppval Sminkborstar Vanliga frågor

Har du ett välrustat lager av sminkborstar, eller har du bara en eller ett par men en stor önskan om att skaffa fler och bättre borstar? Med tanke på att det finns så många olika typer av sminkborstar kan det vara svårt att avgöra vilka man faktiskt behöver och vilka som är de bästa. Vissa väljer helt enkelt att sortera efter pris när de ska köpa ny borste, för att hitta något sätt att hantera det på. Andra möjliga sätt är att sortera efter typ av sminkborste, eftersom borstarna vanligtvis används till olika typer av smink.


Prismässiga skillnader

Det finns definitivt en del prismässiga skillnader på sminkborstar, och att sortera efter pris kan vara ett bra sätt att få bättre överblick över utbudet. Här ska vi titta lite på vilka olika typer av borstar som finns på marknaden, samt hur de brukar ligga i pris. Naturligtvis bör man alltid ha i åtanke att priser kan variera även utanför normalspannet. Det kommer alltid att finnas lågprisalternativ likväl som lyxigare alternativ, men det vi kommer fokusera på här är produkttyperna och standardpriserna.

Puderborste

En väldigt vanlig typ av sminkborste är puderborsten. Den brukar främst användas till att lägga på pudret, precis som namnet antyder, och den är till för att ge ett jämnt och fint resultat. Jämfört med många andra sminkborstar är den förhållandevis stor. Vad gäller priset går det att hitta riktigt billiga varianter som kostar mellan 40 och 80 kronor, och standardpriset är inte särskilt högt.

De allra flesta alternativen som dyker upp i butikerna kostar under 350 kronor, men naturligtvis finns det exemplar från mer exklusiva varumärken som kostar betydligt mer. Bli därför inte förskräckt om du ser en puderborste från välkända modehus som kostar över 600 kronor. Kom då ihåg att det inte finns något behov av att ha en så dyr borste för att kunna lägga en snygg makeup. Däremot kan det naturligtvis finnas ett intresse av att ha en extra exklusiv borste ändå, om det ekonomiska utrymmet för en sådan finns.

för att kunna lägga en snygg makeup

Kabukiborste

Har du hört talas om Kabukiborsten? Den är också en typ av puderborste som främst tagits fram för användning vid applicering av mineralpuder. Den är lite yvigare i sin form än den klassiska puderborsten och många upplever att den gör det lätt att få till ett jämnare resultat just när det gäller mineralpuder. Det går även här att hitta ett flertal alternativ som kostar under hundralappen, men generellt tenderar kabukiborsten att ligga något högre i pris än den klassiska puderborsten.

 

Concealerborste / concealerpensel

Använder du concealer i din dagliga makeuprutin? Har du funderat på hur du bäst kan applicera den för att det ska bli så enkelt som möjligt och för att resultatet ska bli så bra som möjligt? Vårt tips är att köpa en concealerborste. Den är platt till skillnad från de flesta andra makeupborstar och ofta är spetsen vinklad även om så inte alltid är fallet. Eftersom concealer bara används där det behövs har du behov av att kunna komma åt varhelst du behöver, utan att produkten täcker för stor hudyta. Där kommer concealerpenseln in i bilden.

Tack vare att den är så platt och tunn blir det lätt att komma åt överallt, och du behöver inte applicera mer concealer än du vill eller behöver. Om du inte har några specifika krav på borsten mer än att den ska vara lämplig för just concealer, kommer du snabbt kunna hitta en produkt för mellan 30 och 100 kronor som mycket väl täcker det behovet. Har du däremot större krav när det kommer till utformning eller material kan borsten kosta lite mer, men de flesta borstar eller penslar av den här typen kostar under 250 kronor. Som alltid finns det naturligtvis undantag.

Foundationborste / foundationpensel

Foundationborste / foundationpensel

En annan vanligt förekommande borste är foundationborsten, eller foundationpenseln som den ibland också kallas. Precis som namnet antyder används denna främst till applicering av foundation. Borsten är förhållandevis platt, vilket gör att du kommer åt även i mindre vrår. Det finns penslar som fungerar bra till flytande foundation och andra borstar som passar bäst till foundation i puderform. Det gäller helt enkelt att hitta en variant som passar det egna behovet. De flesta penslar avsedda att applicera foundation med kostar mellan 50 och 200 kronor och för den som vill ha en billig lösning finns det en mängd varianter under 100 kronor.Rougeborste

Rougeborstar har du säkert sett någon gång då även dessa förekommer frekvent. Borsten är mindre tät än många andra borstvarianter, vilket gör att den passar utmärkt för den som är ute efter ett naturligt och mjukt resultat när rouge ska appliceras. Det här är en borste som är ypperlig att använda när konturer ska skapas. De billigaste borstarna i den här kategorin kostar inte mer än 20 kronor, men även om du är beredd att betala lite mer än så, om du exempelvis är ute efter en borste i något specifikt material, finns det fortfarande en lång rad borstar som kostar under 70 kronor. Rougeborsten är generellt en av de billigaste borstarna på marknaden.

Vilka borstar behöver du?

En intressant fråga, oavsett om du sorterar på pris eller inte, är naturligtvis vilka sminkborstar man egentligen behöver. Behöver man alla? Nej, du behöver troligtvis inte en borste av varje typ. Vilket behov som finns kan vara väldigt individuellt beroende på vilka makeupprodukter som används. Vissa använder bara några få väl valda produkter, som exempelvis foundation, mascara och läppglans.

Då är det förmodligen fullt tillräckligt med enbart en foundationborste och möjligen en puderborste om du använder foundation i puderform. Den som däremot har en mer avancerad makeuprutin och använder i stort sett alla typer av makeup kan behöva fler borstar, men ofta går det att begränsa till några få borstar ändå. Vissa av borstarna kan användas till flera olika produkttyper.

Viktigt att tänka på

Något som är viktigt att tänka på när det gäller sminkborstar är att de behöver rengöras ofta. Minst en gång i veckan är en rengöring nödvändig. Om de rengörs ordentligt och frekvent kan sminkborstar hålla länge, vilket är ekonomiskt oavsett om du väljer dyrare borstar eller billigare varianter.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Sminkborste

✅ Finns det olika typer av sminkborstar?

Ja, det finns en rad olika typer. De mest kända varianterna är puderborsten, concealerborsten, ögonskuggsborsten, rougeborsten och foundationborsten. Borstar finns också i olika former och de kan vara tillverkade i olika material. Här hittar du våra Toppval av Sminkborstar.


✅ Finns det något som är viktigt att tänka på när man använder sminkborstar?

Det allra viktigaste att komma ihåg är betydelsen av regelbunden rengöring. En borste som inte rengörs tillräckligt ofta blir lätt något av en bakteriehärd. Det är också viktigt att tänka på att du troligtvis behöver ha flera olika typer av borstar i din ägo, eftersom olika produkter kan kräva olika borstar. Du kan till exempel inte sota ögonskuggan ordentligt med en puderborste, samtidigt som du inte får till något bra resultat med rouge om du använder en ögonskuggsborste. Du behöver helt enkelt välja rätt redskap till rätt projekt.


✅ Är sminkborstar med syntetiska strån lika bra som en med äkta hårstrån?

Det beror helt på kvaliteten på det syntetiska materialet. Många av de nya borstar som finns i butik med syntetiska strån är av hög kvalitet och kan leverera lika goda resultat som borstarna med äkta hår. Det finns dock fortfarande många billigare syntetiska produkter som inte lever upp till samma höga standard. Det innebär att du behöver välja borste med omsorg, så att du verkligen får en bra syntetisk borste om du inte vill köpa en borste med äkta svinhår.


✅ Vilka faktorer bör man titta på vid köp av sminkborstar?

Det är klokt att fundera över materialval både när det kommer till hårstråna och skaftet. Tänk på att du ska få ett fint och jämnt resultat när du applicerar makeup, men tänk också på att skaftet ska vara bekvämt och enkelt att hålla i och ge dig möjlighet till ett bra grepp. Välj gärna ett miljövänligt alternativ. Sådana finns det gott om idag. Kom ihåg att du inte behöver alla typer av sminkborstar. Köp några få riktigt bra borstar som täcker ditt behov. Många borstar kan användas till flera olika syften. Det gör att du klarar dig bra om du införskaffar cirka 5 riktigt bra sminkborstar av olika typ.


✅ Är bra sminkborstar alltid dyra?

Inte alltid, men ofta. Om du vill ha en riktigt bra borste är förmodligen inte borsten för 50 kronor i livsmedelsbutiken det bästa alternativet. Många av de bästa makeupborstarna kostar mellan 250 och 600 kronor, men du kan då räkna med att de håller länge förutsatt att du tar väl hand om dem.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Sminkborste Vanliga frågor