Fotbad

Bäst fotbad

Snabbmeny: Toppval Fotbad Fördelar med ett fotbad Vanliga frågor


Ett mycket stort antal människor lever liv fyllda av stress. Många sliter med tunga yrken där de befinner sig på språng dagarna i ända. Andra tillbringar större delen av dagarna på kontor, men upplever trots det stor stress och många påfrestningar. Oavsett hur mycket man tycker om sitt jobb och trivs på sin arbetsplats, behövs det avkoppling med jämna mellanrum.

Det är också väldigt viktigt att man tar hand om sig själv, både kropp och själ. Det kan ibland tyckas övermäktigt att hinna med detta, men det behöver inte vara så komplicerat. Det kan vara så enkelt som att ge sig själv en liten spaupplevelse i hemmet. Om det här är något du tycker låter intressant och vill veta mer om ska du definitivt läsa vidare. Här kommer vi gå igenom hur du med hjälp av ett fotbad och några andra mindre produkter kan skaffa dig små stunder med avkoppling och återhämtning.

Ta hand om dina fötter

Vilken kroppsdel är det som utsätts för mest belastning dagarna i ända? Det är naturligtvis fötterna. Vi stänger in dem i skor, och inte alltid av den bästa och mest komfortabla sorten. Vissa spenderar sina dagar iklädda högklackade skor med spetsig tå, något som kan få den mest hårdhudade personen att bli öm i fötterna från häl till tå. Andra bär tunga arbetsskor som inte låter fötterna andas ordentligt. Det finns också många som går runt i inomhusskor som egentligen inte är speciellt bra för fötterna.

Oavsett hur just din vardag ser ut är det viktigt att du tar väl hand om dina fötter. Du kommer utsätta dem för belastning under många år framöver, och det är viktigt att de håller. Du använder dem ju inte bara i arbetslivet utan även privat. Om du ska orka träna, promenera, leka med barnen och dansa på klubbar under många år framöver, behöver fötterna omsorg och kärlek. Just därför är det en bra idé att införskaffa ett fotbad. Det är ingen speciellt dyr produkt men den ger stor nytta.

Med hjälp av ett fotbad med olika tillbehör, en fil, väldoftande fotvårdsprodukter, fräscha handdukar och levande ljus kan du göra iordning ett hemmaspa i badrummet och ta hand om dig själv på bästa sätt. Du förtjänar en avkopplande stund utan att bli störd då och då. Det behöver faktiskt inte vara mer komplicerat än så här.

Få fina fötter med fotvård hemma

Att ha mjuka och vackra fötter är såklart drömmen för många. Då kan en fotbehandling hemma vara till stor hjälp. Kanske har du torra fötter och torrsprickor?
Spruckna hälar kallas även för hälfissar och är splittringar i huden runt hälen. När du går eller står uppstår ett tryck som läggs på hälen av din kroppsvikt. Då behöver huden kring hälen stretchas ut. Det är kombinationeb av torrhet och kroppsviktens tryck som leder till att du får spruckna hälar. Varför? Jo, eftersom huden blir oförmögen att hålla fukthalten och blir därmed till slut omtålig. Dina spruckna hälar orsakas av att huden runt din häl splittras itu.

Fila fötterna rätt och ta bort förhårdnader

Hur gör man då för att fila sina fötter rätt och ta bort förhårdnaderna? Här kommer en enkel guide med tips hur du får bort förhårdnader och död hud från fötterna:

 1. Mjuka upp – Börja med ett riktigt avslappnande fotbad. Vi rekommenderar 20 minuter. På så sätt att mjukas huden på fötterna upp ordentligt.
 2. Fila och exfoliera – i steg två så ser du till att fila bort all hård hud. Det är viktigt att du börja fila när huden på fötterna fortfarande är lite fuktig. Ett tips är att använda en fil med slipkorn, som är snällare mot fötterna än en metallfil. Med exfoliering avlägsnar du sedan torr, död hud på hela foten med hjälp av en fotskrubb med skrubbkorn.
 3. Smörj in dina fötter – Avslutningsvis så smörjer du in dina fötter. Välj antingen olivolja eller en vårdande fotkräm. Du masserar dina fötter nedifrån och upp. På så sätt stimulerar du fötternas blodcirkulationen åt rätt håll.

Härligt med fotbad

Fördelarna med ett fotbad

Fördelarna med ett fotbad är många. Genom att stoppa ned fötterna i ett bad mjukar du upp huden på fötterna. Det kan sannerligen behövas då fötterna utsätts för många prövningar. Många drabbas av torr hud och förhårdnader. Det låter kanske inte så farligt, men förhårdnaderna kan bli så framträdande att du inte längre vill visa upp fötterna utan strumpor och skor. Torr hud kan leda till sprickor som kan vara otroligt smärtsamma. Det gäller alltså att förhindra detta, eller att sätta stopp för det i tid. Som så mycket annat är det mycket lättare att förhindra problemen från att uppstå, än att åtgärda dem när de väl har dykt upp.

Så lång tid behövs då i badet

Hur lång tid behövs då i badet för att huden på fötterna ska mjukas upp tillräckligt för att du ska kunna fila dem? Det här är en fråga som kan besvaras på två sätt. Det optimala är om du har tid och möjlighet att låta fötterna vila i vattnet i en halvtimme. Då sker en rejäl uppmjukning och du kan samtidigt passa på att koppla av. Tyvärr finns det inte alltid möjlighet att avsätta fullt så lång tid. Om du kan avvara en kvart är det definitivt bättre än att inte bada fötterna alls. Du ska absolut inte fila fötterna utan att först mjuka upp huden. Det kan snarare göra skada än nytta. Då är det bättre att avvakta med fotvården helt, tills du har tid över för ett fotbad.

Toppval fotbad 2024

Vi har valt dessa fotbad som våra Toppval.
Nu kan du avsluta en lång arbetsdag med ett avkopplande fotspa och lite mjukgörande fotmassage. De här fotbadsmaskinerna är perfekta för att få masserat fötterna i ett varmt och skönt fotbad hemma.

1. BIOpH+ Inflatable Foot Bath

Att sätta ned fötterna i ett fotbad är otroligt skönt och avkopplande. Det kan nog väldigt många hålla med om. Ett problem som gör att många ändå väljer att inte ha något fotbad hemma är att ett vanligt sådant tar en hel del plats. Med den här produkten kan du dock lösa det på ett väldigt enkelt sätt. Det här är nämligen något så smart som en uppblåsbar fotbalja som du kan plocka fram och blåsa upp när du vill placera fötterna i ett bad. När du sedan är klar är det bara att släppa ut luften så tar det knappt någon plats alls.

Du kan naturligtvis köpa det här fotbadet om du vill kunna bada dina fötter när som helst trots platsbrist, men det finns fler möjligheter. Du kanske vill ha möjlighet att ta med fotbadet till sommarstugan utan att behöva lämna annan packning hemma. Då är denna uppblåsbara modell helt rätt produkt för dig.

Kolla priset

2. Palmetten Vikbart Fotbad Lama Grå

När du vill kunna unna dig ett fotbad oavsett var du befinner dig, är detta en produkt du kommer att älska. Detta är ett vikbart fotbad som du kan använda både inomhus och utomhus. När du inte använder det viker du helt enkelt ihop det och stoppar undan det. På så sätt slipper du fundera över hur du ska förvara det när det inte är i bruk.

Det här fotbadet kommer med fina motiv föreställande lamor på, vilket gör det ännu trevligare att plocka fram. Om du ska ha en tjejkväll vid sommarstugan kan du plocka fram varsin sådan här vikbar balja till alla, så att ni kan sitta och prata och koppla av medan alla får bada fötterna. Det är mycket avkopplande och brukar vara väldigt uppskattat. När baljan används rymmer den 26 liter vatten och storleksmässigt är den 35 cm bred och 27 cm hög. Badet är både hållbart och slittåligt så du kan räkna med att det håller länge.

Kolla priset

3. Mavala Koncentrerat Fotbad 75 ml

Att ta hand om dina fötter är viktigt. Du har säkert märkt hur lätt det är att få hårda fötter med torr hud. För att motverka den typen av problem är det viktigt att du använder fotvårdsprodukter av god kvalitet. Detta koncentrerade fotbad är ett utmärkt sådant exempel. Den har en deodoriserande effekt och fräschar snabbt upp dina fötter. Den har också uppfriskande egenskaper, vilket gör att det här är en väldigt behaglig produkt att använda efter en lång dag där du utsatt dina fötter för en hel del belastning.

En stor fördel med den här produkten är att den mjukar upp huden på dina fötter. Om du planerar att fila fötterna är det bra att grunda med denna fotbadsprodukt eftersom det då kommer bli lättare för dig att få bort döda hudceller och förhårdnader när du plockar fram filen. Den här förpackningen innehåller 75 ml och chansen är stor att det här blir en riktig favorit.

Kolla priset

Varmt eller kallt vatten?

En intressant fråga är om det ska vara varmt eller kallt vatten i badet. Det är verkligen en bra fråga och svaret är att det finns fördelar med både kallt och varmt vatten. Just när det gäller den här uppmjukande proceduren är dock varmt vatten att rekommendera. Det ska inte vara skållhett, men tillräckligt varmt för att du ska reagera på värmen när du stoppar ned dina fötter. Det ger behaglig avkoppling. Kallt vatten kan komma väl till pass vid andra tillfällen. Att sitta en kort stund med fötterna i iskallt vatten kan enligt vissa rapporter bidra till en bättre syresättning. Det sägs också hjälpa kroppen att stärka immunförsvaret. Det är dock viktigt att du känner efter om du uppskattar den här typen av kur. Vissa vill enbart bada fötterna i varma fotbad, och då är det självklart det man ska göra. Du ska naturligtvis inte utsätta kroppen för något som känns obehagligt.

Om du vill ge dina fötter lite extra uppmärksamhet och omtanke kan du ha i några hälsofrämjande saker i badet. Det handlar inte främst om dyra hudvårdsprodukter, även om det garanterat finns många producenter av sådana som vill få dig att tro det. Havssalt är billigt, finns ofta hemma i skafferiet, och ger god effekt. Det är rengörande och tar väl hand om fötterna. Olivolja är också något som många har hemma i köket, som kan bidra med en mjukgörande effekt. Mer komplicerat behöver det alltså inte vara.

När ditt bad är klart kan du fila fötterna. Låt sedan fötterna luftas utan strumpor eller skor under en stund. Det kan vara klokt att ta fotbadet på kvällen. Du kan då lufta fötterna resten av kvällen, innan det är dags att gå och sova. Innan du går till sängs kan du smörja in dig med en fotvårdsprodukt som du gillar. Det finns många på marknaden, så välj en du trivs med och som är hälsosam och helst så naturlig som möjligt.

Att välja rätt fotbad

Alla förtjänar lyx i vardagen och därför ett fotbad något du definitivt bör unna dig. Det behöver inte alls vara speciellt dyrt. De allra billigaste modellerna kostar inte mer än ett par hundralappar. Om du bara vill kunna mjuka upp huden inför vidare behandling kan dessa alternativ vara tillräckliga. Vill du däremot ha mer avancerade funktioner som massage och IR-behandling kan du däremot behöva leta vidare. Det finns varianter som kostar runt 500 kronor som håller relativt hög kvalitet. Vill du ha fler funktioner och fler tillbehör går det att hitta riktigt bra modeller för 1 500 kronor. Med tanke på hur stor press dina fötter utsätts för är det här en mycket prisvärd investering som kommer ge dig mycket avkoppling och glädje.

När du ska välja fotbad med massage finns det några faktorer att titta på, som kan underlätta beslutsprocessen. Vill du kunna sätta dig med fötterna i ett bubbelbad är det naturligtvis viktigt att produkten du väljer har en bubbeleffekt. Det är lätt att utgå från att detta ska finnas hos samtliga modeller, men så är inte fallet. Titta därför specifikt efter detta. Ett bra fotbad bör även kunna erbjuda fotmassage. Funktionerna för detta kan variera, och medan vissa modeller erbjuder både torrmassage och massage i vatten, går andra bara att använda när det är vatten i badet.

Fina fötter med ett fotbad

Erbjuder en rad olika massageprogram

Här är det helt upp till dig att avgöra vad som är ett måste att ha, och vad du eventuellt kan klara dig utan. Vissa fotbad erbjuder en rad olika massageprogram, medan andra bara är utrustade med ett eller ett par program. Det viktiga är egentligen att det går att få massage överhuvudtaget, även om det kan vara trevligt med valmöjligheter. Vissa exemplar är utrustade med värmemassage, något som verkligen uppskattas av väldigt många. Det ger avkoppling för fötterna, men faktum är att det ofta känns som att det blir lättare för hela kroppen att slappna av tack vare den här funktionen. Vill du unna dig något lite extra kan detta vara en funktion värd att titta efter.

Fotbad med inbyggd massage

På vissa fotbad går det att ställa in värme på varmvattenmassagen. Det kan vara väldigt fördelaktigt, i synnerhet om flera personer delar på badet. Alla är olika känsliga för värme och har olika preferenser. Därför är det alltid positivt att kunna anpassa så mycket som möjligt. Somliga maskiner är även utrustade med infrarött ljus för ökad avkoppling. Om du är beredd att betala lite extra för några mer avancerade funktioner kan det här definitivt vara något som är värt att betala för. Magnetfältsbehandling är en annan förekommande funktion som kan bidra med både nytta och välbehag.

Kort sagt finns det väldigt många högkvalitativa fotspa på marknaden. Att välja är inte alltid helt lätt, men det positiva är att de allra flesta produkter kommer ge dig en behagligare vardag där du kan få möjlighet till korta stunder med avkoppling. Förutom att investera i en produkt av det här slaget finns det även några andra åtgärder du bör vidta för att bli snällare mot dig själv och dina fötter.

 • Införskaffa några fina, tjocka och mjuka frottéhanddukar som du kan använda efter fotbadet.
 • Gå ut i butikerna och prova några olika fotvårdsprodukter. Känn på konsistensen, lukta på dem och ta reda på vad de innehåller. Köp sedan den produkt du gillar bäst baserat på helhetsintrycket.
 • Se till att få utrymme i schemat för en liten stunds egen tid några gånger i veckan. Det är viktigt att du får koppla av utan att bli störd medan du tar hand om både kropp och själ. Det behöver inte röra sig om mer än en halvtimme per tillfälle, något som bör vara möjligt för de flesta.

Frågor och svar kring Fotbad

✅ Hur ofta bör jag använda fotbadet för att det ska ge bra effekt?

Det finns egentligen ingen övre gräns, men du bör försöka göra dig tid att bada fötterna i fotbadet åtminstone en gång i veckan. Om du utsätter fötterna för stor belastning och stress bör du dock försöka ta fotbad oftare än så. Två-tre gånger i veckan kan vara lagom. En gång är dock bättre än ingen gång, så gör vad du har möjlighet till.

✅ Kan ett fotbad placeras på vilket underlag som helst?

Generellt finns det inget hinder, men vi rekommenderar inte att du placerar fotbadet på ett trägolv. Även om du använder det stänkskydd som ofta medföljer, kan det ändå komma ut vatten på golvet och detta kan då bli förstört. Andra typer av underlag bör dock gå bra. Allra bäst är det förstås om du håller till i ett badrum, eller annat rum som är fuktsäkert.

✅ Finns det någon bra huskur för eget fotbad / fotspa hemma?

Du kan göra ett eget fotbad med hjälp av:

 • Salt
 • Olivolja
 • Flytande honung

Salt har den fördelen att det tar bort bakterier och även eventuell fotsvett.
Olivoljan och honungen mjukgör och återfuktar dina fötter.
Låt fötterna njuta av ditt hemmagjorda fotbad i 20 minuter, sedan torkar du dina fötter och filar dem med en fotfil eller pimpsten.
För att ytterligare mjukgöra dina fötter kan du smörja in dem med ett par droppar olivolja.

✅ Vilka är de vanligaste märkena för elektriska fotbad?

De tre populäraste märkena för elektriskt fotbad med massage är:

 • Beurer fotbad
 • OHB Nordica
 • Andersson

✅ Får alla fötter plats i ett fotbad?

Det här är en väldigt bra fråga som faktiskt ofta glöms bort. De allra flesta fötter får plats i de vanligaste fotbaden, men det finns trots allt en storleksbegränsning. Läs alltid produktbeskrivningarna för att få exakta mått. På många fotbad går gränsen vid storlek 45. Om du har större fötter än så är det viktigt att dubbelkolla hur det ligger till innan du beställer en viss produkt. Om du inte hittar svar på frågan när du läser produktbeskrivningen kan du alltid ta kontakt med den aktuella butiken för att få ett säkert svar på frågan.

Källor:

Snabbmeny: Toppval Fotbad Fördelar med ett fotbad Vanliga frågor


-“Läs även vår guide om varför så många köper sig en massagefåtölj och varför dessa massagestolar har blivit så populära på senaste tiden.”

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin