Eltandborste

Bäst Eltandborste

Snabbmeny:
Toppval Eltandborstar Vanliga frågor


Det finns många anledningar till att man bör ta hand om sina tänder på bästa sätt. Att välskötta tänder tenderar att inte bli lika utsatta för karies är naturligtvis en viktig aspekt, men det finns även många andra tungt vägande skäl. Dåligt skötta tänder kan till exempel leda till tandlossning, något som alla nog vill undvika till varje pris. Dessutom vill många ha så vita och fina tänder som möjligt av estetiska skäl. En av de saker som gör det enklare att bibehålla en god munhygien och hela och fina tänder är eltandborsten. Den borstar betydligt mer effektivt än en vanlig tandborste, och den kommer dessutom åt bättre överallt i munnen tack vare det runda, relativt lilla munstycket.

Att välja en eltandborste

Även om man vet att eltandborsten är det bästa valet när det är dags att byta tandborste, så innebär det inte att valet på något sätt är klart. Det finns nämligen en lång rad elektriska tandborstar och det kan skilja en hel del när det kommer till kvalitet och funktioner. Det gäller med andra ord att välja med omsorg.

Funktioner att titta efter

För att kunna skilja agnarna från vetet och välja rätt tandborste kan det vara bra att börja med att titta på olika funktioner och egenskaper. Vissa tandborstar är till exempel utrustade med en funktion för tandköttsmassage. Det kanske kan låta överdrivet eller oviktigt, men faktum är att det är i stort sett lika viktigt att ta väl hand om tandköttet som att ta hand om tänderna på bästa sätt. Tandköttet säger en hel del om munhälsan. Trycksensor är en annan populär funktion som det kan vara värt att titta efter. Det innebär att en lampa blinkar eller ett ljud kommer om man trycker för hårt med tandborsten. Det här är en funktion som kan ha stor betydelse för många, eftersom det är vanligt att man tenderar att borsta lite väl aggressivt utan att man ens tänker på det.

Att välja en eltandborste

Det finns också tandborstar som är utrustade med funktioner som talar om när det är dags att byta sida. Det är lätt att man borstar längre uppe än nere, eller mer på ena sidan av munnen, men det slipper man alltså tänka på om man har en eltandborste som signalerar när det är dags att ägna sig åt andra delen av munnen. Något som förstås också är bra att ha är timerfunktion. En sådan innebär att eltandborsten antingen blinkar eller spelar en melodi när det har gått två minuter. På så sätt slipper man försöka hålla koll på hur lång tid man har borstat på egen hand. Det finns väldigt många som ägnar allt för kort tid åt tandborstningen för det allra mesta. Vid enstaka tillfällen gör det förstås ingen större skada, men slarvar man dagligen kan man lätt missa vissa delar av munnen.

Intressant med app-stöd

Vissa eltandborstar har också app-stöd. Det innebär att de går att ansluta till en app, där man kan få ut ännu mer av sina tandborstningsrutiner. Det här är naturligtvis inte en funktion som man inte kan leva utan, men för den som verkligen månar om sina tänder kan det onekligen vara en mycket intressant möjlighet. Apparna som finns för detta syfte brukar kunna användas både till iPhone och Android-telefoner.

Prestandan viktig

Det är naturligtvis inte bara de tillgängliga funktionerna som är viktiga när man ska välja en eltandborste. Även prestandan spelar roll, och stor roll dessutom. Det är klokt att leta efter en eltandborste med en kraftfull motor. Det kan låta komplicerat att veta vilka som är försedda med en sådan, men det brukar faktiskt vara ganska lätt att hitta rätt med hjälp av produktbeskrivningarna, och om inte annat finns det gott om produkttester att ta hjälp av. Borsthastigheten är förstås av stor betydelse, och den brukar vara lätt att hitta i produktspecifikationen.

Toppval Eltandborstar 2024

Vi har valt dessa Eltandborstar som våra Toppval.
Med dessa borstar får du en överlägsen rengöring, för att avlägsna upp till 100 % mer plack än en vanlig, manuell tandborste. Du får ett hälsosammare tandkött och ett bra redskap för att ta bort ytliga missfärgningar på dina tänder.

1. Silk’n SonicYou Rose Gold

Många tandläkare är överens om att du kan få dina händer renare med en elektrisk tandborste än med en vanlig. Om du har tagit till dig av råden och vill köpa en elektrisk modell har du förstås ett arbete framför dig. Alternativen är nämligen många. Denna fina tandborste från Silk’n är ett ypperligt alternativ om du vill ha både kvalitet och en riktigt fin borste i en härlig nyans.

Det finns en hel del nämnvärda saker att lyfta fram vid samtal om den här tandborsten. Det faktum att en enda laddning kan ge dig upp till 300 dagars batteritid är helt fantastiskt. Om du tidigare har tröttnat på tandborstar som har slut på batteri lagom tills du ska borsta, kommer du att älska den här produkten. Tack vare den långa batteritiden är det här en utmärkt tandborste att ta med när du ska ut och resa. Även om du planerar att vara borta i flera veckor kan du räkna med att tandborstens batteri är lika bra när du kommer hem som när du åker.

Kolla priset

2. Oral B Vitality Pro Lilac

Oral-B har i många år funnits i framkant när det kommer till tandborstar och annan tandvårdsutrustning. Naturligtvis tillhandahåller de också elektriska tandborstar av mycket god kvalitet. Den här modellen är ett utmärkt exempel på en riktigt bra tandborste som håller dina tänder rena. Något som skiljer den här borsten från mängden är att den har tre olika lägen. Du kan välja mellan daglig rengöring, mjukt läge och sensitive plus-läge. På så sätt kan alla använda den här borsten.

Den här elektriska tandborsten är försedd med en timer. På det sättet kan du säkerställa att du verkligen borstar tänderna i de två minuter som rekommenderas. Med manuell tandborstning finns det väldigt många som missar detta och borstar allt för kort tid. Det här är ett redskap som du bör använda om du vill hålla dina tänder rena på riktigt och om du vill ta väl hand om ditt tandkött. Den borstar skonsamt men ändå effektivt och du kan lita på produktens kvalitet.

Kolla priset

3. Beconfident Sonic Electric Whitening Toothbrush white/rose gold

Att elektriska tandborstar är mer effektiva än vanliga är definitivt ingen myt. Med den här tandborsten från Beconfident kan du få bort upp till 62% mer plack än vad du kan med en manuell tandborste. Det gör med andra ord verkligen skillnad. Det här redskapet bidrar dessutom till att göra dina tänder vitare och den har också förmåga att ta bort vissa fläckar. Den effekt du märker när du har använt denna ett tag kommer med andra ord vara stor.

Om du väljer den här tandborsten får du med två olika borsthuvuden vid leverans. Den ena är regular och den andra whitening. Det andra borsthuvudet är med andra ord det du bör satsa på om du vill få vitare tänder. Vad som också är värt att känna till är att denna borste har hela fem lägen, däribland ett för sensitive och ett för vård av tandköttet. Hela din mun kan alltså bli mer välmående tack vare denna elektriska tandborste.

Kolla priset

Så mycket kostar en eltandborste

Hur mycket kostar då en eltandborste? Är den dyrare än en vanlig tandborste? På den senare frågan är svaret definitivt ja. En eltandborste är betydligt dyrare än de vanliga tandborstarna, men prisskillnaden är högst rimlig med tanke på hur mycket mer man faktiskt får för pengarna. För att återgå till den första av de båda frågorna är det svårt att ge ett exakt svar på vad den här typen av produkt kostar. Det finns nämligen stora prisskillnader. På lågprisvaruhusen säljs ofta billiga modeller, som ibland inte kostar mer än en hundralapp. De fungerar vanligtvis bättre än en vanlig tandborste, så det är på så sätt ingen dålig idé att köpa dem för den som gärna vill ha en elektisk tandborste men som inte har möjlighet att avvara så stora summor.

Priset på eltandborste

Funktioner och antal borstlägen påverkar priset

Däremot går det inte att anta att de erbjuder lika många funktioner eller lika många borstlägen som de dyrare modellerna. De har sällan samma motorkapacitet och man får ofta ge avkall på timer, tandköttsmassage och app-stöd om man vill spara pengar. Vill man ha en dyrare variant som erbjuder alla dessa funktioner och egenskaper får man vara beredd att betala betydligt mer. Priset ligger då ofta mellan 1 300 och 1 900 kronor. Det låter onekligen som mycket pengar för en tandborste, och visst är det så. Det betyder dock inte att det är en dålig idé att faktiskt lägga de pengarna. Det är en investering i den egna munhälsan, och det går inte att borste från att man faktiskt får väldigt mycket valuta för pengarna. Det är viktigt att komma ihåg att en tandborste är något man använder flera gånger varje dag. En bra tandborste håller dessutom länge.

Bara tandborstens munstycken behöver bytas ut.

Bara munstycket som behöver bytas ut

Vad gäller eltandborstar behöver ju inte hela tandborsten bytas ut regelbundet. Det räcker med att byta munstycke då och då, så kan själva huvudprodukten användas i flera år. När man tänker på den saken inser man relativt snabbt att priset egentligen inte är så högt. Det finns många som inte tvekar inför att betala dyrt för en klippning och hårfärgning, så varför inte investera i en varaktig produkt som har betydelse för såväl välmående som utseende? En sådan produkt är definitivt eltandborsten.

Frågor och svar kring Eltandborstar

✅ Är en eltandborste verkligen bättre än en vanlig tandborste?

Ja, de flesta experter är överens om att eltandborstar är mer effektiva än vanliga tandborstar. De rengör ordentligt på alla sidor tack vare det roterande borsthuvudet. De motverkar karies samtidigt som de också masserar tandköttet och motverkar tandsten. Man får med andra ord flera hälsofördelar genom att använda en eltandborste.

✅ Är alla eltandborstar lika bra?

Nej, det förekommer relativt stora skillnader mellan olika eltandborstar på marknaden. Många av de mer påkostade modellerna har vibrerande rörelser och pulseringar som ska bidra till en mer effektiv borstning, något som de billigare varianterna ofta saknar. Det kan också vara så att vissa modeller har timer, medan andra saknar det. En sådan funktion kanske kan tyckas vara onödig, men faktum är att det kan vara svårt att hålla koll på tiden om man inte har en timer. Då blir borstningen lätt alltför kortvarig. Skillnaden ligger ofta i antalet funktioner, och även om man kanske tänker att man lika gärna kan strunta i funktioner som man inte är van vid, så är de funktionerna ofta bra att ha. Det kan därför vara bra att investera i en mer avancerad produkt för att få hjälp att ta hand om sina tänder så bra som möjligt.

✅ Hur ofta bör man borsta tänderna med en eltandborste?

Det är precis som med en vanlig tandborste. Man bör borsta två gånger om dagen, morgon och kväll.

✅ Vilken typ av tandkräm bör man använda när man borstar tänderna med en elektrisk tandborste?

Man kan använda vilken typ av tandkräm som helst, men man ska förstås se till att använda en tandkräm med fluor som skyddar tänderna på bästa sätt.

✅ Vilka funktioner bör man titta efter när man ska välja eltandborste?

Det kan förstås vara individuellt vad man tycker är intressant och viktigt, men det finns några funktioner som kan vara bra att ha. En timerfunktion kan vara till väldigt stor nytta. Den talar om när det har gått 2 minuter, så att det är dags att sluta borsta. Vissa tandborstar går också att koppla till en app i telefonen för den som vill ha full koll på sin tandhälsa och sin tandborstning. Appstöd kan därför vara något att hålla utkik efter. Antal borstlägen kan också vara intressant att titta på, liksom naturligtvis hur kraftfull motorn är.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Eltandborstar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin