Foundationborste

Bäst Foundationborste

Snabbmeny:
Toppval Foundationborstar Vanliga frågor


För väldigt många är det viktigt att ha bra makeupprodukter hemma i badrumsskåpet. Förrådet av makeup fylls på regelbundet vid behov. Det gäller dock att komma ihåg att man även behöver bra produkter för applicering av makeup, för att resultatet ska bli bra. Man behöver bland annat svampar och borstar av god kvalitet. En av de viktigaste produkterna för ett lyckat resultat är en bra foundationborste.

Varför behövs en foundationborste?

Foundation utgör, precis som namnet antyder, en grund för den makeup man lägger. Det är naturligtvis viktigt att välja rätt nyans och en bra foundation som är lätt att applicera och som dessutom ger ett jämnt, fint resultat. Vad som också behövs är en bra borste som ser till att applicera och jämna ut utan att lämna spår efter sig. För många låter nog detta som en självklarhet, men faktum är att långt ifrån alla borstar lever upp till dessa krav.

Vilken foundationborste bör man köpa?

Vilken foundationborste bör man köpa?

Att man behöver en bra borste är det alltså ingen tvekan kring. Frågan är bara vilken borste som faktiskt är bäst. Den frågan är inte helt enkel att svara på eftersom det naturligtvis kan finnas olika åsikter. Vissa använder helst en oval foundationborste som är det klassiska valet, medan andra föredrar att använda en puderborste, som också fungerar utmärkt till vissa typer av foundation. Förutom att komma fram till vilken av dessa båda varianter man föredrar, finns det några saker man kan titta efter och tänka på när man väljer, för att chansen ska bli större att valet ska falla väl ut.

Toppval Foundationborstar 2024

Vi har valt dessa Foundationborstar som våra Toppval.
Dessa borstar har allt du behöver för att göra en riktigt proffsig make up.

1. BaByliss Paris Accessories Foundationborste Natur

Att ha en bra foundationborste är A och O när du ska applicera foundation om du vill få ett jämnt och bra resultat. Den här borsten från BaByliss är ett bra produktval oavsett om du använder flytande foundation eller om du föredrar den kompakta pudervarianten. Borsthuvudet på den här produkten har mjuka strån av mycket hög kvalitet. Handtaget är tillverkat i trä och behagligt att hålla i. När du använder denna kan du räkna med hög precision och ett jämnt och fint slutresultat.

Den här borsten är vegansk, vilket gör att ännu fler kan se den som ett lämpligt alternativ. När den ska rengöras görs det enklast med tvål och vatten. På så sätt kan den hållas ren och hygienisk länge och du kan fortsätta använda den under en lång period innan den behöver bytas ut. Det här är en mycket bra naturborste av hög kvalitet som passar bra även för den kräsne.

Kolla priset

2. Avalea Foundationborste

Att lägga på ett jämnt lager foundation är inte alltid lika lätt som det låter. Det är lätt att missa fläckar men det är också lätt att det blir ett tjockare lager någonstans. Vad du behöver för att lyckas är en bra borste och då är denna nätta foundationborste från Avalea ett bra val. Stråna är mjuka och syntetiska och den här borsten är specialdesignad just med avsikt att möjliggöra en mjuk och jämn applicering av ditt foundationval. Den här borsten har en avsmalnande spets vilket den har av en anledning. Spetsen gör det nämligen lättare att få ett bra resultat även vid ögon och näsa där det är svårt att komma åt med en större borste.

Att kunna få ett bra grepp om en borste är naturligtvis en förutsättning för att du ska kunna åstadkomma bra resultat. Den här varianten har ett handtag som är framtaget för att ge ett så bra grepp som möjligt, så det är enkelt att använda den även av den anledningen.

Kolla priset

3. Ilū 109 Angled Foundation Brush

Om du har kommit fram till att det är dags att unna dig en riktigt bra foundationborste är det här en synnerligen het kandidat. Denna borste är något utöver det vanliga. Den är vinklad och har en form som gör att den fungerar mycket bra att använda även i små och svåråtkomliga utrymmen som exempelvis runt ögonen och intill näsan. Du har säkert upplevt att det är svårt att få till ett jämnt lager runt de områdena, men med denna borste är det inga problem.

När du använder den här foundationborsten med syntetiska strån räcker det med att du lätt applicerar din foundation för att du ska få ett både täckande och jämnt lager som ser naturligt ut. Du kan hålla detta redskap hygieniskt och fräscht länge genom att regelbundet rengöra den i varmt vatten och tvål eller annat milt rengöringsmedel. Du bör komma ihåg att ge borsten dess naturliga form tillbaka efter rengöring, så att den torkar i rätt form.

Kolla priset

Lättanvänd och bekväm

En av de saker man definitivt bör säkerställa är att den borste man väljer är både lättanvänd och bekväm att hålla i. Det får inte vara svårt att åstadkomma goda resultat, då leder det till att många struntar i foundation, eller blir missnöjda med sminkningen. För att en borste ska vara relativt enkel att använda och samtidigt bekväm bör inte skaftet vara alltför långt. Själva borsthuvudet bör inte heller vara alltför litet.

Lättanvänd och bekväm sminkborste

Rätt typ av borste för den foundation man vill använda

Det är viktigt att tänka på att den borste som är bäst till en viss typ av foundation inte nödvändigtvis är bäst när man vill applicera en annan foundationvariant. Det gäller därför att satsa på rätt typ av borste från början. Här ska vi därför reda ut begreppen och titta på vilka olika foundationborstar man kan tänkas få syn på i butikerna.

Den klassiska ovala foundationborsten

Den ovala foundationborsten som de flesta nog har sett någon gång kan användas till såväl flytande foundation som puderfoundation. Detta är förstås en stor fördel, eftersom det gör att man inte behöver bestämma på förhand vilken sorts foundation man vill använda. Man kan tryggt köpa borsten eftersom man vet att det här är ett redskap som kan användas oavsett vilken foundation man så småningom väljer att börja använda. Om man ska nämna en nackdel med den här typen av borste så är det att den inte är den enklaste borsten att använda. När man väl har fått in vanan är det vanligtvis inga problem, men för nybörjaren kan det vara lite komplicerat att få till ett jämnt och fint resultat.

Puderborste

Ett annat alternativ är som tidigare nämnts puderborsten. Den är relativt lätt att använda för den som vill få ett jämnt resultat utan alltför mycket arbete. Det är dock viktigt att komma ihåg att den här typen av borste bara är lämplig för den som använder foundation i puderform.

Rätt typ av borste för den foundation man vill använda

Stipplingborste

Den här typen av borste fungerar bra för den som använder krämiga foundationvarianter. Den hjälper till att ge ett täckande resultat vilket är något som uppskattas av många.

Fjäderborste

Fjäderborsten har ett borsthuvud som ser ut som en solfjäder. Den här typen av borste är ett utmärkt hjälpmedel att ha eftersom den gör det lätt att borsta bort överflödiga mängder. På det sättet bidrar den till ett naturligt resultat.

Förutom dessa är det också möjligt att uttryck som kabukiborste, konturborste och blandningsborste dyker upp när man börjar leta efter en bra foundationborste. Det finns en lång rad olika varianter, som alla har fördelar och i vissa fall även nackdelar eller åtminstone begränsningar.

Vilket material är foundationborstar tillverkade av?

Foundationborstar kan vara tillverkade av olika material. Det finns syntetiska borstar men även borstar av äkta hår. Förr var det vanligast med äkta hår, och de borstarna var tidigare också de bästa eftersom de var tätare och gav ett bättre slutresultat. Idag finns det däremot många riktigt bra syntetiska alternativ som ger ett väldigt fint slutresultat. Det finns gott om fördelar med de syntetiska varianterna. De är betydligt lättare att tvätta vilket innebär att de är mer hygieniska. Detta är förstås en viktig faktor när man vidrör ansiktets känsliga hud.

En kostnadsfråga

De flesta som ska köpa skönhetsprodukter vill förstås veta vad den här typen av produkter kostar. Det gäller naturligtvis även foundationborstar. När det gäller just borstar finns det stor spridning när det kommer till priset. Det går snabbt och lätt att hitta ett flertal borstar som inte kostar mer än 75 kronor, men det finns också borstar för 500 kronor. Prisvariationerna är stora, och det innebär att alla kan hitta en sminkborste som de kan kosta på sig att köpa. Däremot är det förstås viktigt att ha i åtanke att det oftast inte bara är priset som skiljer de olika modellerna åt.

Det kan även skilja en del i kvalitet och det kan märkas skillnad vid användning. Det blir därför upp till var och en att väga fördelar och nackdelar mot varandra och försöka hitta en borste som lever upp till de krav och förväntningar man har utan att spräcka den budget man har att röra sig med. Det är inte så att man måste vara beredd att köpa en av de dyraste foundationborstarna för att få en snyggt lagd grund, men det gäller samtidigt att komma ihåg att det ofta finns en anledning till det höga priset på de mer exklusiva borstarna. På samma sätt kan det ibland märkas snabbt hur det kommer sig att vissa borstar är väldigt billiga, även om pris och kvalitet naturligtvis inte alltid går hand i hand.

Frågor och svar kring Foundationborstar

✅ Behöver man verkligen en foundationborste?

Det kan vara väldigt bra att ha en foundationborste. Vissa föredrar visserligen att arbeta med händerna när de ska applicera foundation, men då och då kan en borste ändå komma väl till pass, om inte annat för att jämna ut så att resultatet blir riktigt bra. Det är därför klokt att ha minst en foundationborste hemma.

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa en foundationborste?

Först och främst bör man fundera över vilken typ av foundationborste man föredrar. Vissa vill ha platta borstar, medan andra föredrar de mer fluffiga alternativen. Om man vill kunna dra så mycket nytta av sin borste som möjligt kan det vara en klok idé att välja en produkt som kan användas till såväl foundation som concealer. Det är också bra att satsa på en extra hygienisk borste som är lämplig även för den med känslig hud. Detta är alltid en fördel, oavsett om man själv har känslig hud eller inte. Naturligtvis är det också bra att välja en foundationborste som tillverkats utan djurförsök eller utan att några djur fått lida. Man brukar kalla dessa produkter för cruelty free. Det handlar ofta om att borsten har syntetborst. Det är naturligtvis också smart att satsa på en produkt som kan användas både till flytande och torr foundation.

✅ Hur mycket kostar en bra foundationborste?

Det här är inte någon av de dyrare makeupprodukter man kommer att behöva köpa. En bra foundationborste går att hitta för cirka 200 – 400 kronor. Visst finns det billigare borstar också, men de uppfyller kanske inte alla de krav som listats ovan. För den som bara vill ha en enkel borste att plocka fram då och då kan dock även någon av de billigare varianterna duga.

✅ Kan man tvätta en foundationborste, och vad bör man i så fall tänka på?

Ja, det går att rengöra borstar, men man bör göra det försiktigt. Även om det ofta står i produktbeskrivningarna att de tål att tvättas, är det viktigt att tänka på att för hård behandling kan leda till att stråna i borsten ramlar av. Tvätta alltså med omsorg och försiktighet för en ren och hygienisk borste som håller länge.

✅ Varför är det viktigt att välja rätt foundationborste?

Därför att foundation, som namnet antyder, är grunden för en lyckad makeup. Om man inte lyckas få till ett jämnt och fint resultat är risken stor att resten av makeupen inte heller blir särskilt lyckad. Därför är det viktigt att välja en borste som underlättar arbetet med att lägga en fin grund.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Foundationborstar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin