Vad behöver en nyfödd?

Vad behöver en nyfödd? En checklista.
Vad behöver en nyfödd? Läs vår checklista här nedan.

Att vänta barn är en spännande och fascinerande upplevelse och de flesta blivande föräldrar är fyllda av förväntan, om än också nervösa. Innan det är dags att ta sig an föräldraskapet finns det dock en del förberedelser som behöver klaras av. En nyfödd liten baby behöver fler saker än man kanske inser innan man haft ett litet spädbarn i sitt hem. Även om det går bra att spara de flesta av dessa inköp tills barnet har fötts, så tycker många att det är skönt att ha så många saker som möjligt redo i hemmet redan före födseln. Det kan dock vara svårt att veta exakt vad det är som behövs. För att förenkla för alla blivande småbarnsföräldrar har vi tagit fram en liten checklista för att du ska kunna stämma av att du har allt du behöver inför ankomsten av er nya familjemedlem.

Saker som definitivt behövs

När det ska köpas saker till en liten baby finns det vissa saker som helt enkelt måste finnas, och andra som kan vara trevliga eller nyttiga att ha, men som inte är någon nödvändighet. Vi börjar därför med de saker som definitivt kommer att behövas.

Detta är de saker som är nödvändigheter för de allra flesta nyblivna föräldrar. Ett undantag kan i sällsynta fall vara spjälsängen och de saker som hör till den. Om ni planerar att samsova hela tiden, med den lilla babyn i er säng behövs kanske ingen vagga eller spjälsäng den första tiden. Då kan det däremot vara bra att ha ett babynest, så att babyn ändå får ett eget litet utrymme i sängen. På detta sättet minskar risken för klämskador. På BVC brukar de rekommendera att babyn sover i egen säng på natten, just för att minska risken för klämskador när barnet är som minst och känsligast.

Saker som är bra att ha när man har en baby.

Saker som är bra att ha

Förutom de saker som är så gott som nödvändiga, finns det som nämnts också en lista över saker som kan vara både nyttiga och bra att ha när den nya lilla familjemedlemmen anländer. Vi har gjort vårt bästa för att skapa en så tydlig och komplett lista som möjligt, men naturligtvis kan det även finnas annat smått och gott som kan vara till nytta och glädje för babyföräldrar.

Den här listan kan göras hur lång som helst, eftersom olika familjer kan ha olika synpunkter och preferenser. De saker som nämns ovan hör dock till de vanligaste och mest populära, och vissa av dem anses av många vara lika viktiga som de produkter som nämns på den första listan.

Vilka kläder behövs?

Att den lilla babyn kommer att behöva kläder så fort han eller hon föds är klart och tydligt, men vad är det egentligen för plagg som behövs, och hur många av varje typ av plagg bör man satsa på? Det kan tyckas vara en onödig fråga, men det är allt annat än lätt att veta vad som är lagom mängd babykläder. Det håller nog de allra flesta blivande och nyblivna föräldrar med om. Vi har därför skapat en liten lista över vad som kan vara lagom mängd för den lilla babyn. Det gäller dock att komma ihåg att alla nyfödda barn är olika. Vissa små barn kräks till exempel många gånger per dag under de första månaderna, och då kan det naturligtvis behövas fler av varje typ av plagg. Listan kan dock vara en bra utgångspunkt för den som vill handla inför förlossningen. Behöver du sedan komplettera med fler plagg kan du göra det när babyn väl är född. Det kan vara onödigt att köpa alltför många plagg i förväg, innan du vet vad den lilla har för storlek. Det gäller att komma ihåg att barn kan vara olika stora när de föds.

Vilka bebiskläder behövs?

Vilken storlek?

Det där med att välja storlek på de plagg som köps innan barnet är fött är definitivt inte enkelt. Det är inte alls lätt, snarare omöjligt, att veta exakt hur stor han eller hon kommer vara vid födseln. Storlek 50 nämns ofta som en bra startstorlek att satsa på. För många barn passar storlek 50 den första månaden, men det händer också att det föds barn som har vuxit ur den här storleken redan innan de gör sin entré ut i världen. Att satsa på en dubbelstorlek som 50-56 kan därför vara en bättre idé för den som vill känna sig mer säker på att plaggen ska passa åtminstone några veckor eller någon månad. Vissa väljer också att köpa storlek 56 direkt, för att babyn ska ha något att växa i. För många nyfödda kan dock dessa plagg bli på tok för stora till en början. Det ska också nämnas att det finns en hel del barn som föds för tidigt, och för dem kan storlek 50 vara alldeles för stort. Då kanske storlek 44 blir mer lagom. Vår rekommendation, utifrån vad som är mest vanligt förekommande, blir dock ändå att börja med några plagg i storlek 50 eller 50-56 för att sedan eventuellt komplettera.

Vilka plagg?

Vilka plagg ska man då börja med att köpa?

  • 7-9 bodies (några långärmade och några kortärmade, beroende på årstid)
  • 4-5 tröjor
  • 5-7 pyjamas
  • 5-7 byxor
  • 4-6 par babystrumpor
  • Jacka eller overall beroende på årstid
  • 2 mössor (tjocklek beroende på årstid

Kanske behöver garderoben fyllas på efter att den lilla har anlänt, men det är bättre att börja lite försiktigt innan ni har hunnit se med egna ögon hur stor den nya lilla familjemedlemmen faktiskt är. När ni vet vilken storlek som passar kan ni fylla på med fler av varje plagg, samt komplettera med sådant ni eventuellt har missat att köpa.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin